Doliu în folclorul românesc. A murit etmozicologul Paula Dogăroiu

Astăzi, 20 Octombrie 2020, s-a stins din viață etnomuzicologul PAULA DOGĂROIU.

O personalitate dedicată folclorului, o enciclopedie muzicală, regretata Paula Dogăroiu a slujit mai bine de 60 de ani neîntrerupt muzica populară, fiind profesor-cercetător.
A dat făgaș reperelor culturale ale Olteniei. În anul 1969 a înființat Festivalul “Maria Tanase”, iar mai târziu festivalul închinat Ioanei Radu.
A fost și rămâne un reper important în viitorul muzicii populare, prin mâinile domniei sale trecând nume sonore ale folclorului românesc cum ar fi: Filofteia Lăcătușu, Maria Răchițeanu Voicescu, Angela Buciu, Angelica Stoican, Gheorghe Roșoga, Maria Apostol, Maria Ciobanu, Elena Jurjescu, Lia Lungu etc.
A colaborat cu Maria Tănase și Maria Lătăretu. La sfârșitul anilor ‘50 o cunoaște pe Maria Tănase, cele două artiste, iubitoare ale patriei și tradițiilor, se pun de acord să înființeze Ansamblul “Doina Gorjului”.
În 1969 și 1971 marele etnomuzicolog și cercetător de folclor, Paula Dogaroiu o aduce în fața publicului pe Maria Lătărețu la Festivalul “Maria Tănase”.
Dascălul Paula Dogăroiu s-a născut la data de 14 Februarie 1938, în Filiași, într-o familie frumoasă, autentic românească, de oameni simpli de la țară, dar cu educație.
Astăzi sufletul regretatei și stimabilei Paula Dogaroiu se îndreaptă către cele sfinte.

Toți cei ce doresc sa-i aducă un omagiu, o pot face maine, după ora 10 la Capela Cornițoiu. Vezi mai puţin