ANAF în control la Marlorex şi Frigorifer Craiova!

Direcția Antifraudă Fiscală a demarat astăzi prima etapă a unei ample operațiuni de control și monitorizare a firmelor care își desfășoară activitatea în toate centrele engros din România (Operațiunea “Cristal”).
În fiecare zi, până pe 25.12.2015, atât în cadrul controalelor operative, cât și al verificărilor documentare și al întâlnirilor cu reprezentanții firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor, inspectorii antifraudă din toată țara vor verifica în detaliu activitatea economică și traficul de mărfuri din toate complexurile comerciale.
Echipa de conducere a operațiunii va stabili atât zilele în care formațiunile mobile ale Direcției Antifraudă vor monitoriza 24 de ore din 24 intrările și ieșirile de marfă, cât și altgoritmul de schimbare a componenței echipelor de control.
Pentru cei care vor fi găsiți cu nereguli în timpul verificărilor operative, va demara controlul amănunțit al activității desfășurate până în prezent.
În cadrul operațiunii sunt vizate 60 de engros-uri, iar astăzi, la ora 9.30, circa 600 de inspectori antifraudă au demarat simultan controalele în primele complexuri engros, respectiv în: Craiova la Marlorex şi Frigorifer, în Oradea la West Market, în Cluj la Agrotransilvania Dezmir, Romalion Bacău, Gama Center Ploiești,  Pasărea Phoenix Iași, Pavcom Târgoviște, Galgros Galați, Expomarket Doraly Afumați Ilfov, Tug Brăila, Smart Expo Flora București, Euro 2 şi  Piața de Gros din Timișoara şi Brintex Brașov.

Pentru pregătirea acestei operațiuni, inspectorii antifraudă au efectuat în ultima jumătate de an acțiuni de documentare care au constat în principal în:
– crearea unei fișe documentare pentru fiecare centru engros din țară
– deplasări la fața locului, în haine civile, pentru culegerea informațiilor direct de pe teren
– efectuarea analizei finale de risc a  firmelor care activează în cadrul engros-urilor.

 Operațiunea “Cristal” va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia în 25.12.2015.
Scopul strategiei de combatere a evaziunii din zona comerțului cu ridicata (engros-uri) este de a elimina firmele evazioniste din aceste centre engros și de a bloca, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora și a persoanelor implicate în circuitul economic.

Această operațiune se va desfășura concomitent cu acțiunea de supraveghere continuă a importurilor de bunuri având ca destinație aceste depozite engros. Totodată, achizițiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structură nouă, specializată, a Direcției Antifraudă (structura Trafic Control) căreia ii vor fi alocate  200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de Guvern pentru ANAF.

Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifraudă vor beneficia de suportul Brigăzii de intervenție rapidă din cadrul Jandarmeriei Române.