Violenta – o lectie ce NU se invata la Gradinita „Ion Creanga” din Craiova!

Pe 30 ianuarie, în mai multe ţări ale lumii, este sărbătorită Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli.

Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al acestei zile fiind „dragoste universală, nonviolenţă şi pace.

Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul”.

Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoli a avut ca zi de plecare 30 ianuarie, aceasta fiind ziua celebrării morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolenţa este arma celor puternici.”

Pentru a puncta aceasta zi, in cadrul gradinitei „Ion Creanga” din cartierul Valea Rosie,Craiova s-a organizat o masa rotunda la care au participat, pe langa cadrele didactice ale institutiei de invatamant, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Dolj si ai Politiei Romane, sectia III, compartimentul proximitate, d-na agent principal Roxana Badea si agent principal Nicu Stancu dar si reprezentanti ai parintilor ai caror copii sunt inscrisi la aceasta gradinita, una dintre cele mai frumoase, dotate si sigure din Craiova.

In debutul acestei intalniri a fost prezentat un program artistic sustinut de copii avand ca tema evitarea violentei in gradinita si rezolvarea conflictelor altfel decat prin folosirea fortei iar cadrele didactice au sustinut un proiect sub titulatura „Violenta – o lectie ce nu trebuie invatata!”.

„Repere pentru evidentierea unui potential violent”, „Cum punem capat violentei? Cine ne ajuta?” sau „Tipuri de comportamente verbale si nonverbale” au fost doar cateva din subiectele puse in discutie.

violenta-gradinita-02violenta-gradinita-03

 

Finalul a apartinut reprezentantilor Politiei Romane, ce au impartasit experiente din activitatea lor legate de tema pusa in discutie si au prezentat cateva metode pentru a se evita incidentele violente asupra copiilor din aceasta categorie de varsta.

violenta-gradinita-01

Ziua de Şcoală a Nonviolenţei şi Păcii, fondată în 1964, cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Nonviolenţei şi Păcii, este o iniţiativă mondială, neguvernamentală, independentă, liberă şi voluntară a educaţiei pentru nonviolenţă şi pace care se desfăşoară în şcoli din întreaga lume, prin centre de educaţie, la care sunt invitaţi să participe profesori şi elevi de toate nivelurile din toate ţările. Această zi promovează o educaţie permanentă în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.
Chiar dacă Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală este sărbătorită pe 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi. Toate formele agresiunii întâlnite în şcoli – de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale – trebuie să dispară iar relaţiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie şi toleranţă, în care puterea de convingere a cuvântului şi nu a violenţei trebuie să primeze.

Mai multe informatii despre ziua internationala a nonviolentei in scoala se gasesc pe unicef.org