Aurel Tămaș

Aurel Tămaș (n. 16 aprilie 1961Borșajudețul Cluj) este un cântăreț de muzică populară și ușoară din România.[1]

Un artist, un om al muzicii populare și al muzicii ușoare, clujean venit din mediul rural, tradițional, credincios, foarte dedicat activităților ce le desfășoară, dar mai ales un adevărat mare român, acesta este Aurel Tămaș. S-a născut în 16 aprilie 1961 într-o familie tradițional ardelenească în Borșa, județul Cluj, iar în prezent este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din România.

Biografie

Aurel Tămaș (1).jpg

Crescut într-un mediu parcă desprins din romanele țărănești ale lui Rebreanu, Aurel Tămaș și-a dezvoltat dragostea de patrie. Mama sa, Ana, din zona Pogăcenilor și tatăl său din neamul Tămășeștilor, născut în Jucu, au întemeiat o familie frumoasă în Borșa, loc unde a copilărit și Aurel Tămaș. Acesta s-a ocupat cu muncile rurale, creșterea animalelor, cultivarea plantelor, păstoritul oilor, dar aici a și urmat o parte din studii și a cochetat cu muzica. Pare-se că neamul Tămășeștilor se trage din zona Maramureșului, ceea ce îl face pe artist un autentic român. Și în prezent, Aurel Tămaș se simte atras de meleagurile copilăriei, încercând să petreacă cât mai mult timp în Borșa.

A debutat în show-biz în anul 1996 prin participarea la Festivalul Cerbul de Aur, aceasta a fost rampa sa de lansare.

În 1992 a colaborat cu Dumitru Fărcaș, alături de care a petrecut o luna de zile în Statele Unite ale Americii, într-un turneu. Mai mult decât atât, în televiziune a colaborat cu Szatmári Cristina, cunoscând astfel o lume nouă și diferită.

Anii copilariei

Aurel Tamas s-a nascut intr-o duminica la orele pranzului, in comuna Borsa, judetul Cluj, din parintii Mama – Anuta si tatal – Aurel, avand inca 4 frati: Anuta, Gheorghe, Sandu si Irina. Copilaria la tara si-a pus amprenta pe ceea ce urma sa fie cantautorul Aurel Tamas de astazi.

Parintii lui erau agricultori si crescatori de animale si in aceelasi timp si mari iubitori de muzica, mama acestuia cantand si acum, la cei 82 de ani, aceasta iubire pentru muzica indemnandu-i pe parinti sa le cumpere instrumente tuturor copiilor.

In Borsa, Aurel Tamas a cantat pentru prima data pe o scena, interpretand la acordeon cantecul celebru ”Prin padurea bradului”, iar la Caminul Cultural, cantand si la chitara, intr-un spectacol de sfarsit de an scolar.

In familie au mai primit instrumente si cei 2 frati, Gheorghe un taragot si Sandu un set de tobe, singurul care canta alaturi de artist si acum, fiind Gheorghe.Trairile de la tara din copilarie au avut impact asupra a ceea ce a urmat, atat in comportament, cat si in compunerea pieselor muzicale.

Anii de studii

Din anul 1976 Aurel Tamas a inceput liceul in Cluj, in aceeasi perioada activand si intr-un Cenaclu Literal Artistic “Azur” unde a infiintat si prima formatie mixta, populara si usoara pe care o si dirija. In acea perioada a auzit si a scris si primele piese de muzica usoara si populara. Este vorba de “Caravana” si “Sara Buna Bade Ioane”, doina care va ramane in istoria muzicii populare romanesti.

Anii de muzică

In timpul stagiului militar, acesta a avut norocul sa poata cocheta cu muzica, fapt ce l-a ajutat de multe ori sa scape de posturile de santinela. Dupa satisfacerea stagiului militar, Aurel Tamas s-a angajat la “Armatura” din Cluj, unde a lucrat timp de 1 an de zile ca si turnator formator in sectia de alama, ulterior fiind transferat la intreprinderea “Metalul Rosu” tot la turnatorie, dar de data aceasta, de fonta.

