„VIVE LA MUSIQUE !”- TURNEUL INTERNATIONAL STRADIVARIUS 2019 un dialog între muzica si dans exprimat într-o forma unica pentru România!

Alexandru Tomescu, Vioara Stradivarius Elder-Voicu alaturi de harpista de origine franceza, Delphine Benhamou si actorul TNB, Lari Giorgescu-dans contemporan,aduc în atentia publicului un adevarat dialog între muzica si danº concert de vioara, harpa si dans contemporan, aproape o luna de zile, într-un numar de 15 concerte în România, menit sa conecteze publicul la cele mai cunoscute si apreciate compozitii clasice românesti si franceze care definesc o lume magica, plina de culoare si prospetime.
Cea de-a XII-a edi?ie aTurneului International Stradivariuº numit „VIVE LA MUSIQUE !”, proiect care se deruleaza în cadrul Sezonului Cultural România-Franta2019 si sub Înaltul Patronaj al Ambasadoarei Frantei în România, E.S Michele Ramiº propune o întîlnireinedita si într-o abordare unica pentru România, între muzica clasica româneasca si cea franceza, cu interpretarea lui Alexandru Tomescu- la vioara, Delphnie Benhamou- la harpa si actorul Lari Giorgescu dans contemporan.
Ca element de noutate, programul din acest an al Turneului International Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE!”,include harpa alaturi de muzica viorii, într-o forma unica si noua de interpretare. Concertul de vioara si harpapropune o combinatie sonora mai putin obisnuita pe scenele de concerþ iar dansul contemporan, cu actorul Lari Giorgescu, vine sa sustina vizual tabloul compozitiilor românesti foarte cunoscute dar si piese contemporane, compuse exclusiv pentru acest turneu, de compozitoarea Sabina Ulubeanu, precumsi celebrele piese clasice franceze carevor fi propuse într-o noua sonoritate ale viorii si harpei,cu ointerpretare special conceputa, care poate reda întreaga gama de emotii si vibratii a unei orchestre.
„Este o mare bucurie sa pot prezenta publicului din România acest program atât de special. Muzica româneasca, cu oglindirile sale franeze, va fi transpusa în sonoritatile minunate ale viorii si ale harpei, cu latura spectaculoasa adusa de dansul contemporan semnat de actorul Lari Giorgescu. Astept cu mare nerabdare revederea cu iubitorii muzicii si ai frumosului. Împreuna vom pasi în fascinantele lumi ale caror porti ni le vor deschide compozitorii români si francezi. Vom pune o data în plus forta muzicii de a ne transforma în oameni mai buni, dupa cum spunea Beethoven si vom strânge în cadrul concertelor turneului fonduri pentru campania „Daruieste viata-Spitalul de Oncologie Pediatrica”. Este cel mai important si frumos lucru pe care îl putem face împreuna.” spune Alexandru Tomescu.
Programul va contine lucrari de George Enescu -Balada, Béla Bartók – 6 dansuri romanesti, Camille Saint-Saëns- Cygne, Camille Saint-Saëns – Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, Camille Saint-Saëns – Introduction et Rondo Capriccioso, Sabina Ulubeanu- Pas Encore – piesa contemporana. compusa special pentru acest proiecþ Maurice Ravel – Tzigane.
„Astept cu multa nerabdare sa plec în Turneul Stradivariuº în România, si din multe motive. Colaborarea cu Alexandru Tomescu o consider foarte fructuoasa si, la sfârsitul turneului, sunt sigura ca nu voi mai cauta sunetul perfect. Munca de transcriere pe care am facut-o de a trece piese pentru vioara si pian în registrul pentru vioara si harpa a fost foarte intensa si provocatoare si m-au ajutat sa-mi îmbogatesc repertoriul. Consider ca aceasta calatorie este pentru mine o sansa de a cerceta, de a risca, de a inventa, de a asculta si a descoperi lucruri si nuante noi, alaturi de o echipa profesionista si apropiata”spune Delphine Benhamou, harpa-Franta.
Turneul International Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE !”va include cincisprezece concerte, în 14 localitati din România :9mai-Cluj-Napoca-Opera Maghiara, 10mai-Brasov-Filarmonica de Staþ 14 mai-Sebes- Centrul Cultural „Lucian Blaga”, 15 mai-Oradea-Filarmonica de Staþ 16mai-Timisoara-Teatrul National, 17mai-Arad- Filarmonica de Staþ 19mai-Tîrgu-Mures-Filarmonica de Staþ 20mai-Casa George Enescu-Mihaileni/Botosani, 21mai-Iasi-Palatul Culturii, 22mai-Piatra-Neamt-Teatrul Tineretului, 25mai-Târgu-Jiu-Parcul Coloana fara Sfârsit a lui Brâncusi- Ora 20:00, 26mai- Craiova- Filarmonica Oltenia, 30mai si 2iunie- BUCURESTI-SALA RADIO, 31mai- Sibiu-Filarmonica de Stat-Sala Thalia. Toate concertele vor începe la ora 19:00.
„Propunerea de a lua parte la Turneul Stradivarius este o mare bucurie, dar si o mare provocare. Aceasta întâlnire între un muzician si un actor, care are calitati de miscare, mi-a dat ocazia de a inventa personaje, ajutandu-ma de un minim de recuzita vestimentara. Am plecat de la anumite stari si senzatii date de muzica minunat aleasa si interpretata de Alexandru Tomescu, lânga care vine duioasa harpa a lui Delphine Benhamou, tratându-le ca pe niste roluri care nu au cuvinte. Asta mi-a oferit sansa de a dezvolta structuri care sa sustina si sa serveasca ideea proiectului în ansamblul sau. Am pus în practica ceea ce am acumulat de la doi mari creatori, artisti cu care am lucraþ Miriam Raducanu si Gigi Caciuleanu, diferiti prin arta lor, dar la fel de valabila. Va astept cu mare interes la aceasta întâlnire propusa de Turneul Stradivarius”spune Lari Giorgescu, Actor TNB
Ca în fiecare an, Turneul International Stradivarius este dedicat unei cauze socialesi de interes public, iar în acest an sprijina initiativa ONGului Daruieste Viata. Investeste în fericire pentru a contribui la constructia Primului Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica.
Turneul International Stradivarius- VIVE LA MUSIQUE ! este posibil cu sprijinul nemijlocit al sponsorilor si partenerilor:
BRD GROUP SOCIETE GENERALE- Sustinatorul principal al turneului,
UNILEVER, BMW Automobile Bavaria-partener mobilitate, Casa de avocatura Popovici, Nitu Stoica & Asociatii,Aqua Carpatica, Angelli, Auchan România, Tudor Tailor, Securitas-partener protectie si securitate, Blue-Air, IBIª Tarom
Coproducatori: Radio România si TVR
Parteneri Media: Rfi, Agerpreº Adevarul, Dilema Veche, Cariere, Observatorul Cultural
Organizatori: BrandYOU-UP si Fundatia Culturala Remember Enescu
Parteneri Institutionali: Opera Maghiara Cluj-Napoca, Filarmonica Brasov, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeº Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul National Timisoara, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Târgu-Mureº Palatul Culturii Iasi, Filarmonica craiova, Teatrul Tineretului Piatra-Neamþ Primaria Mihaileni/Botosani, Primaria Târgu-Jiu si Scoala Populara de Arta Târgu-Jiu, Primaria si Consiliul Local Sebeº Primaria Iasi, Centrul Cultural Arad si Primaria Arad.

