Johnny Raducanu

Pe numele sau adevarat Raducan Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut la Braila, la 1 decembrie 1931, intr-o familie de romi cu traditii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu.

Johnny Raducanu a fost supranumit de catre marele jazzolog american Leonard Feather ‘Mr. Jazz Of Romania’, contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si lider de formatie, fiind cel mai cunoscut si iubit muzician roman de jazz, atat in tara cat si peste hotare, potrivit Agerpres.

A studiat la Scoala medie de muzica din Cluj-Napoca (1949-1953) si la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). A fost membru al orchestrei Casei de discuri ”Electrecord” (1957-1971).

Eminent instrumentist de jazz, Johnny Raducanu a abordat si compozitia, scriind numeroase piese de jazz, dar si de muzica usoara. Dintre creatiile de muzica usoara, amintim: ”Vechiul port”, ”De mult intr-o carte”, ”Nu veni, nu pleca”, ”Ma cheama marea”, ”Iarna, iarna”. A compus muzica de scena la piesele: ”Livada cu visini”, ”Moliere” si ”Don Juan”.

Ca instrumentist sau orchestrator si-a adus contributia la realizarea majoritatii discurilor romanesti de jazz.

Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, din 1971.

A intreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova (1962), la Festivalurile de muzica usoara de la Varsovia si Praga (1968), la Belgrad, in Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franta, Grecia, Belgia, Statele Unite, Elvetia etc.

In aprilie 2010, Johnny Raducanu si Aura Urziceanu au cantat la Sala Palatului, intr-un concert special, alaturi de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.

I-a fost conferita ”Diploma de merit” oferita de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicala (1976).

A colaborat cu trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianistii Friedrich Gulda si Guido Manussardi. In 1987, a devenit membru de onoare al Academiei ”Louis Armstrong” din New Orleans.

Printre realizarile discografice in domeniul jazz-ului se numara: ”Jazz made in Romania” (1987); ”Confesiuni” (I, II, III); ”To His Friends” (1997); ”Jazz Behind the Carpathians” (1999); ”Jazz antifanariot” (2002); ”Singuratatea, meseria mea” (2002); ”Jazz Made in Romania-Live in San Francisco” (cu Teodora Enache, 2002), ”Jazz Bestament” (2005); ”Chamber Jazz Music” (2008); ”Inside Stories-Jazz Poems” (2009).

Fost elev al Societatii Filarmonice Lyra, Johnny Raducanu a primit, la 13 octombrie 2008, diploma de membru de onoare al Societatii Filarmonice ‘Lyra’ si medalia jubiliara ‘Lyra 125’, in cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Braila.