La Metalul Rosu, a preluat orchestra “Nadaselul”, alaturi de care a participat la primele concursuri nationale si internationale. In paralel a activat ca si instrumentist si in orchestra ansamblului “Rapsodia Somesana” din Cluj, condusa de Alexandru Tamas impreuna cu care a inregistrat primele piese la Radio Cluj.

Aurel Tamas are un respect deosebit fata de profesoara de muzica din timpul liceului, Doamna Doctor Georgeta, care i-a predat primele lectii de muzica.

Primele iesiri la concursuri si turnee au fost in 1984 in Bulgaria, Ungaria si Turcia cu Ansamblul “Nadaselul”, iar cu  Ansamblul “Rapsodia Somesana” in Franta si Italia anului 1985.

Pe langa pasiunea pentru folclor, Aurel Tamas are o inclinatie si pentru muzica usoara, iar lansarea albumului “Trup de Vant” a surprins enorm publicul, reusind in scurt timp sa faca vanzari impresionante.

Intalnirea cu Iuliu Merca cu care a legat o mare prietenie, l-a ajutat in ceea ce a constat structura si interpretarea pieselor de muzica usoara, fiind un mare admirator al acestuia.

Pana in 1989, a colaborat si cu “Ansamblul Martisorul”, participand cu ei si la o finala pe tara, desfasurata la Galati, moment în care a intalnit oameni deosebiti precum, Laurentiu Hodorog, directorul Casei de Cultura a Studentilor si Victor Bercea, coregraful Ansamblului “Martisorul” Nelutu Cocean si dirijorul Dorel Rohian.

In 1991 a plecat ca si acompaniator in America, impreuna cu maestrul Dumitru Farcas, turneu în care maestrul insista sa cante si vocal, nu doar instrumental. La propunerea acestuia, la intoarcerea in tara, a inceput sa stranga si sa compuna piesele primului album de muzica populara.

In anul 1992 a avut loc intalnirea cu profesorul Aurel Bulbuc cu care a infiintat ansamblul “Dor Transilvan”, care activeaza si in acest moment in cadrul intreprinderii de transport urban Cluj.

Tot in anul 1992 a avut loc intalnirea cu D-na Florentina Satmari, una din cele mai mari realizatoare de emisiuni din televiziunea publica, fata de care are recunostinta, pentru faptul ca l-a descoperit si l-a indrumat. Debutul in televiziune a fost la o emisiune de Craciun, urmand festivalul “Cerbul de Aur” unde a inceput adevarata ascensiune in cariera. Dupa prestatia de la Festivalul “Cerbul de Aur”, a inceput vacarnul, fiind prezent pe marile scene alte tarii, dar si in strainatate, in Franta, Italia, Germania, Grecia, Austria si Statele Unite.

In 1993, primul album “Buna ziua oameni buni” a fost editat de casa de discuri Elect Record ca si disc de debut sub indrumarea D-nei Florentina Satmari, a D-nului Adrian Stefanescu si cu sprijinul orchestrei condusa de Stefan Cigu.

O carieră de succes este și premiată pe măsură, 2 discuri de aur și unul de platina fac din Aurel Tămaș un artist complet. Mai mult decât atât, interpretul se mândrește cu premii la Festivale Internaționale, împreuna cu tot grupul, dar cel mai mare premiu pentru el este: “faptul că lumea te ascultă, te iubește.”

A urma colaborarile cu casele de discuri ElectRecord, Roton, Glas Transilvan si cu Vasile Chiorean, Alexandra Gibescu, Adrian Stefanescu, Ana Chiorean, Catalin Muraru.

Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt „Cucule pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu”, „Viață trecătoare”, „Floare de melin” ș.a.

Discografie

  • Aurel Tămaș (Roton, 1998)
  • Trup de vânt (Digital Dark Vision, 1999)
  • Ce-o avea lumea cu mine (Roton, 2003)
  • Noapte bună, mamă! (Roton, 2003)
  • Furtuni de vise (Roton, 2005)

 

sursa: wikipedia.org