22 02 2016 CONCERT SUEDIA – ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”

VINERI, 22 IANUARIE 2016, de la ora 19:00 are loc la Filarmonica Oltenia Craiova CONCERT SUEDIA in interpretarea ORCHESTREI SIMFONICE A FILARMONICII “OLTENIA”, DIRIJOR THORD SVEDLUND, SOLIST PER IVARSSON trompetă

În program:

Hugo Alfvén: Rapsodia suedeză nr. 1 (primă audiţie)

Rolf Martinsson: “Podul”, concertul nr. 1 pentru trompetă şi orchestră, op. 47 (primă audiţie)

Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 5 în Do minor, op. 67

Dirijorul Thord Svedlund deține o vastă experiență și un repertoriu pe măsură, evoluțiile sale fiind bine primite de public și de critica de specialitate. A condus cele mai importante orchestre suedeze, a înregistrat pentru radio, televiziune, dar și muzică de film. Are o afinitate specială față de tinerii muzicieni, lucrând în diferite proiecte cu Gothenburg University Orchestra. Discografia sa prezintă o paletă largă, de la muzica lui Bach până la creații suedeze de ultimă oră. În mod special, a promovat opus-uri ale compozitorului polonez Mieczyslaw Weinberg (concerte în orașul medieval Toruń), înregistrând și 5 CD-uri cu muzică orchestrală pentru casa de discuri Chandos.

Per Ivarsson a început studiul muzicii la vârsta de 6 ani, mai întâi la cornet și apoi la trompetă. La 16 ani, se mută în Germania, continuându-și pregătirea muzicală. Peste 6 ani se întoarce la Malmö, ca prim-trompetist al Simfonicului, în prezent deținând aceeași poziție la Göteborg Symphony. Este, de asemenea, profesor la Academia de Muzică din orașul suedez. A efectuat turnee ca solist și interpret de muzică de cameră în Europa, China și Mongolia, colaborând cu mari dirijori.

***

Hugo Alfvén a fost considerat unul dintre marii compozitori ai vremii. Muzica sa provine din filonul romantic, iar orchestrația bogată și colorată amintește de stilul lui Richard Strauss. Creația sa cuprinde, printre altele, trei rapsodii suedeze, prima dintre ele, Rapsodia suedeză nr.1, fiind și cea mai cunoscută. Talentul său s-a manifestat și în domeniul picturii, iar cele patru volume ale autobiografiei sale sunt captivante, reprezentând o introspecție în viața muzicală a Suediei, în care Alfvén a fost o figură centrală, mai mult de o jumătate de secol.

Lucrarea „Bridge” („Podul”) reprezintă o compoziție de amploare, scrisă de Rolf Martinsson, unul dintre compozitorii suedezi de frunte. Titlul provine de la structura tripartită, “suspendată” între cele două cadențe solistice. După cum notează compozitorul, „podul se divide în trei părți mai largi, legate împreună prin două cadențe solistice ale trompetei, una lirică și una dramatică. Trompeta parcurge rapid partitura, în rafale de note repetate și în sonorități sentimentale ce amintesc de blues-ul anilor 1930, evocându-l pe Gershwin. Caracterul muzicii pendulează între modernismul frenetic și melancolia specifică unui adagio”.

Simfonia nr. 5 se situează pe linia celor mai înflăcărate creaţii beethoveniene, străbătute de la un capăt la celălalt de imaginea vieţii, înţeleasă ca înşiruire de lupte încordate între marile aspiraţii şi forţele potrivnice împlinirii fericirii umane. Simfonia nr. 5 capătă viaţă în cea mai rodnică perioadă de creaţie beethoveniană (1806 – 1808), caracterizată printr-un efervescent elan creator, manifestat în cele mai diferite compartimente ale genurilor şi formelor muzicale.