Concert simfonic Lituania

Modestas Barkauskas este unul dintre cei mai apreciați dirijori din tânăra  generație.Din 2008, este director artistic și dirijor al orchestrei de tineret a Școlii de Muzică „Balys Dvarionas” din Vilnius; cu acest ansamblu, a susținut concerte în Germania, Belgia, Polonia și a înregistrat 3 CD-uri.

Repertoriul său este deosebit de variat și bogat, începând cu lucrări din  secolul 17 și până la muzica contemporană, acoperind toate genurile: simfonic, de operă și muzică de cameră. Este implicat în numeroase proiecte privind educația muzicală a tinerilor și este dirijor-invitat al Fundației „Mstislav Rostropovich”. Este profesor la Academia de Muzică și Teatru din Vilnius.

Pianistul lituanian *Kasparas Uinskas*a concertat pe unele dintre cele mai prestigioase scene din întreaga lume /(Carnegie Hall /- New York, /Berliner Philharmonie). /Repertoriul său cuprinde lucrări reprezentative pentru toate epocile componistice, de la Johann Sebastian Bach, la compozitorii secolului al XX-lea, însă predilecţia artistului vizează de departe creaţia chopiniană (în 2006 a realizat un CD şi în 2008 un DVD cu pagini celebre de Fr. Chopin). Vădind o preocupare deosebită pentru promovarea muzicii lituaniene, în 2005 Kasparas Uinskas s-a alăturat unui grup de artişti alături de care a înregistrat lucrări aparţinând compozitorului, pianistului şi muzicologului Vladas Jakubėnas, precum şi lucrări compuse de Balys Dvarionas.  Maestru al formelor miniaturale, *Chopin*a abordat şi genul concertant, compunând două lucrări ce au înregistrat mari succese şi s-au menţinut constant în repertoriul obişnuit. Ceea ce impresionează în mod deosebit în aceste creaţii este partitura pianului, de o remarcabilă dificultate, tratată într-un mod cu totul aparte, într-un stil propriu, evidenţiind unele trăsături ce amintesc de Mozart, Dussek sau Hummel. /*Concertul nr. 1 în Mi minor pentru pian, op. 11 */a fost scris în anul 1830, sub impulsul evenimentelor revoluţionare ale epocii, lucrarea reliefând intens sentimentul de dragoste nutrit de Chopin pentru tânăra cântăreaţă Constance Gladkowska.

Prima audiţie a lucrării a avut loc în acelaşi an la Varşovia (11 octombrie), în contextul emoţionantelor concerte “de adio” susţinute de compozitor înainte de a părăsi Polonia natală.