Povestea mărţişorului

Odată soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele.

Mulţi dintre pământeni i-au aratat drumul şi i-au dat din puterile lor că să-l ajute să biruie zmeul şi să elibereze soarele.

Drumul voinicului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna. Cand a găsit castelul zmeului au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul a eliberat Soarele.

Astfel Soarele se ridică pe cer înveselind şi bucurand lumea.

Natura A reînviat , oamenii s-au bucurat, dar viteazul nu a ajuns să vadă primăvară.

Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă,iar in locul acela  răsăreau flori albe, ghioceii vestitorii primăverii.

Până şi ultima picătură de sânge a voinicului se scurse în zăpada imaculată si a Murit.

De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Legenda mărţişorului mai spune că: Umblând cu mioarele prin pădure şi torcând lâna din furcă Baba Dochia a găsit o pară, i-a făcut o „bortă” şi a legat-o cu un fir de aţă, asta se întâmpla într-o zi de 1 Martie şi de atunci s-a extins obiceiul. Însă despre mărţişor a început să se vorbească mai târziu, primele informaţii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai.