The Police

The Police este o formaÈ›ie rock alcătuită din 3 membri: basistul/principalul vocalist Sting (Gordon Sumner), chitaristul Andy Summers si toboÈ™arul Stewart Copeland.

FormaÈ›ia a devenit un fenomen global in anii ’80, cântând un stil de rock influenÈ›at de alte genuri: jazz, reggae È™i punk. Albumul lor din 1983, Synchronicity, a fost pe primul loc in topuri in Marea Britanie si SUA, iar in Statele Unite s-au vandut peste 8.000.000 de exemplare. FormaÈ›ia s-a destrămat la mijlocul anilor ’80, dar s-a reunit în 2007 cu anunÈ›ul că vor face un turneu mondial. Turneul a fost programat de la mijlocul lui 2007 până la jumatatea lui 2008, celebrând cea de-a 30-a aniversare a single-ului „Roxanne” È™i de asemenea a formării lor ca È™i grup. Până în prezent, The Police au vândut peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. Revista Rolling Stone a plasat The Police pe locul 70 in topul „100 Cei Mai Buni ArtiÈ™ti ai Tuturor Timpurilor”.

FormaÈ›ia The Police a fost înfiinÈ›ată la începutul anului 1977 de către bateristul american Stewart Copeland. După destrămarea formaÈ›iei sale de rock progresiv numită „Curved Air”, Copeland a fost reticient în formarea unei noi formaÈ›ii de trei persoane È™i s-a alăturat Ã®nmugurindei scene londoneze de punk. Basist-vocalistul Sting È™i chitaristul Henry Padovani au început repetiÈ›iile cu Copeland în ianuarie 1977 È™i au înregistrat în luna urmatoare primul lor single sub numele de „Police” intitulat „Fall Out”/”Nothing Achieving”. Directorul provizoriu de atunci, Paul Mulligan, a fost cel care a susÈ›inut financiar înregistrarea melodiilor. ÃŽn martie È™i aprilie cei trei au efectuat un turneu împreună cu formaÈ›iile „Cherry Vanilla” precum È™i „Wayne County & the Electric Chairs” căntând în deschiderea concertelor acestora.

ÃŽn luna mai Mike Howeltt, fost membru al trupei „Gong”, l-a invitat pe Sting È™i pe fostul chitarist al formaÈ›iei „Eric Burdon and the Animals” Andy Summers să formeze împreună cu el trupa Strontium90, ca o formaÈ›ie proiect pentru refacerea trupei Gong. Bateristul avut în plan de către Howlett pentru această formaÈ›ie, Chris Cutler, nu a fost disponibil, aÈ™a că Sting l-a adus cu el pe Stewart Copeland. Strontium90 a înregistrat câteva piese „demo” la Studiourile „Virtual Earth” È™i apoi au cântat la concertul de refacere al trupei Gong în Paris pe 28 mai 1977. Un album cu unele din aceste piese de studio È™i piese din concert (împreună cu prima versiune Ã®nregistrată a melodiei „Every Little Thing She Does Is Magic”) a fost scoasă pe piață 20 ani mai tarziu in 1997 sub numele de Strontium 90: Police Academy. De asemenea cei patru au cântat È™i la un club din Londra sub numele de „The Elevators” în iulie 1977.

ÃŽn iulie 1977, Copeland, Sting, Padovani È™i Summers au început să cânte ca versiunea de patru muzicieni a formaÈ›iei Police. Talentul relativ limitat de chitarist a lui Padovani a fost motivul pentru care participarea sa la trupă a fost scurtă. La scurt timp după ce, pe 10 august, o sesiune de înregistrări cu producătorul John Cale a fost abandonată, Padovani a părăsit formaÈ›ia, iar Summers a preluat sarcinile de chitară solo. Această componență formată din Copeland, Sting È™i Summers va rămâne pentru tot restul istoriei formaÈ›iei Police.

Sting s-a dovedit a fi un bun textier. Anterior, el È™i-a petrecut timpul ca profesor de limba È™i literatura engleză (la È™coală generală/liceu), versurile sale fiind renumite pentru conÈ™tiinÈ›a lor literară È™i vioiciune verbală. Materialul din albumul următor, „Ghost in the Machine”, a fost inspirat de scrierile lui Arthur Koestler, iar materialul din „Syncronicity” a fost vizibil inspirat de scrierile lui Carl Jung.

