Donna Summer

Donna Summer a dominat topurile muzicale americane în anii 1970 si a fost de cinci ori laureata a Premiilor Grammy. Printre cele mai cunoscute hituri ale cântaretei, se numara “Last Dance”, “Bad Girls” sau “Hot Stuff”.

În anii 1980, s-a remarcat cu melodii având tente feministe precum “She Works Hard for the Money” sau cântece de dragoste precum “This Time I Know It’s for Real”.

Pe numele real Donna Gaines, artista s-a nascut in Mission Hill din Boston. La inceputul anilor ’70, Donna l-a intalnit la Munchen pe Giorgio Moroder, un compozitor si aranjor italian al stilului electro pop.

In anul 1975, cei doi au inregistrat cantecul „Love to Love You Baby”, o piesa care dura 16 minute, inspirata dintr-un mare succes al anilor ’60, cantat de Jane Birkin impreuna cu Serge Gainsbourg si intitulat „Je t’aime…moi non plus”.

A fost primul disc de succes al echipei Donna Summer-Giorgio Moroder, care intre anii 1975 si 1982 au creat un nou sub gen al muzicii disco. Ei au lansat o lunga serie de hituri: „Could It Be Magic”, „Last Dance”, „Hot Stuff”, „Bad Girls”, „On the Radio”, „Wanderer”, „State of Independence”, „She Works Hard For The Money”, etc. Seria ar fi continuat probabil la nesfarsit, daca nu ar fi fost oprita chiar de catre Donna care la inceputul anilor ’80 a pus capat colaborarii sale cu Giorgio Moroder.

Donna a avut o scurta colaborare cu echipa de compozitori si producatori Aitken, Stock si Waterman, cei care lansasera carierele europene ale lui Kylie Minogue si Jason Donovan si au facut peste noapte din Rick Astley un star al muzicii pop britanice. Cei trei au compus in anul 1989, piesa de come-back a Donnei Summer, intitulata „This Time I Know It’s For Real”, iar versurile au fost scrise de ea. Donna a continuat sa inregistreze albume care, insa, nu au mai cunoscut succesul.