Teatrul Naţional Craiova a primit decorația regală „Nihil Sine Deo”

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a conferit Decorația regală „Nihil Sine Deo” Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de activitate (29 iunie).

În cadrul unei ceremonii desfășurată pe 16 iulie la Palatul Elisabeta, Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române a înmânat decorația managerului TNC MS, Alexandru Boureanu. La ceremonie au participat Alteța sa regala, Principele Radu, actori, societari de onoare ai teatrului, reprezentanți ai echipei artistice și administrative: Emil Boroghină, Valer Dellakeza, Vlad Drăgulescu, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Raluca Păun, Andreea Uvegheș. A fost prezent și Mihai Firică, secretar de stat la Ministerul Culturii.

Decorația regală „Nihil Sine Deo” poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovada de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc.

 *

În istoria de 170 de ani a Teatrului Național Craiova prezența Casei Regale este o constantă luminoasă. Regele Carol I și Regina Elisabeta au participat la spectacole ale teatrului craiovean în 1878, imediat după cucerirea Independenței României, dar și în 1893, în București, la sala „Eforie” unde au vizionat spectacolul Mikado. Pe 21 mai 1913, Regina Elisabeta și Principele Ferdinand au participat la evenimentele prilejuite de dezvelirea „Monumentului Independenței” din fața „Parcului Bibescu”, ocazie cu care au vizionat premiera filmului „Cetatea Neamțului”, realizat cu actori ai Naționalului craiovean.

Regele Mihai a conferit de asemenea medalii unor actori ai Teatrului Național Craiova, așa cum se poate vedea din fotocopia actului emis pentru actorul Manu Nedeianu în 1946, decorat cu Meritul Cultural clasa a II-a (1946).