Despre artisti:

Alexandru Tomescu – vioara.Cariera muzicala fructuoasa a lui Alexandru se construieste de la debutul sau, în 1985, în concerte de succes sustinute în întreaga lume, în sali precum Théâtre des Champs Elysées – Pariº Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau pe scena muzicala a Cadogan Hall împreuna cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maestri, precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care ?i l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un numar cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. Dupa o serie aproape neîntrerupta de concerte desfasurate în România si în lume, numele violonistului si al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Alexandru considera ca neconventionalul, ca îmbinare între profesionalism ?i inovatie este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicala româneasca: a cântat pe Stradivarius într-o statie de metrou, pentru a dovedi ca exista o însemnata receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o padure pentru a milita împotriva exploatarii irationale a domeniului forestier. Alexandru Tomescu nu se rezuma doar la a cânta în fata publicului sau, ci cultiva un dialog intens cu acesta.Alexandru Tomescu realizeaza, de 12 ani, în Turneul Stradivariuº proiect pe care l-a initiat si pe care îl continua an de an, în luna mai si iunie, ducând muzica clasica în toate zonele tarii. Totodata se implica în actiuni sociale si de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl deruleaza de cinci ani, este seria de activitati culturale si educationale de la Academia de Muzica si Arte frumoase de la Mihaileni/Botsani. Aici au loc an de an o serie de Master Classuri pentru tinerii muzicieni care traiesc si studiaza în tara si strainatate dar si pentru tinerii din zona Mihaileni/Botosani, Suceava,Iasi, Piatra-Neamt. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „5minute de muzica clasica”si este angajat solist concertist permanent de elita a Orchestrei Nationale Radio Bucuresti. Alexandru Tomescu a câstigaþ în urma concursului organizat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Filarmonica „George Enescu”, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu National, Categoria Tezaur înca 5ani.

