Educatie cinematografica: CinEd organizează pe 15 aprilie prezentarea programului pentru profesorii de gimnaziu și liceu din Craiova!

CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, organizează vineri, 15 aprilie, la Liceul Tehnologic Special Beethoven (str. Beethoven nr. 2), o prezentare specială a programului, dedicată profesorilor de gimnaziu și liceu din Craiova. Ea va fi realizată de Gabriela Filipi, critic de film și doctorand UNATC.

Prezentarea CinEd va începe la ora 16:00 și va avea loc în cadrul Cercului Pedagogic al Profesorilor de Limba Franceză, organizat de Liceul Tehnologic Special Beethoven, Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Asociația Română a Profesorilor de Franceză – filiala Dolj, reprezentată de Dorina Loredana Popi (președintă ARPF).

Profesorii care vor participa pe 15 aprilie la prezentare vor afla mai multe detalii despre CinEd, cum pot folosi platforma online și materialele pedagogice, care sunt obiectivele principale ale educației cinematografice în școli și cum pot folosi resursele puse la dispoziție de CinEd spre a îmbunătăți calitatea actului educațional.

CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele din catalogul propus, în școli și în afara lor, astfel încât aceștia să poată deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.

Programul CinEd va fi lansat oficial la București, vineri 8 aprilie. Evenimentul de lansare include și o dezbatere amplă pe tema educației cinematografice în școli, la care vor participa reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar și ai Centrului Național al Cinematografiei.

Printre invitații speciali care vor fi la București, la lansarea CinEd, se numără Valentina Miu (coordonatoare a biroului Europa Creativă / MEDIA din România), Léna Rouxel (Coordonatoare a proiectului CinEd din partea Institutului Francez din Paris), Agnès Nordmann (Coordonatoare a departamentului de cinema din cadrul Institutului Francez din Paris), Christophe Gigaudaut (Director al Institutului Francez din România), Corina Șuteu (Secretar de Stat la Ministerul Culturii), Anca Mitran (Director al Centrului Național al Cinematografiei) și Tudor Jurgiu (regizor de film).

Filmele şi dosarele pedagogice aferente vor fi online şi vor putea fi accesate gratuit de oricine se înscrie pe platforma CinEd.

***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutului Cultural Român, Centrul Școlar Beethoven Craiova, Asociația Română a Profesorilor de Franceză (ARPF) – Filiala Dolj, Cinema Modern Craiova.

Sponsor principal: ROMGAZ

Parteneri media locali: TVR Craiova, Radio Horion, Jurnalul Olteniei, Ediție Specială, Metropolitanul.