Dire Straits

Dire Straits este o formaÈ›ie britanică de muzică rock, înfiinÈ›ată în 1977. ÃŽn prima componență au figurat fraÈ›ii Mark (voce, chitară solo) È™i David Knopfler (chitară ritmică), John Illsley (chitară bas) È™i Pick Withers (baterie. Impresarul grupului era Ed Bicknell. Dire Straits a debutat în plină eră punk rock cu un stil convenÈ›ional, influenÈ›at de muzica rock a anilor È™aizeci; succesul a fost însă foarte mare, primul lor album – Dire Straits (1978) – câștigând discul de platină pentru vânzări. La începuturi, cei doi fraÈ›i le cereau proprietarilor barurilor unde concertau ca amplificarea să se facă la un volum scăzut, astfel încât publicul să poată discuta fără efort.

De-a lungul anilor, Mark Knopfler a fost compozitorul È™i liderul formaÈ›iei. ÃŽntre cele mai cunoscute piese ale formaÈ›iei se numără: „Sultans of Swing”, „Romeo and Juliet”, „Tunnel of Love”, „Telegraph Road”, „Private Investigations”, â €žMoney for Nothing”, „Walk of Life” , „So Far Away” , „Brothers in Arms”, „Calling Elvis” È™.a.Dire Straits È™i Mark Knopfler au vândut peste 120 de milioane de albume în toată lumea.
Difuzarea unei piese clasice a genului rock, ‘Money for Nothing’ a trupei Dire Straits, o piesă compusă în urmă cu 26 de ani, a fost interzisă la radio în Canada pentru că ar avea un mesaj homofob, conform unui articol publicat de Daily Mail . Această melodie a fost interzisă pentru că în versurile sale apare cuvântul „faggot”, cuvânt cu sens peiorativ la adresa homosexualilor. Din acest motiv piesa nu mai poate fi difuzată Ã®n forma sa originară, ci trebuie cenzurată conform unei decizii luată de CNA-ul canadian (Canadian Broadcasts Standards Council). 

Această decizie a fost luată în urma plângerii înaintată de un ascultător ce s-a considerat ofensat de prezenÅ£a cuvântului în cauză de trei ori în cadrul piesei. Compusă în 1985 de liderul Dire Straits, Mark Knopfler, în colaborare cu Sting (ex-Police), piesa „Money For Nothing” este scrisă din perspectiva unui om de rând care urmăreÅŸte ÅŸi comentează pe marginea videoclipurilor muzicale de la MTV.

Această piesă a fost pe primul loc în topurile muzicale americane, a ocupat locul patru în cele britanice ÅŸi a fost primul videoclip difuzat vreodată pe postul de televiziune MTV Europe. Bob Dylan: „Cea mai buna formatie care a aparut in ultimii zece ani in lumea rock-ului”.

Dire Straits este una dintre cele mai de seama formatii din a doua jumatate a anilor 70′, una din formatiile care a innoit rock-ul. Prima aparitie in public a avut loc in anul 1978 alaturi de Talking Heads.

Primul lor single a fost Sultans Of Swing, iar albumul lor de debut a fost recompensat cu un disc de aur, numarul vanzarilor depasind cinci milioane. Dupa ce au inregistrat al doilea album au facut un turneu in Europa si in S.U.A.

Au devenit tot mai apreciati, dovada acestui lucru este si afirmatia lui Bob Dylan: „cea mai buna formatie care a aparut in ultimii zece ani in lumea rock-ului”. Dylan i-a rugat pe Mark Knopfler si pe Withers sa colaboreze la realizarea noului sau album din 1979. Urmatorul album Dire Straits s-a realizat in trio, fara David Knopfler, de pe acest album melodia Romeo And Juliet a devenit un hit. Mai tarziu s-au alaturat formatiei Hal Lindes (chitara) si Alan Clark (claviatura). Apogeul carierei lor l-au atins in 1985, cu albumul Brothers In Arms. Piesa Money For Nothing, de pe acest nou album a avut un succes urias in Europa si in S.U.A. Stilul formatiei are la baza rock-ul dar incorporeaza si noul stil al anilor 70′. In muzica lor se combina stilul rythm, blues si rock and roll dar si country si folk.

ÃŽn noiembrie 2009, Dire Straits a primit Premiul pentru Patrimoniu Muzical acordat de PRS (Performing Right Society). O placa speciala a fost dezvelita pe blocul de apartamente de la Farrer House, Church Street, Deptford, locul unde grupul iniÅ £ial, Mark Knopfler, David Knopfler, John Illsley ÅŸi Pick Withers, impartea un apartament ÅŸi unde au oferit impreuna prima reprezentatie in 1977