Niculina Stoican

Interpreta de muzica populara, s-a nascut pe 9 decembrie 1970, in comuna Balta din judetul Mehedinti.

Niculina a urmat primii ani de scoala la Drobeta Turnu-Severin, iar liceul si facultatea de Etnomuzicologie si Folclor in Bucuresti, la clasa profesoarei Marioara Murarescu.

Fiica Angelicai Stoican s-a facut remarcata inca din timpul scolii, cand participa la spectacole.

Incepand  cu  anul  1996  este  angajata  a  Ansamblului  Artistic Profesionist  `Doina Gorjului`  din  Targu-Jiu, unde  are  o  bogata activitate artistica,  participand  la  numeroase spectacole atat in tara cat si in strainatate.

Cele mai importante premii castigate de Niculina Stoican:

  • Castigatoare a festivalului `Mostenitorii` organizat  de  Televiziunea  Romana  si Marioara  Murarescu
  • Laureata a festivalului „Maria Tanase”.
  • Laureata a festivalului „Maria Lataretu”.
  • aureata a primei editii a festivalului de
  • folclor „Mamaia-2001”

Niculina Stoican s-a casatorit la 20 de ani, iar la 23 l-a nascut pe Vlad.

Timp de trei ani, Niculina Stoican a locuit in Grecia, unde a lucrat ca baby-sitter, insa dorul de tara si de cantul popular au convins-o sa se intoarca in Romania.

Dintre artistii de muzica populara, Niculina Stoican o admira pe Nicoleta Voica, pentru ceea ce a facut pentru muzica populara pentru generatia ei.

Cat despre sine, Niculina Stoican spune ca este o femeie excentrica, cocheta, careia ii plac lucrurile scumpe si de calitate.

Indiferent de bijuteriile pe care alege sa le poarte, Niculina nu renunta niciodata la talismanul ei norocos, pe care l-a primit de la mama intr-un moment cand i-a fost foarte greu in viata.

 

In ultimii ani, Niculina Stoican a imbinat cariera de cantareata cu cea de prezentatoare TV. Pe langa cantarile de la festivaluri sau din diferite emisiuni, Niculina Stoican a inceput sa prezinte diverse emisiuni.

Printre albumele lansate de Niculina Stoican se numara `De-as fi ca luna pe cer`, `De atata vreme`, `Lina, lina, Niculina` (impreuna cu Petrica Mitu-Stoian), `Mandrulita de la Gorj` (impreuna cu Petrica Mitu-Stoian), `De-as trai cum zice lumea`, `Am crescut, Doamne, baiat`, `Sa petrecem cu Niculina Stoican` (volumele I si II).

Folclor Oltenesc
Site oficial Niculina Stoican