Expoziția de Fotografie “PASĂREA MĂIASTRĂ, TRADIȚII ȘI DORURI ÎN IMAGINI AGERPRES”

      Marți, 7 Septembrie 2021, a avut loc Expoziția de Fotografie “PASĂREA MĂIASTRĂ, TRADIȚII ȘI DORURI ÎN IMAGINI AGERPRES”, la Galeria de Artă “Cromatic’ din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Evenimentul a avut ca scop promovarea culturii și a tradițiilor populare, totodată vernisajul a fost punte de legatură între generații, fiind expuse momente de colecție din arhiva AGERPRES pentru ca publicul larg să le poată admira între 7 Septembrie – 5 Octombrie.

      La inițiativa conducerii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, expoziția a scos în evidență instituții importante ale Muncipiului Craiova, precum Palatul Justiției din Craiova surprins în anul 1951 și Clădirea Universității din Craiova, în anii 1978, 1989.

      Una dintre cele mai vechi fotografii din arhiva AGERPRES o surpinde pe Maria Lătărețu în anul 1930. De asemenea, printre cele 30 de fotografii se numără interpreți precum Maria Tănase, Maria Ciobanu, Angelica și Niculina Stoican, Ionela Prodan, Gheorghe Roșoga și Tudor Gheorghe.

     “Expoziția de fotografie „Pasărea Măiastră, tradiţii şi doruri în imagini AGERPRES” conține 30 de fotografii de arhivă şi din fluxul foto, realizate de-a lungul timpului de către fotoreporterii agenției.
     Selecția de fotografie surprinde satul românesc în perioada interbelică, obiceiuri tradiționale româneşti, frumuseţea costumului popular, nume emblematice ale folclorului nostru – doamna cântecului popular românesc” Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Ciobanu, Angelica şi Niculina Stoican, Ionela Prodan, Gheorghe Rosoga şi Tudor Gheorghe.” In imaginile de pe simezele Galeriilor „Cromatic” se regăseşte Craiova de altădată, cele mai multe fiind din anii ’50-’60. Cea mai veche fotografie a expoziției este din anul 1930 şi o ilustrează pe Maria Lătărețu, renumita interpretă a folclorului oltenesc, originară din Gorj. Selecţia de imagini cuprinsă în expoziția AGERPRES vernisată la Galeriile „Cromatic” este prezentată pentru prima dată publicului cu ocazia organizării la Craiova a celei de a XXVI-a ediții a Festivalului – Concurs National al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc <<Maria Tănase>>„ a precizat AGERPRES.