Steliana Sima

Steliana Sima s-a născut în comuna Cilieni, județul Olt în Romanați. Părinții și bunicii, oameni simpli, toți din aceeați comună.

Părinții se știau de când erau elevi la școala generală, participau împreună la serbări.Tata dansa, iar mama avea aptitudini de solistă, dar pe vremea aceea, anii ’60, nu se punea accent pe aptitudinile artistice. Mentalitatea oamenilor de la țară nu primea bine ideea unei cariere artistice. Cei doi s-au întâlnit la hora satului, s-au căsătorit și a apărut fetița, în 1965 :

„- Eu m-am născut cu vocea asta și mama s-a gândit că ar fi bine pentru mine să fac ceva cu acest dar. Când eram la grădiniță, mama și educatoarea și-au dat seama că am talent. M-am manifestat artistic și în școala generală. Din 1983, am început să particip la concursuri și m-am angajat la Ansamblul Rapsodia Oltului.

Dupa 20 de ani de activitate sub egida Ansamblului Ciocârlia, binecunoscuta interpreta de muzica populara Steliana Sima lanseaza cel de-al saselea material discografic, intitulat Marie, draga Marie. Materialul anterior semnat Steliana Sima, Ma intreaba fiul meu“, a inregistrat vanzari spectaculoase, pentru care a fost rasplatita cu diploma pentru „Cel mai bine vândut album“ – sectiunea folclor, de casa de discuri cu care colaboreaza, RBA.

Albumul contine 15 cântece oltenesti, cum ar fi „Marie, draga Marie“, â €žDa, Doamne, anii inapoi“, „Jos, la Cilieni, in vale“, „Neica-l meu cu vorbe bune“, un manunchi de melodii asezate sub semnul admiratiei pentru cea care i-a fost model si, ani buni, colega de scena la Ansamblul „Ciocârlia“, inimitabila Maria Ciobanu, mentorul sau, al carei cântec a fost leagan pentru Steliana Sima.

Din copilarie, Steliana a fost educata si crescuta pentru a fi artist. Parintii au stiut de la bun inceput ca fiica lor va duce cântecul oltenesc in fiecare coltisor al tarii. Descoperita de Maria Ciobanu, care i-a propus sa participe la concursul de admitere in Ansamblul â €žCiocârlia“, Steliana Sima a avut, la inceput, mici ezitari.

„Eram constienta ca trebuia sa-mi asum anumite responsabilitati si mi-era teama ca nu voi face fata. La Ansamblul Â«Ciocârlia» se aflau numai capete de afis, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Irina Loghin, Ion Dolanescu, Maria Butaciu, Mioara Velicu si multi altii. Insa Maria Ciobanu mi-a dat curajul si taria de a invinge“, a spus Steliana Sima.

In cei 20 de ani de activitate, Ansamblul „Ciocârlia“ a insemnat o adevarata scoala de viata pentru Steliana Sima, nu doar pe plan profesional, ci si moral. Acolo a invatat ce inseamna disciplina si respectul fata de muzica si de cei din jur. Chiar si atunci când Steliana Sima a avut momente de cadere in viata, tot Maria Ciobanu a fost cea care a invatat-o ca trebuie sa se ridice, dar frumos, cu fruntea sus.

„Ii datorez mult Mariei Ciobanu pentru ceea ce sunt azi. Intâlnind-o, mi s-a deschis calea spre succes. Maria Ciobanu a fost un critic dur, dar o fire generoasa si altruista. Iti ofera tot ce are si ajuta pe toata lumea care ii solicita sprijinul“, povesteste Steliana Sima, care considera ca a fost o privilegiata a Mariei Ciobanu.

Când mergeau in diferite turnee cu Ansamblul „Ciocârlia“, Steliana Sima si Maria Ciobanu adoptau o vestimentatie sport si, atunci când autocarul facea popas, ele nu luau masa, ci alergau kilometri intregi. â€žImi spunea ca sunt tânara si trebuie sa am conditie fizica. Maria Ciobanu nu obosea niciodata.

Intotdeauna renuntam la cursa si asteptam autocarul, iar ea isi continua traseul“, isi aminteste artista.

Cel mai nou album al Stelianei Sima, dedicat Mariei Ciobanu, imprimat impreuna cu orchestra „Lautarii“ din Chisinau, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, si produs de casa de discuri RBA, reprezinta pentru indragita interpreta de foclor o mare realizare si un salt urias in cariera muzicala.

„Ca orice tânar interpret, Steliana Sima a cautat si a gasit modele. A dorit sa fie in preajma lor si a reusit. Dumnezeu i-a deschis calea catre succes, ajutând-o sa ajunga intr-un colectiv artistic de exceptie – Ansamblul «Ciocârlia» – unde a invatat repede ca, in lumea spectacolului, nu exista doar aplauze si flori, sunt acolo si lumini si umbre si zâmbet si lacrima. Si multa munca. A invatat ce inseamna competitia“, Marioara Murarescu.

„Descoperirea Stelianei Sima a fost cea mai mare satisfactie a mea, iar recomandarea pe care i-am facut-o pentru angajarea ei la Ansamblul «Ciocârlia» a fost cea mai buna intuitie. O iubesc ca om si ma mândresc cu ea. Ii doresc sa se bucure in muzica populara de cel putin aceeasi dragoste a oamenilor de care m-am bucurat eu. Steliana are datele unei mari artiste“.

Maria Ciobanu

Folclor Oltenesc