Patrimoniul cultural şi profesiile creative, în atenția tinerilor!

Sprijinirea educaţiei în domeniul patrimoniului cultural, implicit încurajarea formării profesionale pentru meserii în acest domeniu, este scopul proiectului „Creative Jobs For Creative Youth”, care se desfăşoară în această perioadă printr-un parteneriat româno-bulgar, în cadrul programului european Erasmus plus. Proiectul include 32 de tineri din localitățile doljene Poiana Mare şi Calafat și din orașul de peste Dunăre – Vidin şi oferă oportunităţi de implicare a acestora în diverse experienţe cultural-educative, pentru a deprinde noi cunoştinţe şi competenţe. Astfel, tinerii au participat la sesiuni de cunoaștere și fotografiere a patrimoniului arhitectural şi muzealdin zonă, la ateliere creativ-interactive, precum şi lajocuri pentru orientarea profesională. Activităţile s-au desfăşurat la final de iulie în municipiul Calafat şi luna acesta în oraşul Vidin, din Bulgaria.

Rebecca Popescu are studii de Artă Sacră la Universitatea din Craiova şi master în Restaurare la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și a fost formator în cadrul proiectului:

Rebecca Popescu

Cei 32 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, au învăţat că, în fiecare ţară în care se află, cunoaşterea patrimoniului le oferă ocazia de a descoperi diferenţe culturale, dar au învăţat şi să își asume responsabilitatea pentru protejarea, întreținerea și transferul acestui patrimoniu către generațiile viitoare. O pot face acum ca turişti, iar mai târziu alegând o meserie în acest domeniu – de exemplu, muzeograf, restaurator, arheolog ori bibliotecar.

Darius-Andrei Pătruţi –elev la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din comuna doljeană Poiana Mare:

Bianca-Ionela Ghergu – elevă  în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Independența” din Calafat:

Proiectul „Creative Jobs For Creative Youth” este implementat de Asociaţia „EU vreau” din Craiova şi organizaţia AVE, din Vidin, pe o perioadă de 2 ani, între 1 februarie 2019 şi 31 ianuarie 2022.Experinţa este una nouă pentru majoritatea tinerilor implicaţi – mulţi cu oportunităţi reduse, care nu au mai călătorit niciodată într-o ţară străină şi nu au mai participat la astfel de activităţi educative cu caracter non-formal, promovate de programul european Erasmus plus.

Filip Georgiev –student din Vidin, lider de grup în cadrul proiectului:

Aleksandra Alionova – elevă în clasa a X-a la Liceul „Yordan Radichkov” din Vidin:

În perioada următoare, participanţii la proiect vor împărtăşi experienţa lor cu alți tineri, inclusiv cu prilejul deschiderii unei expoziţii la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din Poiana Mare cuprinzând fotografii realizate chiar de ei la obiectivele de patrimoniu vizitate în Calafat şi Vidin. La finalul proiectului, cei 32 de tineri români și bulgari vor primi Certificatul Youthpass, cu ajutorul căruia pot descrie activitățile desfășurate ca voluntari și rezultatele învățării prin acest program european la care au participat.

Galerie Foto