Închiderea Festivalului Internaţional Craiova Muzicală 2015 aparține orchestrei simfonice a Filarmonicii

Închiderea oficială a festivalului Craiova Muzicală aparține orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia” și dirijorului timișorean Gheorghe Costin. La pupitrul solistic se vor afla doi dintre cei mai interesanți concertiști ai momentului pe plan internațional: violonistul Graf Mourja și chitaristul Dimitri Illarionov, ambii din Federația Rusă. Ei ne propun trei lucrări de primă audiție: Concertul rus pentru vioară de Lalo, Concertul nr. 2 pentru chitară de Eduardo Angulo și Dublul concert pentru vioară și chitară de Mauro Giuliani (arr. Nikita Koshkin). Ineditul acestor lucrări, luxuriante din punct de vedere solistic, poate fi pus în „balanță”, pentru a asigura „echilibrul” gusturilor publicului avizat dar și a celui mai puțin inițiat, cu seriozitatea și aplombul cuceritoare ale Uverturii-fantezie „Romeo și Julieta” de Ceaikovski.

DUO Claudia Codreanu (mezzosoprană), Inna Oncescu (pian)

            La împlinirea a 60 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor George   Enescu, mezzosoprana Claudia Codreanu și pianista Inna Oncescu oferă publicului craiovean un florilegiu de lucrări din creația Orfeului moldav. Trei cicluri de lieduri pe versuri de Carmen Sylva, Clement Marot și Fernand Gregh se „intersectează” (oferind un respiro mezzosopranei) cu două momente pianistice (Pavane și Bourée din Suita a II-a, op. 10).

Claudia Codreanu este una dintre cele mai îndrăgite mezzosoprane ale vieții noastre artistice, având în palmares un impresionant număr de concerte, recitaluri și spectacole de operă realizate în țară, dar și frecvente turnee peste hotare. Împreună cu Inna Oncescu formează de peste două decenii un duo ce și-a câștigat o binemeritată reputație. Pianista este, de asemenea, o interpretă bine cotată în peisajul muzicii românești contemporane, muzică pe care o interpretează cu măiestrie și determinare.

            Violonistul Sabin Laviniu Penea face parte dintre instrumentiștii care abordează, cu egală lejeritate, stiluri și genuri de o mare diversitate, de la muzica clasică (fiind prim-violonist în Cvartetul Solartis), la creații bizantine (component al grupului Anton Pann) și rock (colaborează cu Timpuri Noi, Vama Veche, Sarmalele Reci, Iris etc.)

În cadrul festivalului craiovean, alături de Angel Rusu (DJ Blanilla, numele de scenă) și o formație camerală a Filarmonicii „Oltenia”, Sabin Laviniu Penea (care asigură conducerea ansamblului) ne invită într-o lume muzicală ce îmbină clasicismul, arhaicul și modernismul de o manieră pe cât de interesantă pe atât de accesibilă publicului meloman.

Trupa AD HOC, una dintre cele mai cunoscute de muzică medievală, a luat naștere în anul 2009, fiind formată din Sergiu „Corbu” Boldor (vioară, mandolină, voce), Dan „Ursu” Olar (tapan, narator), Igor Antoniuc „Făt-Frumos” (chitară, voce), Andrei Nagy „Vampiru” (violoncel), Corina Gheorghe (vioară).

Formația promovează, cu precădere, muzica medievală transilvană, care-și trage obârșia din Munții Apuseni, de pe Mureș, Someș și Criș. Caracteristica principală a formației o constituie spectaculozitatea (pe scenă: costume, decoruri, personaje mitologice, fum, efecte video, audio….).

De-a lungul anilor, trupa a prezentat multe spectacole tematice: Hibernal, Dezmățul de Primăvară, Dansul Vinului ș.a.

Mădălina Amon, o reprezentantă de frunte a muzicii folk din România, interpreta ce și-a atras, de-a lungul anilor, prețuirea numerosului public iubitor al acestui gen de muzică de o accesibilitate fascinantă; ascultătorul avizat își pune întrebarea cât din acest mod de a cânta este text și cât este melodie. Interpretul în demersul său pornește de la un text căruia caută să-i adauge o melodie, mai mult sau mai puțin inspirată, suportul armonic, susținut de chitară, păstrează la rându-i, înlănțuiri de acorduri plăcute, majorul și minorul dominând alternativ discursul muzical. Asemeni atâtor mari folkiști români, și Mădălina Amon își datorează debutul faimosului Cenaclu  „Flacăra”, condus de poetul Adrian Păunescu. Din 1990 și până în prezent, ea cântă și ne încântă, o urmărim cu plăcere și o aplaudăm. Astăzi o vom asculta evoluând alături de invitații săi, elevii școlii de folk pe care ea a înființat-o și o conduce, transmițând tinerilor interpreți plăcerea de a cânta.