Delia Matache

Delia s-a nascut pe data de 7 februarie 1982, în Bucuresti.

Este cântareata, compozitoare, dansatoare, vedeta de televiziune, jurat X Factor , jurat iUmor.

A absolvit Liceul de Muzica „Dinu Lipatti” dupa cinci ani de studiu al pianului si lectii particulare pentru flaut. Delia alege a-si continua studiile, urmând cursuri la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Artista a fost încurajata si sustinuta pentru a-si urma visul de a deveni un star de catre mama sa, Gina, solista de muzica populara. Delia mai are un frate, Eduard, si o sora Oana.

1999—2003: Era N&D si hitul „Vino la mine”
„Publicul era mult mai entuziasmat. La primele concerte eram foarte surprinsa ca vine atâta lume, mai ales ca eram o trupa la început. Ma miram ca lumea reactiona bine, dar credeam ca totul e o joaca.”

Delia, despre N&D si pasiunea pentru muzica.
Delia a debutat în industria muzicala în anul 1999, la vârsta de 17 ani, fiind înca la liceu, în clasa a XI-a. Alaturi de Nicolae Marin, cunoscut sub numele de scena Nick, cei doi au format trupa N&D, acesta fiind principalul compozitor al trupei. Cu N&D, Delia a cunoscut succesul la nivel national. Cei doi au lansat trei albume împreuna, între 1999 si 2003, denumite „Altfel”, „Fac ce vreau” si „Nu e vina mea”. Acestea au continut single-uri care au ramas în topurile muzicale pentru mai multi ani, incluzând hitul „Vino la mine”.

2003—2009: Cariera solo

In 2003 Delia alege a se lansa într-o cariera solo cu hitul „Parfum de fericire”, single inclus pe albumul cu acelasi nume. În anul 2007 lanseaza albumul „Liste Up”, continand piese ca „Sufletul meu” si „Secretul Mariei”, de pe coloana sonora a telenovelei „Secretul Mariei”, o colaborare cu Smiley.

În 2008, Delia participa la concursul de dans Dansez pentru tine, alaturi de partenerul ei, Ionut Pavel. Acestia au luptat pentru Raul, un baietel ce avea nevoie de o proteza la mâna.

În septembrie 2009, Delia a participat la Cerbul de Aur, unde a obtinut 10 puncte pentru interpretarea melodiei I Will Survive a cântaretei de origine americana Gloria Gaynor.

2011—prezent: X Factor si  „Pe aripi de vânt”

Discografie

Albumele Deliei Matache
Parfum de fericire (2003)

Piese de pe album:

Parfum de fericire
Ce vor de la mine
Îmi dai fiori
Da-mi dragostea ta
Doar un joc
Aprind, sting
Timpul nu poate fi oprit
Make It Last
Vreau sa te simt aproape
Simt
Listen-Up (2007)

Piese de pe album:

Cat Music Productions
Ziua ta
Lacrimi pentru tine
Too High
Vara asta (feat. Michael Pow)
Sufletul meu
Tipa (feat. Connect-R)
Listen-up (feat. Matteo)
No No No (feat. Matteo)
Secretul Mariei (feat. Smiley) (din coloana sonora a serialului TV „Secretul Mariei’)
Atât de fericita
Baby
Ochii tai
Pe aripi de vânt (2015)

Piese de pe album:

Ipotecat (feat. Uddi)
Inimi Desenate
Pe Aripi De Vânt (feat. Kaira)
Dale
U (Fighting with my ghosts)
Africana
Wuella Wuella
Doi În Unu (feat. Mihai Bendeac)
OmaDeo
Doar Pentru Tine
A lu Mamaia (feat. Speak)
Deliria (2016)

Piese de pe album

Welcome to Deliria (intro)
Da, mama
Cine m-a facut om mare
Atât de trist (Taxi feat. Delia)
1234 (Unde dragoste nu e)
Fum ?i scrum
Cum ne noi (Carla’s Dreams feat. Delia)
Fulg
Ce zodie e?ti (feat. Marius Moga)
Ce are ea
Gura ta (feat. Deepcentral)
Deliria last chapter (outro)
Weekend (feat. The Motans)?
Ramâi cu bine (feat. Macanache)
Trei lucruri pe care nu le ?tiai despre Delia Matache:
Asculta muzica clasica: ‘N-am mai vazut de mult Orchestra Salii Radio si as merge sa ii ascult pen­tru ca stiu ca e formata din oameni valorosi’.
Cel mai frumos cadou pe care l-a primit vreodata: ‘A fost nunta, organizarea, evenimen­tul in sine, felul in care a decurs. A fost cel mai frumos eveniment la care am participat’.
Calitati si defecte: ‘Cel mai mare defect al meu este lipsa rabdarii, iar cea mai mare calitate, spontaneitatea pe toate planurile. Nu doar ca om, ci si ca artist. Adaptabili­tatea, iarasi, e o calitate. Sunt malea­bila, si in viata de zi cu zi, si in plan profesional’.
Viata personala a Deliei Matache
Dupa o relatie de doi ani cu Matteo, Delia Matache s-a casatorit cu Razvan Munteanu. Cei doi au un mariaj din 2012, iar cântareata a declarat în repetate rânduri ca nu îsi doreste un copil prea curând.

sursa: wikipedia, viva.ro