Joi, 23 iulie, are loc Finalizarea campaniei arheologice la şantierul de la Răcarii de Jos

Muzeul Olteniei Craiova organizează finalizării campaniei arheologice, derulată de către specialiştii instituţiei, la şantierul arheologic de la Răcarii de Jos ora 10,30, o conferinţă de presă dedicată finalizării campaniei arheologice, derulată de către specialiştii instituţiei, la şantierul arheologic de la Răcarii de Jos.

santier-Racari-1

Săpăturile arheologice de la castrul roman Răcarii de Jos, amplasat în vecinătatea drumului european E70 Craiova-Filiaşi, au început în luna iunie a.c., şi sunt susţinute financiar de către Consiliul Judeţean Dolj.

Ca și în anii trecuți, campania arheologică, derulată la sitului de la Răcarii de Jos, este  realizată de Dorel Bondoc, arheolog la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeul Olteniei Craiova, şi a vizat cercetarea clădirii, fundaţiilor  comandamentului castrului, dar şi a grânarului (horreum).

Situl arheologic de la Răcarii de Jos, este monument arheologic de clasa “B”, iar rezultatele deosebite obţinute în urma cercetărilor arheologice, demonstrează importanţa deosebită a aşezării romane, reprezentată de construcţii de dimensiuni mari.

Au fost descoperite ziduri exterioare cu o grosime de 0,80m, iar în interiorul clădirii comandamentului – mai multe spaţii şi compartimentări, cu utilităţi diverse. Acoperişul clădirii a fost realizat cu ţigle şi olane care prezintă pe suprafaţă ştampile ale celor care au realizat materialul tegular: Numerus Maurorum.

Situl arheologic de la Răcarii de Jos, conexat cu rezultatele cercetărilor arheologilor, reprezintă o oportunitate pentru ca acest monument istoric deosebit să fie cercetat, conservat şi introdus în circuitul turistic.