Cesaria Evora

Cesária Évora (n. 27 august 1941, Mindelo – d. 17 decembrie 2011) a fost o cântăreață originară din Republica Capului Verde, recunoscută pentru vocea sa gravă, specifică contraltelor. Évora a început să cânte în 1957, însă È™i-a făcut debutul discografic de-abia în anul 1988 prin intermediul discului La Diva Aux Pieds Nus. Având o carieră care s-a întins pe parcursul a È™ase decenii, Évora era numită „Diva desculță” deoarece prefera să urce pe scenă fără a purta încălțăminte; materialele sale discografice au fost comercializate în peste cinci milioane de exemplare pe plan internaÈ›ional,[5] iar Évora este considerată una dintre cele mai de succes cântăreÈ›e care au provenit din Republica CapuluiVerde.

Cesaria Evora a vizitat România de câteva ori, pentru scurte perioade de timp, susÈ›inând aici mai multe concerte, ultimele două în octombrie 2010 È™i anume la 15 octombrie 2010 la Sala Sporturilor din BraÈ™ov È™i apoi la 18 octombrie 2010, la Sala Palatului din BucureÈ™ti.

 

În 2010, artista a devenit cetățean de onoare al Capitalei. Cesaria Evora ar fi trebuit să mai cânte in Capitală pe 3 iulie 2008, în Amfiteatrul Mihai Eminescu din Parcul NaÈ›ional (concert anulat pentru că artista a suferit un accident vascular cerebral în aprilie 2008, pe scenă, în timpul unui concert în Australia), precum È™i pe 15 mai 2011, la Arenele Romane, dar È™i-a amânat È™i acest spectacol din cauza unor probleme medicale. În 2011, Cesaria Evora urma să mai suÈ›ină o serie de concerte la TimiÈ™oara, în 3 octombrie, în BucureÈ™ti, pe 5 octombrie, È™i la Cluj, în 7 octombrie, dar, din motive de sănătate, a anulat turneul. Comunicatul de presă a sunat astfel: „Cesaria a decis de comun acord cu producătorul È™i managerul său, Jose da Silva, să pună capăt definitiv carierei sale, renunÈ›ând la viaÈ›a itinerantă care a dus-o în patru colÈ›uri ale lumii de la începutul carierei pe scena internaÈ›ională, în 1991”.