Efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu articole pirotehnice se pedepseşte

La fiecare sfârşit de an se înregistrează tot mai multe cazuri de folosire necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, aspect ce provoacă atât disconfort fonic cetăţenilor, răniri grave ale unor persoane, în special copii şi bătrâni, precum şi distrugeri de bunuri mobile şi imobile.

În acest sens, cele două unităţi de jandarmi din Craiova şi IPJ Dolj au în derulare un plan de acţiune în baza căruia jandarmii şi poliţiştii vor coopera în această perioadă, în vederea creşterii eficienţei şi menţinerii sub control a fenomenului infracţional la regimul materiilor explozive.

Efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au întocmit, vineri, 18 decembrie, actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare, fără drept, a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice, unui bărbat, în vârstă de 43 de ani, din localitatea Drăgășani, care, în zona Parcului Central, din localitatea amintită, oferea spre comercializare, din autoturismul personal, 1307 articole pirotehnice, diferite modele.

Efectuarea, fără drept, a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă, în conformitate cu legea nr. 126/1995.

Se vor efectua verificări, prin acţiuni punctuale, în complexele comerciale, pieţele agroalimentare şi în alte zone de comercializare identificate, în vederea stabilirii legalităţii operaţiunilor de deţinere, comercializare şi folosire a articolelor pirotehnice, precum şi întocmirea actelor premergătoare începerii urmăririi penale pentru cei care încalcă prevederile legale în domeniu.

Singurele articole pirotehnice care se pot comercializa, dar nu şi minorilor, sunt cele din categoriile 1 şi P1.