Nirvana

Nirvana a fost o trupă de muzică grunge rock fondată în 1987 în Aberdeen, statul Washington, SUA.

 Trupa a început să devină cunoscută în „mainstream”-ul muzicii rock mulÈ›umită piesei „Smells Like Teen Spirit” („Miroase A Spirit Adolescentin”) de pe albumul lor din 1991 „Nevermind” („Las-o baltă”). Tot mulÈ›umită acestui succes au devenit populare È™i alte trupe de „grunge” precum Alice in Chains, Pearl Jam, sau Soundgarden. Astfel, rock-ul alternativ a fost introdus masiv în mass-media americană de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

 

Kurt Cobain, liderul formaÈ›iei, a fost numit în media, „spokesman of a generation” („purtătorul de cuvânt al unei generaÈ›ii”), în timp ce Nirvana trebuia să fie reprezentanta GeneraÈ›iei X. În realitate, Cobain nu era încântat de atenÈ›ia primită din partea mass-mediei È™i a încercat să se concentreze asupra muzicii sale, asupra creaÈ›iei artistice. El È™i-a provocat fanii cu al treilea album de studio, „In Utero”. DeÈ™i popularitatea trupei a scăzut între ascultătorii de rock „mainstream”, nucleul de bază al fanilor Nirvana a continuat să aprecieze profunzimea întunecată a trupei, care s-a făcut simÈ›ită È™i în cadrul reprezentaÈ›iei de la MTV Unplugged, din 1993.

 

Nirvana s-a dezmembrat după moartea neaÈ™teptată a lui Kurt Cobain din 5 aprilie 1994, dar popularitatea trupei a continuat să crească. La opt ani după moartea lui Cobain, un demo neterminat pe care trupa l-a înregistrat cu două luni înainte de sinucidere, „You Know You’re Right” („Știi că ai dreptate”), a ajuns pe locul întâi în topuri de radio din întreaga lume. S-au vândut mai bine de 60 de milioane de albume pe tot globul de la debutul trupei, incluzând aici 10 milioane de copii ale albumului „Nevermind” numai în Statele Unite. Posturi de radio din întreaga lume includ È™i astăzi cântece Nirvana în playlist-urile lor.

 

Nirvana a fost una dintre cele mai populare trupe de rock din America, formată în 1987 în Aberdeen, Washington. Muzica lor a fost un amestec de punk È™i alternative rock È™i a fost etichetată drept grunge rock de grupurile media de atunci. Nirvana a fost una dintre cele mai cunoscute patru trupe de grunge, alături de Alice in Chains, Pearl Jam È™i Soundgarden. Trupa s-a destrămat în 1994, dupa moartea lui Kurt Cobain. Multi critici È™i istorici descriu Nirvana ca “nava mamă” a “GeneraÈ›iei X” È™i au vândut peste 50 milioane albume în toata lumea.

 

Cobain È™i Krist Novoselic s-au întâlnit în 1985. Amândoi erau fani The Melvins, È™i erau interesaÈ›i să înfiinÈ›eze o formaÈ›ie. Au lucrat cu bateriÈ™tii Aaron Burckhard, Dan Peters È™i Dale Crover (The Melvins, care a realizat cu ei primele demo-uri), înainte să se fie cooptat Chad Channing. Channing a cântat pe primul lor album, Bleach, lansat de Sub Pop Rec.

 

Multe piese din sesiunile precedente cu Dale Crover au fost incluse pe album, iar albumul a fost influenÈ›at de formaÈ›ia preferată a lui Cobain, The Melvins, stilul dirge-rock al celor de la Mudhoney È™i chiar de formaÈ›ia de black-metal Celtic Frost. DeÈ™i nu a cântat pe album, Jason Everman a fost creditat ca chitarist deoarece a pus banii pentru sesiunile de înregistrări. După ce albumul a fost terminat, Everman a avut un rol scurt È™i controversat ca al doilea chitarist, dar a fost dat afară după terminarea turneului american. La începutul anului 1990, trupa a început munca la următoarele înregistrări alături de Butch Vig. În timpul înregistrărilor, Kurt È™i Krist au realizat că Chad nu era bateristul pe care îl căutau, È™i a fost înlocuit câteva săptămâni cu Dale Crover, iar acestuia i-a luat locul Dan Peters (Mudhoney) cu care au înregistrat “Sliver”. În 1990, Buzz Osbourne le-a făcut cunoÈ™tință cu Dave Grohl (D.C. Hardcore punks Scream). Nirvana È™i-au continuat turneele după, incluzând È™i o apariÈ›ie scurtă cu Sonic Youth în documentarul 1991: The Year Punk Broke.