Restaurarea patrimoniului – Identitate culturală

Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei a găzduit astăzi, de la ora 11.00, deschiderea oficială a manifestării culturale „Restaurarea patrimoniului – Identitate culturală, 1975-2015“, eveniment dedicat aniversării a 40 de ani de activitate neîntreruptă a structurii locale şi a laboratoarelor zonale din România, ce se desfășoară în perioada 27-29 octombrie.
La Craiova s-au reunit astfel peste 100 de specialiști în domeniu, reprezentând elita restauratorilor şi conservatorilor, din ţară şi străinătate. Cu această ocazie a avut loc și vernisarea a trei expoziţii temporare, ce adună peste 200 de obiecte de patrimoniu, din peste 20 de muzee, reunite sub următoarele titulaturi: „Tandreţea porţelanului“, „Atitudini“ şi „Salonul Naţional de Restaurare“.
Expoziţia „Tandreţea porţelanului“, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul de Artă Craiova, satisface gustul de frumos al publicului, dar şi al vizitatorilor de toate vârstele, constituind o incursiune în mediul valoric al obiectelor de artă decorativă.
Varietatea tematică, diversitatea cromatică de la albastrul cobalt la auriul regal, griul argintat al artefactelor porţelanate, prezentate în cadrul expoziţiei, constituie mărturii ale vieţii regale de la Peleş şi din mediul cultural transilvănean, unde cuplurile regale, baronii şi invitaţii lor serveau masa dintr-o serie de piese de o rară fineţe, adevărate opere de artă, executate în ateliere de prestigiu: germane, franceze și italiene.
Expozițiile vor fi deschise publicului până pe 15 martie 2016.
Manifestarea „Restaurarea patrimoniului – Identitate culturală, 1975-2015“ este organizată de Muzeul Olteniei Craiova prin Laboratorul de Restaurare și Conservare, în parteneriat cu Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) şi Comitetul Naţional Român al ICOM (The International Council of Museum), având sprijinul Consiliului Județean Dolj.