Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat primul eveniment dedicat diasporei şi informării pe tema traficului de persoane

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, în perioada 22-24 februarie 2019, la Craiova, „Reuniunea la nivel de experţi privind măsuri de reîntoarcere acasă a diasporei şi de informare pe tema traficului de persoane”, acesta fiind primul eveniment derulat de minister în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. La reuniune au participat invitaţi din state ale Uniunii Europene, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, ai Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate, ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, instituţii cu care MRP se coordonează în permanenţă pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni.

Lucrările au fost deschise sâmbătă, 23 februarie 2019, la Universitatea din Craiova (Infrastructura de cercetare în ştiinţe aplicate – INCESA), de subsecretarul de stat Victor Ionescu, cu participarea secretarului de stat MRP Victor Alexeev, a reprezentanţilor instituţiilor partenere, ai autorităţilor locale, ai Parlamentului României şi ai cultelor. Victor Ionescu s-a referit la priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi temele propuse de MRP pe agenda europeană. În acest context, demnitarul a menţionat caracterul de pionierat al dezbaterilor la nivel european pe teme privind diaspora din UE. În următoarele sesiuni ale evenimentului, derulate la INCESA şi la sediul Consiliului Judeţean, în 23 şi 24 februarie, experţi din ţări precum Grecia, Franţa, Marea Britanie, Lituania, Ungaria, Malta, Italia, Cipru au prezentat exemple de bune practici privind modalităţile de integrare, reîntoarcere şi reinserţie socio-profesională a cetăţenilor în ţările de origine. De asemenea, au fost prezentate şi dezbătute opinii şi propuneri privind necesitatea coordonării la nivel european a politicilor privind diaspora.

„Reuniunea a prilejuit un schimb de bune practici la nivel european în domeniul informării eficiente a cetăţenilor în momentul în care aceştia hotărăsc să călătorească sau să se stabilească într-una dintre ţările din spaţiul comunitar. În acelaşi timp, dată fiind preocuparea pentru diaspora, existentă la nivelul tuturor statelor membre, participanţii la reuniune au apreciat că manifestarea la nivel european, integrat, a acestei preocupări ar spori gradul de coeziune a politicilor privind diaspora”, a spus subsecretarul de stat Victor Ionescu.

La reuniunea desfășurată la INCESA cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, al Primăriei Municipiului Craiova, al Instituției Prefectului și al Universității din Craiova au luat parte invitați din România, Grecia, Franța, Marea Britanie, Lituania, Ungaria, Malta, Italia, Cipru, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Biroului de Combatere a Criminalității Organizate, Organizației Internaționale pentru Migrație, instituții cu care MRP se coordonează în permanență pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, precum și parlamentari și reprezentați ai autorităților locale și ai cultelor.