FormaÈ›ia The Police, împreună cu The Clash, sunt renumite ca fiind unele din primele formaÈ›ii de muzicieni albi care au adoptat genul muzical reggae ca formă muzicală predominantă, È™i au obÈ›inut mari succese internaÈ›ionale cu melodiile în stilul reggae. DeÈ™i genurile muzicale ska È™i reggae erau deja foarte populare în Marea Britanie, stilul era puÈ›in cunoscut în Statele Unite È™i în alte țări. ÃŽnainte de apariÈ›ia formaÈ›iei Police, doar cateva melodii reggae – precum reinterpretarea din 1974 al lui Eric Clapton după „I Shot the Sheriff” a lui Bob Marley, sau melodia „Mother and Child Reunion” a lui Paul Simon â€” s-au bucurat de un oarecare succes semnificativ în topuri.

Părul de culoare blond oxigenat care va deveni un simbol al trupei a fost un accident fericit petrecut în februarie 1978. FormaÈ›iei, aflată atunci în disperare pentru bani, i s-a cerut să filmeze pentru o reclamă la guma de mestecat Wringley’s Spearmint cu condiÈ›ia de a-È™i vopsi părul blond.

Contract de înregistrări Pentru The Police, primul lor album – Outlandos d’Amour – a fost o grea încercare, ei lucrând cu un buget foarte mic È™i neavând un manager sau „record deal”. Miles Copeland III, fratele mai mare al lui Stewart Copeland, a ascultat Roxanne pentru prima dată È™i a obÈ›inut imediat pentru ei un „record deal” cu A&M Records. IniÈ›ial apărut în 1978, single-ul a fost scos pe piață intr-o nouă ediÈ›ie în 1979 È™i atunci a fost momentul în care The Police au câștigat o largă recunoaÈ™tere în Marea Britanie, precum È™i o reuÈ™ită minoră cu această melodie în alte țări, în special în Australia. Succesul lor a condus la Ã®nÈ›elegerea de a cânta la renumitul club CBGB din New York precum si la un turneu istovitor în Statele Unite, turneu în care membrii formaÈ›iei au condus singuri maÈ™ina – o dubiță marca Ford Econoline – care-i transporta pe ei È™i întregul lor echipament de-a lungul țării.

ÃŽn octombrie 1979, grupul a scos cel de-al doilea album „Reggatta de Blanc”, album ce a avut vânzări masive în multe țări si care a propulsat single-urile britanice „Message In A Bottle” (prima lor melodie ajunsă pe prima poziÈ›ie în top) È™i „Walking on the Moon” (de asemeni o melodie de top). Piesa instrumentală – având acelaÈ™i titlu cu numele albumului – va câștiga premiul „Grammy for Best Rock Instrumental Performance” (premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare rock instrumentală).

ÃŽn martie 1980, grupul The Police a efectuat primul său turneu internaÈ›ional È™i a fost una dintre primele mari trupe rock care au cântat în locuri precum Mexico City, Mexico, Bombay, India È™i Egipt. Spectacolul din Mexico City a fost filmat de postul Canal 13. ÃŽn luna mai în Marea Britanie A&M Records pune în vânzare „Six Pack (The Police),” un pachet foarte scump ce conÈ›ine (mai puÈ›in single-ul „Fall Out”) 5 discuri de vinyl în coperÈ›ile lor originale plus o variantă în format mono a celebrei piese „The Bed’s Too Big Without You” (de pe albumul Regatta De Blanc) susÈ›inută de o versiune live a piesei „Truth Hits Everybody” de pe albumul Outlandos d’Amour. Acesta a ajuns pe poziÈ›ia a 17-a în topul din UK al single-urilor deÈ™i reglementările introduse ulterior l-ar fi clasificat ca album.

PresaÈ›i de către compania lor de înregistrări pentru a produce un nou album È™i pentru reîntoarcere imediată la turnee, formaÈ›ia The Police a scos cel de-al treilea lor album, intitulat Zenyatta Mondatta, în toamna anului 1980. Albumul aduce grupului cea de-a treia melodie ce se clasează pe locul întâi Don’t Stand So Close to Me”, È™i „De Do Do Do, De Da Da Da”, care a ajuns în topurile din Statele Unite. ÃŽntr-un interviu ulterior Sting a declarat ca el a regretat graba în care s-a Ã®nregistrat albumul. Oricum, mulÈ›i critici îl vor cita mai târziu ca fiind unul din cele mai puternice eforturi ale lor. Piesa instrumentală „Behind My Camel” scrisă de Andy Summers a căștigat premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare rock instrumentală. Melodia „Don’t Stand So Close to Me” a căștigat premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare rock vocală pentru un Duo sau Grup.

Lumea star-urilor ÃŽn acest timp Sting devenea o personalitate marcantă È™i, prin trecerea la actorie, punea bazele unei cariere dincolo de formaÈ›ia The Police. Debutul în film, bine primit de altfel, È™i-l face în rolul lui ‘Ace Face’ în „Quadrophenia” versiunea cinematografică a operei rock „The Who”, urmat de rolul unui mecanic îndrăgostit de muzica lui Eddie Cochran în filmul „Radio On” al lui Christopher Petit. A jucat de asemenea în filmul Dune rolul lui Feyd Rautha iar în filmul „The Adventures of Baron Munchausen” rolul unui soldat care este executat pentru că este prea viteaz. ÃŽn timp ce faima lui Sting se ridica, relaÈ›ia sa cu Stewart Copeland, fondatorul trupei, începea să se deterioreze. RelaÈ›ia dintre cei doi, din ce în ce mai încordată, a fost mai departe agravată de presiunea publicității È™i faimei internaÈ›ionale, a ego-urilor conflictuale, È™i a succesului lor financiar. ÃŽntre timp, căsniciile, atât a lui Sting cât È™i a lui Summers, au eÈ™uat (Sting È™i-a stabilizat relaÈ›ia cu noua sa parteneră Trudie Styler, cu care se va căsători mai târziu, în timp ce Summers, după o scurtă relaÈ›ie care a dus la naÈ™terea unui fiu pe nume Andrew Jr., s-a recăsătorit cu Kate – cea de-a doua soÈ›ie).

Al patrulea album al formaÈ›iei The Police intitulat „Ghost in the Machine”, la care coproducător a fost Hugh Padgham, a fost lansat în 1981. Este caracterizat de folosirea intensivă a saxofoanelor È™i sintetizatoarelor alături de sunete cu tonalități joase, albumul având profunde influenÈ›e jazz. A dat naÈ™tere “hit sigle”-urilor „Every Little Thing She Does Is Magic”, „Invisible Sun”, and „Spirits in the Material World”. Deoarece membrii formaÈ›iei nu au căzut la înÈ›elegere asupra imaginii de pe coperta discului, aceasta conÈ›ine trei pictograme roÈ™ii, reprezentând portretele digitale ale celor trei membrii, realizate în stilul afiÈ™ajelor cu LED-uri È™i puse pe un fundal negru. ÃŽn anii 1980, Sting È™i Andy Summers aleg calea exilului pentru a evita taxele È™i se mut în Irlanda (Sting la Roundstone în Galway, iar Andy la Kinsale în County Cork) în timp ce Stewart, American fiind, rămâne în Anglia.

FormaÈ›ia The Police face o pauză în 1982, timp Ã®n care Sting își urmează cariera sa actoricească, jucând un rol principal alaturi de Denholm Elliot È™i Joan Plowright în versiunea pentru film a lui Richard Loncraine a piesei „Brimstone and Treacle” scrisă de Dennis Potter. De asemenea a avut un mic hit solo în Marea Britanie cu tema muzicală a filmului, „Spread A Little Happiness” (care apăruse pe albumul Brimstone and Treacle soundtrack, împreună cu alte trei noi piese Police). ÃŽn acest timp Summers înregistrează primul său album împreună cu Robert Fripp, numit „I Advance Masked”.

ÃŽn 1983 apare ultimul album al formaÈ›iei The Police intitulat Synchronicity. Piesele mai remarcabile de pe acest album sunt „Every Breath You Take”, „Wrapped Around Your Finger”, „King of Pain” È™i „Synchronicity II”. Cu excepÈ›ia lui „King of Pain”, melodiile sunt însoÈ›ite de videoclipuri în regia lui Godley & Creme. Acest album atinge primul loc atât în topul Marii Britaniei (unde intră direct pe locul Ã®ntâi) cât È™i în cel al Statelor Unite. Rămâne pe primul loc în topul Marii Britaniei doar pentru două săptămâni iar în Statele Unite pentru 17 săptămâni. La premiile Grammy a fost nominalizat pentru titlul de Albumul Anului, dar a piedut în faÈ›a câștigătorului indiscutabil, Thriller-ul lui Michael Jackson.

FormaÈ›ia The Police l-a învins pe Michael Jackson doar la o singură categorie: „Every Breath You Take” a câștigat premiul Grammy pentru Melodia Anului, învingând „Billie Jean”-ul lui Jackson. De asemenea „Every Breath You Take” a câștigat Grammy pentru Cea Mai Bună Interpretare Pop a unui Duo sau Grup Vocal în timp ce „Synchronicity II” a câștigat Grammy pentru Cea Mai Bună Interpretare Rock a unui Duo sau Grup Vocal. Deasemenea, „Every Breath You Take” a câștigat premiul American Video pentru cel mai bun videoclip al unui grup È™i a înhățat două premii Ivor Novello pentru categoriile Best Song Musically & Lyrically and Most Performed Work. ÃŽn 1983, Stewart Copeland a compus muzica pentru coloana sonoră a filmului „Rumble Fish” regizat È™i produs de Francis Ford Coppola pe baza nuvelei cu acelaÈ™i titlu scrisă de S.E. Hinton. O melodie difuzată la radio „Don’t Box Me In” (tema muzicală din Rumble Fish), colaborare dintre Copeland È™i cântăreÈ›ul/textierul Stan Ridgway leader-ul formaÈ›iei Wall of Voodoo, a avut parte de numeroase radiodifuzări după apariÈ›ia pe piață a filmului în acel an.

Destrămare DeÈ™i niciodată nu a avut loc o despărÈ›ire oficială, fiecare membru al grupului È™i-a continuat propria carieră solo după terminarea turneului Synchronicity în martie 1984. ÃŽn iunie 1986 trioul s-a reunit din nou pentru a susÈ›ine trei concerte pentru Amnesty International A Conspiracy of Hope Tour. ÃŽn luna iulie a acelui an, o reuniune de scurtă durată în studio a dat naÈ™tere doar la două reînregistrări ale pieselor „Don’t Stand So Close to Me” È™i „De Do Do Do, De Da Da Da”. Prima a fost scoasă pe piață în octombrie 1986 ca ultimul lor single împreună sub forma de „Don’t Stand So Close To Me ’86” (o versiune substantial refăcută a originalului din 1980), aparută pe compilaÈ›ia Every Breath You Take: The Singles, È™i a ajuns în UK Top 25. ÃŽn acest timp, devenise clar că Sting nu avea nici o intenÈ›ie pentru a continua cu formaÈ›ia, scoțând deja pe piață în 1985 un album solo de succes cu influenÈ›e jazz intitulat The Dream of the Blue Turtles.

ÃŽn 1992, Sting se căsătoreÈ™te cu Trudie Styler. Summers È™i Copeland au fost invitaÈ›i la ceremonie È™i la petrecerea de nuntă. Realizând ca toÈ›i membrii grupului sunt prezenÈ›i, invitaÈ›ii au presat trioul să cânte, È™i în cele din urmă ei au interpretat „Roxanne” È™i „Message In A Bottle.” Copeland a declarat mai târziu că „după aproximativ trei minute devenise din nou o amintire”.

Deasemenea în 1992, Andy Summers a servit pentru o scurtă perioadă ca Musical Director al efemerului „Dennis Miller Show”.

Pe 10 martie 2003, grupul The Police a fost introdus în „Rock and Roll Hall of Fame” È™i a interpretat în direct „Roxanne”, „Message In a Bottle” È™i „Every Breath You Take”. Ultima melodie a fost interpretată alături de Steven Tyler, Gwen Stefani È™i John Mayer.

ÃŽn 2004, Henry Padovani (chitaristul trupei înainte de venirea lui Andy Summers) a scos un album, cu participarea lui Stewart Copeland È™i Sting la una din piese, reunind pentru prima dată din 1977 în cadrul unei interpretări pe membrii „originali” ai grupului The Police . De asemenea în 2004, Rolling Stone Magazine a clasat formaÈ›ia The Police pe poziÈ›ia 70 în lista lor 100 Greatest Artists of All Time.

ÃŽn 2006 Stewart Copeland a făcut un documentar rock despre formaÈ›ie intitulat Everyone Stares: The Police Inside Out, bazà¢ndu-se pe filmările făcute în formatul de film Super-8 pe care le-a făcut atunci când formaÈ›ia făcea Ã®nregistrări È™i mergea în turneu la sfârÈ™itul anilor ’70 È™i începutul anilor ’80. ÃŽn octombrie 2006 Andy Summers scoate One Train Later, niÈ™te memorii autobiografice detaliind cariera sa timpurie È™i perioada petrecută în cadrul formaÈ›iei.

Reuniunea din 2007

La începutul anului 2007, au apărut informaÈ›ii că trioul se va reuni pentru un turneu ce va marca cea de-a 30-a aniversare, la mai mult de 20 de ani de la despărÈ›irea ‘finală’ din 1986. Concertele aveau să coincidă cu scoaterea de către Universal Music (actualul deÈ›inător al “label”-ului A&M) a unei noi compilaÈ›ii cu piese din catalogul formaÈ›iei. Următoarele afirmaÈ›ii au fost date publicității din partea formaÈ›iei de către purtătorul ei de cuvânt la Interscope Geffen A&M Records È™i au fost incluse pe website-ul official al lui Sting: „Pe masura apropierii celei de-a 30-a aniversări a primei melodii a formaÈ›iei the Police, au fost în curs de desfășurare discuÈ›ii cu privire la modul în acest lucru va fi celebrat. ÃŽn timp ce noi putem confirma că Ã®ntr-adevăr va fi ceva special pentru a marca evenimentul, masura în care formaÈ›ia se va implica rămâne Ã®ncă nedeterminat.”

Pe 22 ianuarie 2007, revista de orientare “punk wave” Side-Line aduce È™tirea că formaÈ›ia The Police se va reuni pentru premiile Grammys, adaugând că melodia interpretată va fi „Roxanne”. Revista Side-Line de asemenea anunÈ›a în pagina sa de È™tiri că formaÈ›ia The Police este gata de Ã®mbarcare pentru un mare turneu care îi va duce în oraÈ™e din toată lumea. Revista Billboard a confirmat mai târziu zvonurile, citându-l pe Andy Summers cu care discutase mai demult în 2006 despre cum va putea formaÈ›ia continua era după-Synchronicity: „Cea mai raÈ›ională abordare ar fi fost, ‘OK, Sting, du-te È™i fă o înregistrare solo È™i apoi hai să fim impreună din nou peste doi sau trei ani. Sunt sigur că puteam face asta. Cu siguranță puteam. ÃŽn mod cert nu eram într-un spaÈ›iu creativ steril. Am fi putut cu uÈ™urință continua È™i probabil încă mai eram acolo. Nu acesta a fost să ne fie destinul. A mers în altă direcÈ›ie. Regret că niciodată nu am plătit asta cu un ultim turneu.”

FormaÈ›ia a cântat în deschiderea celei de-a 49-a ediÈ›ii a Annual Grammy Awards pe 11 februarie 2007 în Los Angeles, California, ei anunțând înainte de a începe să cânte piesa „Roxanne” că „Noi suntem The Police. Și ne-am Ã®ntors!”. A&M Records, casa de discuri a formaÈ›iei, a promovat turneul de reuniune 2007-2008 ca fiind cea de a 30-a aniversare a apariÈ›iei primei melodii a formaÈ›iei È™i nu ca pe o aniversare a întemeierii ei.

Canalul de televiziune ABC anunÈ›a, „Anul acesta marchează cea de-a 30-a aniversare a apariÈ›iei piesei â €˜Roxanne’, single-ul care a făcut cunoscută în USA formaÈ›ia The Police.” Single-ul a apărut în aprilie 1978.

FormaÈ›ia È™i-a început turneul său de reunire în Vancouver pe 28 mai în faÈ›a a 22.000 de fani la unul din cele două concerte desfășurate cu casa închisă. Stewart Copeland a făcut pe propriul său website un comentariu nimicitor spectacolului, pe care presa la considerat ca fiind o vrajbă. 

S-a vrut a fi doar o glumă È™i formaÈ›ia a primit-o cu voie bună. ÃŽn octombrie 2007 formaÈ›ia a È›inut cel mai mare concert al turneului de reuniune în Dublin, Irlanda, în faÈ›a a 82.000 de fani. 

The Police È™i-a continuat turneul în 2008, È™i locaÈ›iile au inclus Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Macao, Japonia, Canada, USA, FranÈ›a, Germania, Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, Serbia, Polonia, Argentina È™i Brazilia unde au cântat pentru 75.000 de oameni. Henry Padovani s-a alăturat formaÈ›iei pe scena pentru bisul final la spectacolul din Paris pe 29 septembrie. The Police, ca trupă de 4 persoane a cântat „Next to You” de pe primul album al formaÈ›iei intitulat Outlandos d’Amour.