Bijelo Dugme

Bijelo Dugme , in traducere Nasturele Alb a fost o trupa de mare influenta in istoria rock-ului iugoslav. Bijelo Dugme e considerata a fi cea mai populara formatie care a existat vreodata in Republica Socialista a Iugoslaviei si cea mai importanta de pe scena rock.

Fondatorul trupei a fost Goran Bregovic, care si-a petrecut mare parte din copilarie la o Scoala de Muzica, studiind violina, scoala de la care a fost dat afara pentru “lipsa de talent”.Imediat dupa exmatricularea sa, mama lui i-a cumparat o chitara si astfel s-a nascut Bijelo Dugme.

Gorba Bregovic a admis deseori ca principala lui motivatie in formarea trupei a fost faptul ca”femeile erau mult mai receptive la muzicieni”.

Bregovic era,la inceput, singurul compozitor al trupei si a scris majoritatea versurilor, desi cele mai populare cantece ale Bijelo Dugme n-au fost creatia lui, ca de exemplu:  Ima neka tajna veza, Glavni junak jedne knjige, Šta bi dao da si na mom mjestu, Pristao sam biću sve što hoće were written by Duško Trifunović, Da sam pekar, Selma were written by Vlado Dijak, Loše vino by Arsen Dedić etc.