Madalina Manole

Mădălina Manole s-a năsscut pe 14 iulie 1967, la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova. Ea s-a stins din viaţă pe 14 iulie 2010, chiar în dimineaţa zilei în care ar fi împlinit 43 de ani.

După ce a studiat chitara, Mădălina Manole a început să compună muzică pe versuri ale unor poeţi celebri.

Între anii 1982 şi 1985, Mădălina îşi face debutul în muzica folk, devine membră a cenaclului „Serbările Scânteii Tineretului” condus de Lucian Avramescu, înfiinţează duetul „Alfa şi Beta” împreuna cu Ştefania Ghiţă participă la turneele cenaclului din toată ţara cunoscând succesul.

Între anii 1985 şi 1988, Mădălina Manole a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, la clasa Mihaela Runceanu – Ionel Tudor. Ionel Tudor a fost cel care a decis mutarea artistei din Ploieşti în Capitală. „A venit în Bucureşti şi am ascultat-o cântând la chitară. Mi-a plăcut personalitatea ei, era diferită de ce se întâmpla în peisajul muzicii uşoare dinainte de ´89. Am decis să se alăture clasei mele şi a Mihaelei Runceanu. Avea toate datele să reuşească, avea vocea foarte bună dată de Dumnezeu, voia să ajungă pe scenă, era foarte ambiţioasă şi toate aceste lucruri s-au concretizat în ceea ce a devenit Mădălina Manole”, a explicat acesta într-un interviu acordat Europa FM.

În 1988, debutează la Festivalul National „Mamaia”, unde obţine o mentiune cu „Un om sentimental”. Acesta este începutul colaborării muzicale cu Şerban Georgescu, iar împreună lansează an dupa an cântece care devin imediat preferatele publicului.

Trei ani mai târziu a obţinut discul de aur pentru albumul „Fată dragă”, ce va primi ulterior alte două discuri de aur, pentru vânzări de peste două milioane de unităţi. Un record greu de atins în zilele noastre, chiar şi de artiştii internaţionali.

În 1993, a fost numită „Cea mai bună voce pop” în topul muzical naţional de la Radio Contact, cel mai important post la momentul respectiv. În anul 1997, lansează albumul „Lină, lină Mădălină”, moment în care înregistrează două premiere notabile. Pe album se regăsesc piese de la Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ileana Sărăroiu, Lucreţia Ciobanu, Mioara Velicu.

În 1997 a fost înfiinţată Asociaţia Culturală Mădălina Manole cu caracter cultural şi umanitar.

În anul 2000 a obţinut premiul pentru cea mai bună interpretă pop şi cea mai bună voce feminină a anului la Premiile Radio România şi respectiv, Premiile Industriei Muzicale din România, iar în 2000, albumul „Dulce de tot” este apreciat cel mai bun album pop de Radio România Actualităţi.

În 2001 a fost nominalizată în categoria -voci feminine- la Premiile Industriei Muzicale Româneşti. Mădălina Manole este prima vedetă autohtona aleasă de concernul „Procter and Gamble” pentru promovarea pe piaţa românească a unui produs cosmetic internaţional.

În 2003 a lansat albumul „A FOST, VA FI IUBIRE” cu 11 cântece compuse de ea, pe versurile Roxanei Popescu.

Între anii 2003 şi 2005 susţine mai multe turnee pentru comunităţile româneşti din Germania, Austria,Belgia,SUA.

În luna mai 2010, Mădălina Manole a lansat cel de-al nouălea album al său – „09 Mădălina Manole”, la MediaPro Music, acesta fiind şi ultimul material discografic.

Anul trecut, în iunie, Mădălina Manole a născut un băieţel, rod al relaţiei sale cu Mircea Petru, cu care s-a căsătorit în toamna aceluiaşi an. Mădălina Manole a fost căsătorită cu regretatul compozitor Şerban Georgescu.