Louis Armstrong

Louis Armstrong, nascut în New Orleans (Louisiana) a avut o copilarie zbuciumata. Parintii sai s-au despartit la putin timp dupa natserea sa. A fost încredintat sa fie crescut unei matuse, Josephine, în timp ce mama sa, cu mare probabilitate, practica prostitutia.
A încercat pe rând diferite meserii (carutas laptar, vânzator ambulant lustragiu). A fost atras de muzica din frageda tinerete, cânta la colturi de strada împreuna cu grupuri improvizate, neavând posibilitatea si nici forta sa foloseasca un instrument de suflat care ar fi corespuns dorintei lui. Aceasta practica muzicala spontana, neslefuita i-a permis sa dezvolte o intonatie optima si un deosebit simt al improvizatiei, caracteristica esentiala a jazzului.
La 7 ani a cântat pe strazile oratului natal cu un cvartet de copii, la 13 ani a studiat cornetul si a condus orchestra scolii de corectie unde fusese internat pentru ca a tras un foc de revolver în aer în noaptea de Anul Nou. Dupa ce a fost eliberat cutreiera strazile New Orleans-lui împreuna cu o mica formatie orchestrala simpatizata de populatia orasului, executând, printre altele, bucata „When the Saints Go Marchin’in”, care, ani mai târziu, avea sa fie una din piesele sale cele mai interpretate. În cursul acelor peregrinari prin oras îl întâlneste pe Joe Oliver, considerat cel mai bun cornetist din New Orleans supranumit „King Oliver”, care îi da lectii de trompeta, îl accepta în formatia sa si, într-o seara, Armstrong îl substituie cu succes pe trompetistul orchestrei, Kid Ory, el însusi fiind o celebritate locala. Abia în noiembrie 1918, stimulat de performantele efectuate pe „riverboats” – mici vase ce navigau pe Mississippi – începe sa învete notele muzicale si sa descifreze partituri, devenind astfel un muzician profesionist complet.
În anul 1922 se muta la Chicago, care devenise în acea vreme centrul muzicii de jazz, în continua dezvoltare. În aceasta perioada a maturizarii sale artistice, Louis Armstrong este preocupat de rigorile polifonice ale liniilor muzicale, având tendinta de a conferi solistului un rol în acelati timp conducator, dar si integrat în textura muzicala. Este angajat de „King Oliver”, venit si el la Chicago, în formatia „Creole Jazz Band”, unde are posibilitatea ca trompetist solist sa-ti desfatoare întreaga virtuozitate pe care o dobândise între timp. Într-adevar, iubitorii de jazz sunt unanimi în a recunoaste în executiile lui „Satchmo” inventivitate, fantezie ritmica si melodica, unite cu un impresionant volum sonor si un timbru de neuitat. În anul 1924 parasette formatia lui Oliver si intra în „Big Band”-ul lui Fletcher Henderson din New York, un colos al jazz-ului, care dispunea de una din cele mai bune orchestre ale timpului, cu interpreti de prestigiu. Cu aceasta orchestra, Armstrong are posibilitatea sa înregistreze discuri având ca parteneri celebritati ca Sidney Beche? Bessie Smith si multi altii. Se hotaratte sa se dedice carierei de solist si înregistreaza „Hot Fives and Hot Sevens”, transformând jazz-ul în una din cele mai înalte expresii ale muzicii, cu sunetul clar si briliant al trompetei sale si cu vocea sa ragutita, pornita parca din fundul gâtlejului. Urmeaza o serie de succese si, datorita prezentei sale carismatice, contribuie la ruperea oricaror bariere rasiale, devenind unul din primii „stars” de culoare în muzica americana.

În ultimii ani ai vietii, Louis Armstrong personifica la cel mai înalt nivel muzica de jazz si devine, împreuna cu formatia sa „All Stars”, ambasadorul acestui gen în întreaga lume. Tendinta comercializanta a unor impresari lipsiti de scrupule nu l-a scutit însa nici pe el de anumite concesii facute succeselor ieftine, printre altele în unele filme pe care le-a turnat. Louis Armstrong, „The King of Jazz”, cum a mai fost numit se îmbolaveste, din pacate de cancer la gât. Desi medicul îi spune sa renunte la trompeta, Armstrong nu poate sa o faca si în cele din urma moare în ziua de 6 iulie 1971, în casa sa din cartierul Queens al orasului New York.