Constantin Enceanu

Constantin Enceanu s-a nascut la 16 februarie 1964 in comuna Visina Nouă, judetul Olt. Constantin Enceanu, fostul director al Ansamblului Folcloric „Maria Tanase”, se poate declara unul dintre cei mai norocosi interpreti de muzica populara din Romania.

Cariera profesionala a atins apogeul iar in plan personal lucrurile merg cum nu se poate mai bine. În perioada liceului (Liceul Energetic Craiova) a absolvit si cursurile scolii Populare de Arta din Craiova, clasa Paula Dogaroiu.

În perioada 1985-1991 a participat la 19 concursuri si festivaluri din tara, unde a câstigat, nenumarate premii, culminând cu: Premiul I la Corabia (1991), Premiul I la Festivalul „Maria Tanase” – Craiova (1991), „Topul anului 1991” – concurs organizat de Radio Televiziunea Romana (1992). Pentru îmbogatirea repertoriu sau a cules cantece din Vadastrita, cu ajutorul unei profesoare, sotia preotului din sat, o pasionata de folclor, Angela Dumitrescu, care din pacate nu mai e printre noi. Ea l-a ajutat la primele cantece: Cand eram eu baietan, Fetita de peste Olt si Jos pe valea Dunarii.

Apoi de la lautarii din Vadastra, Urzica, Visina, a preluat anumite cantece si prelucrându-le, le-a dat o noua înfatisare, îi plac doinele si baladele dar si cântecele propriu-zise, horele si sârbele. Constantin Enceanu este casatorit din 1985 cu Angela, si are o fata Cristina Catalina, nascuta în 1987.

Cantaretul se considera un om împlinit atat pe plan profesional cat pe plan personal pentru ca are o familie frumoasa care l-a sprijinit pe durata carierei sale.

Pe sotia lui Constantin Enceanu a cunoscut-o pe vremea când lucra la Întreprinderea de Transformatoare si Motoare Electrice Filiasi, iar canaretul de muzica populara era la statia de radioamplificare, unde se punea muzica si angajatii dadeau dedicatii atunci când erau zile de nastere sau de onomastica ale unor colegi. Angela lucra la Oficiul de Calcul si venea sa dea dedicatii pentru colege.

Constantin Enceanu considera ca se afla în apogeul carierei sale, are o familie-model, este mândru de fiica sa, Catalina, iar dupa nunta de basm pe care i-a organizat-o, tot ce-si mai doreste Constantin Enceanu este ca aceasta sa-i daruiasca un nepotel.

Insa Constantin Enceanu are si regretele lui care ii apasa sufletul. „Ce mi-as fi dorit sa fac, dar nu am reusit, pentru ca nu a depins de mine, a fost sa pot vorbi cu divinitatea si sa o fac sa-mi ţina parinţii în viaţa mai mult, sa se bucure alaturi de mine. Mama a apucat sa ma vada la televizor si sa ma auda la radio, dar sunt convins ca nu si-a imaginat ca melodiile mele vor ajunge la sufletele oamenilor si vor fi atât de iubite”, a declarat Enceanu  pentru site-ul etnotv.ro.

Acum Enceanu a deschis două procese după ce şi-a pierdut postul de director, prin decizia consiliului local municipal din 19 octombrie 2012: unul intentat Ansamblului “Maria Tănase”, privind “obligaţia de a face”, celalalt primăriei Craiova, primarului Lia Olguta Vasillescu şi consiliului local municipal, având ca obiect “anularea unui act administrativ” – cel mai probabil hotararea CLM prin care se aproba raportul de evaluare a activităţii managerului Constantin Enceanu şi, implicit, destituirea acestuia.

Albume Constantin Enceanu

  • Drag mi-e cand mai vin pe acasa
  • Din Izverna-n VisinaD
  • De mic am fost om cinstit
  • Multa lume ma vorbeste
  • Cine e oltean ca mine
  • Nu uita toate sunt trecatoare
  • Stai cu mine omule sa-ti cant
  • A naibii de mandrulita

Folclor Oltenesc
Site oficial Constantin Enceanu