Firmele din apartamente, autorizația la control

Firmele din Craiova care își desfășoară activitatea în apartamentele din blocurile de locuințe trebuie să dea socoteală cu privire la schimbarea destinației și să demonstreze că au autorizație pentru modificările făcute în spațiul respectiv.

Date fiind evenimentele petrecute în Capitală, inspectorii Poliției Locale au luat la puricat toate firmele din oraș.

Despre ce autorizații este vorba și ce trebuie să facă firmele care își desfășoară activitatea într-un apartament explică directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu
„Potrivit Legii nr. 155/2010 a Poliției Locale, una dintre obligațiile Poliției Locale și cea mai importantă, prin Serviciul disciplina în construcții, este să verifice dacă există autorizație de construire și dacă este respectată, chiar și în cazul acestor firme care își desfășoară activitatea într-un bloc de locuințe. Firmele trebuie să aibă destinația conform codului CAEN. Imobilul având destinația din construcție de locuință și desfășurându-se aici altă activitate trebuie să aibă autorizația de construire privind schimbarea destinației din locuință în activitatea pe care o desfășoară el. Am văzut ce s-a întâmplat în București, unde nu aveau schimbare de destinație și tot felul de avize. Verificăm la nivelul întregului oraș. Dacă are autorizație și o respectă, nu este nici o problemă. Dacă nu are, va fi sancționat și i se dă un termen de intrare în legalitate, de trei luni. Trebuie să obțină certificatul de urbanism, avizele și autorizația de schimbare a destinației. După expirarea acelui termen, se va face un nou control. Dacă își iau acele autorizații, vin și le depun la noi. Dacă nu au intrat în legalitate, sesizăm instanțele de judecată. Proiectul tehnic face parte din documentația de autorizare pe care îl face proiectantul, adică câți pereți, câte scări, câte ieșiri există acolo. Dacă are patru pereți și două toalete și are destinația de farmacie și eu în urma controlului găsesc trei toalete și șase pereți și are destinația de bar este clar că nu s-a respectat ce are firma trecut în autorizație. Asta este treaba Poliției Locale, conform art. 8 din Legea nr. 155/2010, noi facem aceste verificări. Am verificat o mare parte a firmelor din oraș. Acel proiect tehnic de care se face vorbire este un element care stă la baza obținerii autorizației. Nu știu despre ce este vorba în privința zugrăvitului pe casa scării, a modificării tocăriei. Dată fiind locația blocului Romarta presupun că este vorba despre faptul că tâmplăria, culorile și firmele trebuie să se încadreze tiparului impus de municipalitate prin regulament“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.