Elton John

Sir Elton Hercules John are in spate peste 40 de ani de cariera muzicala, iar in 2004 revista Rolling Stone l-a situat pe locul 49 intre cei mai celebri 100 de artisti din istorie.

S-a nascut pe 25 martie 1947, numele sau adevarat fiind Reginald Kenneth Dwight. A facut studiile la Royal Academy of Music datorita unei burse pe care a obtinut-o cand avea 11 ani , dar a abandonat scoala sase ani mai tarziu pentru a se dedica muzicii pop. Incepand din 1964 incepe colaborarea cu grupurile locale ca Bluesology, unde l-a cunoscut pe Long John Baldry. Ca un omagiu pe care il aduce lui Baldry si saxofonistului Elton Dean a adoptat ca nume de scena Elton John. In anii 60 face parte din diverse formatii fara insa a intalni succesul. La sfarsitul anilor 60 o cunoaste pe textiera si poeta Bernie Taupin. Impreuna obtin primul success in 1970 cu albumul Elton John. 

In 1971 patru cantece se aflau simultan in lista primelor 10 in USA, lucru care nu se mai intamplase de la Beatles. In acelasi an incepe sa ii cada parul ceea ce il va determina sa foloseasca o peruca. In anii saptezeci vine consacrarea sa ca o adevarata stea. Crocodile Rock (1972), Candle In The Wind (1973), Bennie And The Jets (1973), si Don’t Let The Sun Go Down On Me (1974) sunt mari succese muzicale. Intre 1972 si 1975, sapte din discurile sale sunt pe primele locuri in vanzarile din Marea Britanie.

In 1975 participa la filmul Tommy, regizat de Ken Russell, dupa un scenariu al lui Pete Townshend. In acea epoca a scandalizat opinia publica cu declaratiile sale referitoare la orientarea sa homosexuala. La inceputul anilor 80 sfarseste relatia sa cu Taupin si astfel muzica sa devine mai melodioasa. Produce noi hit-uri ca I’m Still Standing si Little Jeannie.

Pe 14 februarie 1984 s-a casatorit cu inginerul de sunet Renate Blauel. In iulie 1985, Elton John participa la concertul Live Aid realizat pe stadionul Wembley din Londra alaturi de David Bowie, Sting, Eric Clapton, Phil Collins si Queen. In 1990 a fostprofound afectat de moartea cauzat de SIDA a unui prieten care suferea de hemofilie, Ryan White. La funeralii confirma faptul ca urmeaza tratamente pentru a depasi dependenta sa de alcool si droguri si ca isi trateaza bulimia.  

In 1992 infiinteaza Elton John AIDS Foundation, una din cele mai mari organizatii non profit pentru eradicarea SIDA, careia ii va destina beneficiile obtinute din vanzarea discurilor. Elton John revine pe scena succeselor mai sobru in 1994 prin participarea sa la coloana sonora a filmului Regele leu in colaborare cu Tim Rice, pentru care obtineatat premiul Grammy cat si Oscarul.

Asasinatul prietenului Gianni Versace si moarte prietenei Diana au fost doua lovituri puternice pe care le-a resimtit Elton in 1997. A obtinut un succes prin rearanjarea vechi hit Candle in the Wind, la moartea printesei Diana, cu aceasta tema rearanjata batand toate recordurile de vanzari a unui single din istoria muzicii. In anul urmator a fost  numit cavaler al Ordinului Imperiului Britanic dupa ce a obtinut un Grammy onorific pentru intreaga sa cariera muzicala.

In anul 2000 a colaborat ca invitat la filmul American Collective Soul, la tema Perfect Day. In 2001 inregistra inca o data cu libretista sa, Bernie Taupin, Songs From the West Coast urmandu-i in 2004 albumul numarul 43 din cariera sa Peachtree Road.

In decembrie 2005, Elton John a oficializat relatia pe care o avea de peste 12 ani cu regizorul canadian David Furnish, odata cu intrarea in vigoarea a legii engleze referitoare la casatoria intre homosexuali. In septembrie 2006 lanseaza albumul cu numarul 44 care poarta numele The Captain And The Kid si care se vrea urmarea albumului din 1975 intitulat Captain Fantastic And The Brown Dirty Cowboy, ambele discuri autobiografice, laudate de critici.

In 2007, la sarbatorirea implinirii a 60 de ani si 40 de cariera arti­stica, a fost situat pe locul 6 in randul personajelor arti­stice de influenta mondiala  de catre revista Forbes. In acel an, s-a editat un DVD special cu aparitia sa live in Madison Square Garden (ce a avut loc pe 25 martie cu ocazia aniversarii).

In aprilie 2008, a fost editat un disc special, cu un amestec al celor mai mari succese si cu participarea cantaretului hip-hop Eminem, intr-o lucrare numita EMINELTON.

Astazi Elton John, chiar daca nu mai este in cea mai buna perioada a sa, ramane una dintre figurile cele mai reprezentative ale muzicii mondiale si unul dintre cei mai mari reprezentanti a genului rock-pop din intreaga istorie a genului.