Deținuții din penitenciarele din Craiova și voluntarii Asociației MaiMultVerde au plantat salcâmi la Ișalnița

Sâmbătă, 31 octombrie 2015, persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova și Centrul de Detenție Craiova (Penitenciarul pentru Minori şi Tineri ) și voluntari ai Asociaţiei MaiMultVerde au încheiat acțiunea de plantare a 17.000 de puieți de salcâm pe o suprafață de teren pusă la dispoziție de Primăria Ișalnița. Acțiunea a început în data de 29 octombrie și s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare”.
Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și s-a desfășurat în Craiova, în perioada august 2014 – octombrie 2015 în parteneriat cu Federația VOLUM, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori și Tineri și Primăria Ișalnița. Parteneriatul și-a propus să încurajeze activitățile de voluntariat de mediu în folosul comunității, oferind persoanelor private de libertate din cele două penitenciare partenere și locuitorilor Craiovei ocazii concrete de a face voluntariat, atât în interiorul penitenciarelor, cât și în spațiul public, în scopul facilitării dialogului și cooperării între membrii comunității și persoanele private de libertate.
Acțiunea de plantare a fost ultima acțiune din cadrul proiectului, dezvoltată în cadrul pcomponentei Management forestier și a avut drept scop crearea unei perdele forestiere de protecție într-o zonă poluată excesiv de activitățile industriale. Prin componenta Management forestier, voluntarii au valorificat o parte din resursele de care dispune Penitenciarul Craiova, înființând un teren pentru mini-fotbal, o zonă de recreere de care vor beneficia 1560 de persoane private de libertate și 600 de angajați ai penitenciarelor, o pepinieră și un teren plantat de care vor avea grijă în viitor.
În cele 3 zile de plantare au participat aproximativ 300 de persoane, persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova și Penitenciarul pentru Minori și Tineri (Centrul de Detenție Craiova) și voluntari din Craiova. Astfel, cel două categorii de voluntari s-au cunoscut și și-au dat seama că pot conlucra eficient în beneficiul ambelor părți, atenuându-se astfel prejudecățile și reticența comunității față de grupul vulnerabil al persoanelor private de libertate.
Voluntarii au plantat 17.000 de puieți de salcâm pe o suprafață de teren de 3 ha pusă la dispoziție de Primăria Ișalnița. În prealabil, terenul a fost pregătit pentru plantare (arat, discuit, parcelat și parcelat), iar în anul 2016 voluntarii din rândul persoanelor private de libertate vor efectua lucrări de întreținere (irigare periodică cu ajutorul unui sistem de irigare, mobilizarea manuală a solului, completare puieți).
La finalul acțiunii de plantare din 31 octombrie, a fost organizat și evenimentul de încheiere a proiectului la care au fost prezentate rezultatele acestuia, iar formația Centrului de Detenție Craiova a susținut un moment artistic pentru participanți.
Perioada de desfăşurare a proiectului a fost de 15 luni, august 2014-octombrie 2015. Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 66.057 euro. În cadrul proiectului, 100 de voluntari din rândul persoane private de libertate, alături de 20 de voluntari din comunitatea locală și 20 de angajați ai penitenciarelor partenere au participat la 5 programe de voluntariat de mediu în închisoare. Programele au constat în 10 sesiuni de instruire menite să-i ajute să dobândească informații și cunoștințe care au legătură cu zona rurală de proveniență și meseriile agricole, fapt care le dă o șansă nouă de calificare, integrare și reducere a handicapului social al acestora.
Mai multe informaţii despre proiect pot fi găsite pe www.penitenciareverzi.ro, iar despre granturile SEE 2009-2014 pe www.eeagrants.org.