Bee Gees

Bee Gees a fost un grup pop format în 1958. Formaţia era alcătuită din fraţii Barry, Robin şi Maurice Gibb. Trioul a înregistrat succes în majoritatea deceniilor dar au avut două perioade de succes excepţional: ca formaţie rock la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970 şi ca formaţie disco la sfârşitul anilor 1970. Grupul cânta în armonie strânsă în trei părţi; vocea vibrato a lui Robin a fost un element distinctiv în primele hituri ale grupului în vreme ce vocea falsetto R&B a lui Barry a devenit sunetul caracteristic la sfârşitul anilor 1970 şi în anii 1980. Şi-au compus toate hiturile dar în acelaşi timp au compus şi produs câteva hituri înregistrate de alţi artişti.

Născuţi în Isle of Man din părinţi englezi, fraţii Gibb au trăit în Manchester, Anglia până la sfârşitul anilor 1950 unde au înfiinţat formaţia The Rattlesnakes. Familia s-a mutat apoi în Queensland, Australia şi apoi pe Insula Cribb. După ce au înregistrat primul lor hit în Australia sub numele de Bee Gees cu melodia „Spicks and Specks” au revenit în Regatul Unit în ianuarie 1967 unde producătorul Robert Stigwood a început să îi promoveze la nivel internaţional.

Apogeul lor a fost atins în anul 1977 când au contribuit la coloana sonoră a filmului Febra de sâmbătă seara. Coloana sonoră a filmului a fost vândută în peste 40 de milioane de exemplare, fiind printre cele mai bine vândute albume din toate timpurile, a petrecut 24 de săptămâni consecutive pe prima poziţie în Statele Unite şi a produs trei hituri: „Stayin’ Alive”, „How Deep Is Your Love” şi „Night Fever”, toate trei ocupând prima poziţie în Statele Unite şi în alte ţări ale lumii.

Bee Gees au vândut peste 220 de milioane de discuri la nivel mondial, fiind astfel printre cei mai bine vânduţi artişti muzicali din toate timpurile. Au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 1997; pe placa lor din Rock and Roll Hall of Fame scrie: „Doar Elvis Presley, The Beatles, Michael Jackson, Garth Brooks şi Paul McCartney au vândut mai mult decât Bee Gees”.

După moartea lui Maurice în ianuarie 2003 la vârsta de 53 de ani Barry şi Robin au destrămat grupul după 45 de ani de activitate. În 2009 Robin a anunţat că el şi Barry au fost de acord ca Bee Gees să se refacă şi să interpreteze din nou. Robin a decedat în mai 2012 la vârsta de 62 de ani după o luptă lungă cu cancerul şi alte probleme de sănătate.