Cel de-al 23-lea trofeu al Festivalului „Maria Tanase” poposeste in Bucovina

Marele Premiu și Trofeul celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, organizat la Craiova între 28 septembrie și 3 octombrie 2015, a fost acordat, aseară, unei tinere concurente, de 17 ani, din Suceava. Se numește Ioana Andreea Chisăliță și a reușit să impresioneze cu vocea și ținuta ei scenică nu numai juriul, ci și publicul craiovean, care i-a acordat Premiul de Popularitate și a răsplătit-o cu ropote de aplauze atât în concurs, cât și în Gala Laureaților. Emoționată și extrem de bucuroasă de reușita sa, câștigătoarea a dedicat Trofeul îndrăgitei interprete Sofia Vicoveanca, de la care spune că a învățat dragostea de cântec și pe care o are model.

«Pentru mine, Festivalul „Maria Tănase” este un vis împlinit. Simplul fapt de a trece preselecția lui, de a mă afla în fața juriului format doar din specialiști în domeniu, de a fi pe aceeași scenă cu două dintre cele mai apreciate orchestre din România și de a fi în fața dvs., a publicului craiovean, este o mare onoare pentru mine. Dedic acest Trofeu doamnei Sofia Vicoveanca! Îi mulțumesc din suflet pentru sfaturi și pentru că mi-a permis să prezint în concurs atât balada, cât și cântecul de joc din repertoriul dumneaei”, a spus, la primirea premiului, Ioana Andreea Chisăliță.

Festival Marele Premiu

Premiile ediției a XXIII-a

Marele Premiu și Trofeul Festivalului: Ioana Andreea Chisăliță (voce) – Suceava

Secțiunea Soliști vocali:

Premiul I: Anișoara Popescu – Olt

Premiul al II-lea: Andreea Ghițiu – Maramureș

Premiul ai III-lea: Mădălina Ancuța Mârza – Cluj

Secțiunea Soliști instrumentiști:

Premiul I: Marin Robert Pârcălăbescu (vioară) – Vâlcea

Premiul al II-lea: Gheorghe Marius (caval) – Dolj

Premiul al III-lea: Lavinius Nikolajevic (clarinet) – Serbia

Premii Speciale:

  • Premiul Special al Radio România Oltenia Craiova: Alexandru Marin Cozaciuc (fluier) – Suceava
  • Premiul Special pentru autenticitate, acordat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj: Simona Alexandru (voce) – Teleorman
  • Premiul Special pentru interpretare și ținută scenică: Claudia Olariu (voce) – Sibiu
  • Premiul de Popularitate, acordat de public: Ioana Andreea Chisăliță (voce) – Suceava

 

Dr. Roxana Daniela Gibescu, etnomuzicolog, Casa de discuri „Electrecord” București, membru al juriului:

«A fi laureat la Festivalul „Maria Tănase” nu este puțin lucru. Toți cei care, de-a lungul timpului, au avut bucuria și norocul să obțină aici un premiu l-au transformat într-o carte de vizită și o rampă de lansare. Juriul a ales și acum pe cei mai buni concurenți dintre cei buni. Și iată că avem tineri foarte talentați, tineri cu har, care merg la izvoarele tradiției și care știu să aleagă și să reprezinte cu demnitate valorile sacre ale neamului nostru. Le urez tuturor laureaților ca drumul pe care au pornit, al afirmării și popularității, să fie presărat cu succese».