Delphine Benhamou- Harpa.Absolventa a Conservatorului National de Muzica si Dans din Pariº unde a obtinut Masterul în 2010, Delphine Benhamou este frecvent invitata de numeroase orchestre nationale din Franta (Orchestra Operei Nationale din Pariº Orchestra Filarmonica a Radio France), precum si de orchestrele filarmonicilor din Lyon, Nancy, Bordeaux-Aquitaine, Strasbourg, Metz, Rennes sau în mari festivaluri: Festival des Forêtº Festival Normandie impressionniste, Entrecasteaux, pentru interpretarea unor repertorii clasice, lirice sau contemporane.Dar si în recitaluri sau concerte de muzica de camera o putem regasi recenþ în concertul Carte blanche de la Muzeul Orangerie cu un program Debussy si Ravel, la Casablanca în duet cu chitaristul Souad Chawki, împreuna cu Cvartetul Voce sau în trio flauþ alto si harpa, alaturi de Silvia Careddu si Natalia Tchitch.
Împreuna cu soprana Maïlys de Villoutreyº a format în anul 2012 duo-ul Asturiana.
Pasionata si de activitatea pedagogica, posesoare a unui Certificat de Maiestrie pentru harpa si muzica de camera, Delphine sustine cursuri la Conservatorul din Arondismentul 14 din Paris.
De asemenea, ea a creat clasa de harpa în cadrul proiectului DEMOS (Sistemul de Educatie Muzicala si Orchestrala, cu vocatie sociala), proiect sustinut de Orchestra Philarmonie din Paris si are placerea de a se numara printre profesorii Academiei din Belle-Ile en Mer.Delphine s-a nascut la Fontainebleau, în 1985 si traieste la Paris.
Lari Giorgescu -Actor. Astazi angajat la Teatrul National din Bucuresti, a ajuns sa înteleaga ca „publicul nu te iarta”. S-a nascut in Craiova, la 28 noiembrie 1986. Absolvent al UNATC, sec?ia actorie, prof.coord. Adriana Popovici, clasa prof. Marius Gâlea ?i Liviu Lucaci, Lari Giorgescu a primit Premiul Maria Filotti la Gala Tânarului Actor (2008), Premiul publicului „Pledez Pentru Tineri”, Piatra Neam? (2009), Premiul cel Mare, Gala Star, Bacau (2011) si Premiul ?tefan Iordache, Gala Star Bacau (2011).
A colaborat cu mai multe teatre, printre care: Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Green Hourº Teatrul Arca. Din 2012 este actor angajat al Teatrului National „I.L.Caragiale” din Bucuresti, fiind distribuit în mai multe spectacole de regizori si coregrafi, printre acestia numarându-se Yuri Kordonsky, David Doiashvili, Gigi Caciuleanu, Petrica Ionescu, Erwin ?im?ensohn sau Ion Caramitru. În prezenþ poate fi vazut în spectacole precum „Cursa de soareci”, „Regele Lear”, „Romeo si Julieta”, Omul care a vazut moartea” sau „Magic National”.Lari are o serie de roluri memorabile si extrem de apreciat pentru Jocul actoricesc:Benvolio – „Romeo ?i Julieta” dupa William Shakespeare, regia YuriKordonsky, 2018/Christopher Wren – ”Cursa de ?oareci” de Agatha Christie, regia Erwin ?im?ensohn, 2018/ Oswald, intendentul Gonerilei – „Regele Lear” de William Shakespeare, regia David Doiashvili, 2016/”L`Om DaDa” – spectacol coregrafic de Gigi Caciuleanu, 2016/”Folia, Shakespeare & Co” – spectacol de teatru dans semnat de Gigi Caciuleanu, 2016/”Magic National” – spectacol concert regizat de Ion Caramitru, 2015/Lisandru – „Visul unei nopti de vara” de William Shakespeare, regia Petrica Ionescu, 2015/Fat Frumos – „În?ir’te margarite” dupa Victor Eftimiu, regia ?i versiunea scenica Dan Puric, 2015/Lae – „Dumnezeu se îmbraca de la second – hand” de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, 2014/Vagabondul – „Omul care a vazut moartea” de Victor Eftimiu, regia Dan Tudor, 2013/ „D`ale noastre”, spectacol de teatru – dans regizat de Gigi Caciuleanu, 2012

Detalii se pot gasi pe pagina: www.turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com
www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial