STING

Gordon Matthew Thomas Sumner, s-a nascut pe 2 octombrie 1951, cunoscut sub numele de scena ca Sting, este un muzician englez din Newcastle. Înaintea carierei remarcabile de artist solo, a fost liderul vocal, principal compozitor si basist al trupei rock The Police din anii 1970 si 1980.

Sumner s-a nascut în Wallsend lânga Newcastle upon Tyne în nordul Angliei, fiu al lui Audrey Cowell si al Ernest Sumner. Este cel mai învârsta din cei patru copii, având un frate Philip, si doua surori Angela si Anita. Tatal sau era patron la o laptarie, iar de când era copil îl asista pe tatal sau sa livreze laptele.

El a terminat liceul St. Cuthbert’s Grammar School în Newcastle si apoi a urmat cursurile Universitatii din Coventry dar le-a abandonat dupa un semestru. În acest timp, el umbla adesea în cluburi precum Club-A-Go-Go. Aici el ii asculta pe Jack Bruce sau pe Jimi Hendrix, personalitati care l-au influentat. Dupa ce a muncit ca sofer de autobuz, muncitor în constructie si ofiter de taxe, a participat la Northern Counties Teachers’ Training College, unde mai târziu va face parte din Northumbria University, din 1971 pâna în 1974. A fost profesor la St. Paul’s First School în Cramlington timp de doi ani.

Si-a primit porecla (Sting) in timp ce canta cu formatia Phoenix Jazzmen. Purta un plover negru cu dungi galbene si colegii de trupa i-au zis ca seamana cu o albina, iar de aici pana la „sting” (intepatura) nu a fost decat un singur pas.

In 1977 s-a mutat la Londra si a infiintat formatia The Police. Intre anii 1978 si 1983, cinci albume au ajuns in top si au castigat sase premii Grammy Awards. Cel mai cunoscut cantec al lor, Every Breath You Take, a fost lansat in 1983.

The Police nu s-a desfiintat niciodata, insa membrii formatiei s-au ocupat de proiecte solo. Iar in 2007, s-au reunit si au anuntat un turneu mondial.

In 1995 a scos primul album solo, intitulat The Dream of the Blue Turtles. In acelasi an a compus alaturi de Dire Straits – „Money for Nothing” – si a cantat alaturi de ei intr-un concert pe Wembley Stadium.

In 1997 a realizat albumul Nothing Like the Sun, ce contine hit-urile: „We’ll Be Together”, „Fragile” si „Englishman in New York”.

Albumul din 1991, numit The Soul Cages, este dedicat memoriei tatalui sau si include piesa de Top 10: „All this Time”.

In 1994, alaturi de Bryan Adams si Rod Stewart, Sting compune si canta piesa „All For Love”, coloana sonora a filmului „Cei trei muschetari”, care are un succes imens la public si critici.

In 1996, albumul Mercury Falling  nu cunoaste un succes rasunator, insa Sting este ocupat sa compuna muzica pentru filme si alti artisti renumiti, ca Tina Turner.

In septembrie 1999, Sting lanseaza albumul Brand New Day, castigator al premiului Grammy.

In 2002, Sting a castigat Globul de Aur pentru piesa Until…, coloana sonora a filmului Kate and Leopold.

Si-a publicat memoriile, intr-o roman autobiografic, intitulat Broken Music.

A colaborat cu multi muzicieni si vedete, precum Stevie Wonder, Nicole Scherzinger etc.

A fost casatorit cu Frances Tomelty, cu care are doi copii, Joseph si Fuchsia Catherine. Dupa despartirea de Frances in 1982, Sting s-a cuplat cu actrita Trudie Styler. Ei s-au casatorit in 1992, dupa 10 ani de relatie si patru copii. Are resedinte in Londra, New York, Malibu si Italia.

Se mentine in forma alergand 8 km pe zi, facand gimnastica de intretinere si yoga. Sting este vegetarian si jucator profesionist de sah.