Infotur pentru renaşterea patrimoniului arhitectural

Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software, Filiala Oltenia, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului Vidin – Beneficiar Lider, implementează, în perioada iunie 2017 – iunie 2019, un proiect în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, axa prioritară nr. 2 „O regiune verde”.

În cadrul proiectului a fost organizat un infotur la Vidin (Bulgaria) pe 30 – 31 ianuarie 2019. Au fost prezentate clădiri de patrimoniu din districtul Vidin, printre care moscheea lui Osman Pazvantoglu, unică prin folosirea simbolului inimii în locul semilunei, mitropolia din Vidin, Hanul Poştei, Casa de Cultură a comunitătii turce, Sinagoga din Vidin, etc.

Proiectul își propune „Îmbunătăţirea utilizării sustenabile a patrimoniului natural şi cultural şi a resurselor” prin promovarea patrimoniului cultural din judeţul Dolj şi districtul Vidin, cu scopul atragerii de turişti şi prezentării patrimoniului cultural în afara celor 2 regiuni.
În cadrul proiectul s-au elaborat baze de date care includ clădirile de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin. Această activitate a presupus strângerea, procesarea şi analizarea informaţiilor şi documentelor de către specialişti în domeniul arhitecturii şi istoriei, şi crearea unor baze de date care să reunească 80 de clădiri de patrimoniu din zona proiectului, 40 din Vidin şi 40 din Dolj. Bazele de date sunt disponibile în trei limbi, română, bulgară şi engleză, şi reprezinta baza realizării unui album de promovare a clădirilor de patrimoniu din Dolj şi Vidin, a explicat Diana Nedelcu, coordonatoarea proiectului.
Tot în cadrul proiectului vor fi instruite 10 persoane pentru a lucra cu imprimante 3D. Tinerii vor realiza modele 3D ale clădirilor arhitecturale din ambele regiuni, obiecte diverse și suveniruri. Modelele realizate vor fi expuse la diferite evenimente culturale organizate în Craiova sau în timpul sărbătorilor școlare. Astfel, va creşte gradul de interes în rândul tinerilor, părinților, cetățenilor și turiştilor în ce priveşte clădirile de patrimoniu din Dolj şi Vidin.
Totodată, prin confecţionarea de suveniruri artizanale se va îmbogăți oferta de materiale promoționale oferite în centrul turistic al orașului.

Activităţile proiectului includ: Elaborarea unor baze de date care să includă clădirile de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin, organizarea de ART Workshopuri în judeţul Dolj şi districtul Vidin pentru elaborarea de modele arhitecturale de clădiri şi de suveniruri, realizarea de materiale promoţionale pentru o mai bună vizibilitate a programului şi proiectului, elaborarea unui catalog cu clădirile de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin, realizarea unui film pentru promovarea patrimoniului cultural local din Dolj şi Vidin, organizarea de workshopuri la Vidin şi Craiova, destinate reprezentanţilor constructorilor, arhitecţilor şi inginerilor, elaborarea unei strategii pentru conservarea şi promovarea patrimoniului cultural din ambele regiuni şi pentru atragerea turiştilor, organizarea a 2 infotururi în Vidin şi Craiova, destinate touroperatorilor şi jurnaliştilor locali, a 16 Expoziţii itinerante de prezentare a clădirilor vechi de patrimoniu din judeţul Dolj şi districtul Vidin, a 6 schimburi de experienţă cu participanţii la ART worshopuri şi a 2 evenimente culturale în Craiova şi Vidin cu scopul conştientizării comunităţii locale în legătură cu valoarea şi frumuseţea a clădirilor de patrimoniu din cele 2 regiuni, derularea unei campanii media pentru promovarea activităţilor şi rezultatelor proiectului.
Touroperatorii şi jurnaliştii vor participa la infotururi în Vidin şi Craiova și vor vizita clădiri de patrimoniu. De asemenea, aceștia vor participa la întâlniri cu reprezentanţi ai hotelurilor şi restaurantelor. Scopul evenimentelor este acela de introducere în ofertele agenţiilor de turism a unui nou produs turistic, axat pe patrimoniul arhitectural.