14 noiembrie: Teatrul Naţional Craiova, Sfârşit – premiera toamnei

“ Sfârșit “ este primul dintre cele două proiecte regizoral-scenografice de dramaturgie contemporană românească, declarate câştigătoare la cea de-a V-a ediţie a Concursului de Proiecte Regizoral-Scenografice pentru tinerii regizori şi scenografi români, organizat de Teatrul Naţional Craiova  „Marin Sorescu”.
Dramaturgia spectacolului „Sfârșit” este o dramatizare după proza lui Florin Lăzărescu, semnată de Oana Hodade.

Distribuția spectacolului aduce în atenția publicului actori tineri Naționalului craiovean: George Albert Costea, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Marian Politic, Cosmin Rădescu.

Regizorul spectacolului este Leta Popescu,preocupată de dramatizarea literaturii contemporane românești pentru scenă, dar și implicată în proiecte interdisciplinare cu teme sociale și de responsabilizare civică.

Leta Popescu activează atât în zona teatrului independent, cât și în teatrele de stat. În timpul studiilor (2010-2015) Leta Popescu a colaborat cu Teatrul Național Cluj, făcând asitență de regie la /Steaua fără nume /(regia Alexa Visarion), /Sânziana și Pepelea /(regia Alexandru Dabija), /Mein Kampf /(regia Alexandru Dabija) și /Extratereștrii Clandestini /(regia Eli Simon) și a participat la o serie de ateliere susținute de regizori precum Cristi Juncu, Bronwyn Twiddle, Alexandru Dabija, David Schwartz.

Odată cu această premieră îşi face debutul scenografa *Gloria Gagu*, recent absolventă al Facultăţii de Arhitectură la Cluj-Napoca. În timpul studiilor universitare, Gloria Gagu a obținut o bursă de studii în Olanda și a participat la o serie de workshop-uri axate pe spațiul public. Interesată de scenografia de teatru, Gloria Gagu a lucrat prima dată în acest domeniu la Teatrul Național din Cluj, drept co-scenograf alături de Brândușa C. Bălan, la spectacolul /American Dream/ (regia Leta Popescu).

Prozatorul ieșean Florin Lăzărescu, a publicat cele mai multe cărţi ale sale la Ed. Polirom: /Ce se ştie despre ursul panda/ (roman, 2003),/Trimisul nostru special/ (roman, 2005, 2014; unul dintre romanele câştigătoare ale Marilor Premii pentru Literatură Est-Europeană, Frankfurt, 2006, tradus în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară şi croată), /Lampa cu căciulă/ (povestiri, 2009) şi /Amorţire/ (roman, 2013).Este scenaristul filmelor regizate de Radu Jude: /Lampa cu căciulă/, 2006, câştigător a peste 50 de festivaluri internaţionale de film pentru cel mai bun scurtmetraj, printre care Sundance, SUA; /O umbră de nor/, 2014, premieră la Cannes; /Aferim!/, 2015, Ursul de Argint la Berlinale, pentru cea mai bună regie.

„Sfârșit” este o poveste despre încercarea de a recrea legături, de a găsi ceva, orice, de care să te agăți în momentele de singurătate, de fragilitate. Mă întreb ce îi (mai) leagă pe oamenii care au pus – împreună – „sfârșit” copilăriei, prin descoperirea minciunii, a sexualității, a fricii, a răzbunării. (…) Patru prieteni din copilărie se întâlnesc – din întâmplare – după înmormântarea celui de-al cincilea. Îi mai leagă ceva pe aceștia, în afară de trecut? Nu știm. Au trăit împreună cea mai frumoasă  perioadă a vieților lor, iar acum se trezesc din nou împreună, într-un context straniu. Se mai poate schimba ceva după o întâlnire importantă? Poate amintirea să-i unească? Vom vedea…” (regizorul Leta Popescu).

Spectacolul „Sfârșit” este prima producție a stagiunii 2015-2016 și va avea premiera sâmbătă, 14 nov. 2015, ora 18:00, la sala „Ion D.Sîrbu” a TNCMS.
Biletele s-au pus în vanzare la agenţia TNC.

Duminică, 15 noiembrie, de la aceeaşi oră, se va juca al doilea spectacol.