Eurythmics

Eurythmics a fost unul din cele mai de succes fenomene din anii 80. Desi cei mai multi artisti contemporani au disparut odata cu schimbarea preferintelor tinerelor generatii, Eurythmics a continuat sa lanseze hituri transformandu-i pe solista Annie Lennox intr-o vedeta recunoscuta international si pe Dave Stewart intr-un producator renumit. Initial, cei doi au abordat sunetul electronic al sintetizatorului integrandu-l in secventele pop.

La mijlocul anilor 80, piese precum Sweet Dreams (Are Made of This) si Here Comes the Rain Again au cucerit publicul international, determinand grupul sa abordeze soul si R&B. Treptat formatia a inceput sa piarda din popularitate: la sfarsitul anilor 80 se chinuiau sa intre in Top 40 America desi erau pe o pozitie buna in Marea Britanie. Eurythmics s-a destramat in momentul in care Lennox si Stewart au decis sa urmeze cariere separate.

Originea acestui grup se numeste Tourists, o trupa de post-punk din anii 70-80 formata din Lennox si Stewart. Cei doi s-au cunoscut in Londra pe cand ea studia la Academia de Muzica. Stewart plecase dintr-o formatie de folk-rock pe nume Longdancer si scria versuri impreuna cu chitaristul Pete Coombers. Imediat dupa intalnirea lor, Stewart si Lennox au devenit iubiti si colegi de trupa. Numele original a fost Catch with Coombes dar s-a modificat apoi in Tourists in 1979. Intr-o perioada de doar doi ani, Tourists au lansat trei albume: The Tourists, Reality Effect si Luminous Basement. Doua din piesele lor I Only Want to Be With You si So Good to Be Back Home Again au ajuns in Top 10.

In anul 1980, relatia dintre Lennox si Stewart s-a destramat si o data cu ea si formatia. Desi nu mai erau iubiti , acestia au decis sa continue sa cante impreuna sub numele de Eurythmics si au plecat in Germania pentru a inregistra primul lor album. Cu ajutorul unor cantareti precum Can si tobosarul de la Blondie, Clem Burke, cei doi au debutat in 1981 cu productia In The Garden. Desi nu s-a vandut destul de bine, trupa a perseverat si a construit propriul studio pentru a inregistra urmatorul album, Sweet Dreams (Are Made of This), lansat in 1983.

Love is a Stranger a fost prima melodie britanica de pe album care a reusit sa ajunga hit inainte de aparitia EP-ului. Piesa care a dat numele albumului a urcat pana pe locul 2 in Marea Britanie. La scurt timp a atins si locul 1 in America. Videoclipul piesei Sweet Dreams (Are Made of This) a fost atat de mediatizat incat trupa devenise o sursa de inspiratie prntru alte formatii tinere. Eurythmics a relansat Love Is a Stranger, melodie ce a patruns in topuri inca de la aparitie. Touch, al treilea album al formatiei, a fost lansat in 1983 si a contribuit la cresterea popularitatii prin melodiile Who’s That Girl (nr.3, Anglia.; nr. 21, SUA), Right by Your Side (nr. 10, Anglia; nr. 29, SUA) si Here Comes the Rain Again (nr. 8, Anglia; nr. 4 SUA).

In anul 1984, imaginea artistei devenise tot mai cunoscuta si prezenta scenica a atras o audienta tot mai mare. La sfarsitul anului au lansat un nou album care nu s-a vandut insa in multe exemplare; piesa Sexcrime (Nineteen Eighty-Four) a intrat totusi in Top 10 Marea Britanie.

Aparut in vara lui 1985, Be Yourself Tonight a promovat un stil bazat pe R&B si continea o piesa realizata in colaborare cu Aretha Franklin, Sisters Are Doin’ It For Themselves. Duetul, alaturi de alte doua piese – Would I Lie to You (nr. 17, Anglia; nr. 5 SUA) si There Must Be an Angel (Playing With My Heart) (nr. 1, Anglia; nr.22 SUA) – a devenit o productie de referinta. Anul urmator trupa a inregistrat Revenge” urmat la scurt timp de Be Yourself Tonight. Desi albumul a ajuns pe locul 12 in SUA datorita melodiei Missionary Man, numarul de exemplare vandute a fost destul de scazut. In Marea Britanie, Eurythmics era ceva mai popular insa depasise momentul de maxim succes.

Formatia a decis sa se orienteze si asupra altor arii.

In 1985 si 1986, Dave Stewart a lucrat ca producator, promovand artisti renumiti printre care Bob Dylan, Daryl Hall, Tom Petty si Mick Jagger. Annie a inceput o cariera in industria cinematografica (jucand in Revolution) dar de scurta durata. In 1987, formatia s-a reunit pentru a inregistra Savage dar succesul albumului a fost nesemnificativ. Stewart s-a insurat cu Siobhan Fahey, membra a formatiei Bananarama si care a aparut si intr-un videoclip al formatiei Eurythmics. In 1988, Lennox a cantat in duet cu Al Green, melodia Put a Little Love in Your Heart a fost preluata pentru coloana sonora la Scrooged.

Un an mai tarziu, trupa a lansat We Too Are One, clasata pe prima pozitie in Marea Britanie dar deloc apreciata de americani. Eurythmics a trait ultimul moment de glorie la aparitia lui Greatest Hits din 1990. Lennox a inceput o cariera solo, primul ei album fiind Diva si vandut in peste doua milioane de copii. Stewart a continuat sa produca muzica pentru diferiti artisti.

In 1995 a inceput o cariera solo prima lui creatie fiind Greetings From Gutter. Lennox si Stewart s-au reunit ultima oara in 1999 pentru a lansa Peace.