Premiera spectacolului EXPLOZIV

2016 debutează la Teatrul Național „Marin Sorescu” cu premiera spectacolului „EXPLOZIV”, de Elise Wilk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite. Proiectul cu spectacolul „Exploziv” este câștigător al ediției a V-a a Concursului de Proiecte Regizoral-Scenografice destinat tinerilor regizori și scenografi români, organizat în 2015 de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.

Premiera spectacolului „Exploziv” este programată sâmbătă, 16 ianuarie 2016, ora 18:00, la Sala „Ion D. Sîrbu”, iar în distribuție sunt actorii Natașa Raab, Raluca Păun, Marian Politic, Romanița Ionescu, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Cătălin Miculeasa, Andrei Ștefănescu.

„Când Andrei Măjeri m-a întrebat dacă sunt interesată să scriu o reinterpretare modernă a „Bacantelor” lui Euripide am spus DA. (…) Eram foarte curioasă cum ar arăta propria mea interpretare asupra tragediei antice. În Exploziv e vorba despre relația părinți-copii, relația elev-profesor, prima dragoste, raporturile de putere între colegi de clasă, prietenie, dorința de popularitate, revoltă, spaime, obsesii și vise. Dar în primul rând, Exploziv e despre adolescență cu toate nesiguranțele, visele și temerile acestei vârste. E despre atunci când simți totul la puterea infinit – atât bucuriile, cât și spaimele sau dezamăgirile, despre atunci când ești fragil ca un balon colorat în zbor. (…) N-am vrut să transmit un mesaj anume. Am vrut doar să spun o poveste.” (Elise Wilk)

 

 

Tânărul regizor Andrei Măjeri a absolvit în 2012 secţia Regie Teatru la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În teatru este preocupat de teoria grupurilor, studiile de gen, adaptarea pieselor clasice, noile tehnologii media şi tehnicile corporale actoriceşti. Spectacolele sale de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (Cutia Pandorei, de Katalin Thuroczy şi Agamemnon, de Rodrigo Garcia) se joacă în prezent „cu casa închisă”. A montat și la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti (Organic, de Saviana Stănescu, câştigător al programului 9G/Noua Generaţie 2014) și la Teatrul „Aureliu Manea” Turda (Ivona, prinţesă de Burgund, de Witold Gombrowitz). În prezent Andrei Măjeri este regizor de teatru şi doctorand cu tema Teatralitatea endemică a grupurilor segregate. Anatomia colectivităţii şi psihologia corpului comun.

„Exploziv” este o sintagmă obsedantă a societății actuale. Ea a invadat percepția asupra senzaționalului, intrând puternic în intrigile spectacolului nostru, care ne vorbește despre o generație în criză. Pornind de la o nouă ipoteză asupra Bacantelor lui Euripide, textul lui Elise Wilk aduce pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova o problematică de hiper-actualitate, construită ca o cantată. (…) „Exploziv” ține publicul în gardă, testându-i în permanență atenția și capacitatea de a descifra o atmosferă adolescentină pe pragul prăbușirii, folosindu-se de noi modalități narative. Denis este exponentul unei realități plasticate, de peste tot și de nicăieri. Denis este un zeu contemporan. Suntem martorii unei lumi care se încăpățânează să nu se schimbe, așadar sortită fatalității, o lume în care Denis devine țap ispășitor al pierderii inocenței. Denis invadează, devastează și eliberează! Întreaga construcție scenică nu ar fi fost posibilă fără aportul enorm al actorilor excelentei trupe craiovene, cărora le mulțumesc cu sinceră prietenie.

(Andrei Măjeri)

 

Unul dintre cei 10 dramaturgi români selectaţi în programul internațional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, dramaturgul Elise Wilk este absolventă a Facultății de Jurnalism (Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca), are un masterat în literatură şi comunicare şi unul în scriere dramatică, iar în 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu  primul ei text de teatru ( „S-a întâmplat într-o joi”). De atunci, textele ei au fost montate în teatre din România şi din străinătate şi traduse în mai multe limbi. În 2012, a beneficiat de o bursă la „Theater 89” din Berlin, unde a făcut asistenţă de regie şi dramaturgie. În 2013, a câştigat Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012-2013 (Pisica verde). În 2015 s-a aflat printre cei 4 dramaturgi selectaţi în programul Hot Ink la Teatrul Lark din New York. În acelaşi an, textul ei „Avioane de hârtie” a câştigat Concursul Naţional de Dramaturgie organizat de Teatru Național Timișoara. Revista Forbes Romania a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014.

 

 

Scenografa Alexandra Panaite a studiat la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, licențiată în Arta Scenografică (2009-2012 / clasa Viorica Petrovici) și are un Master în Arta Scenografică (2013-2015 / clasa Ștefan Caragiu / Alexandru Darie). Alexandra Panaite a creat decorul și costumle spectacolelor „Dragoste în patru tablouri” de Lukas Baerfuss, regizor Elena Morar, Teatrul Național București, în cadrul proiectului 9G (2015), „Cenuşa de piatră”, de Daniel Danis, regizor Ana Cucu, UNATC „I.L.Caragiale”, Bucureşti (2013). Anul acesta Alexandra Panaite semnează scenografia spectacolului de disertație este „Eden”, Eugene O’Brien, regia Cristina Giurgea, sub coordonarea profesorilor Ștefan Caragiu și Alexandru Darie. În anul 2011 Alexandra Panaite a fost laureată cu Premiul 3 în cadrul Concursului Naţional de Scenografie „George Lowendal” și a participat la Expoziţia de grup „Ionescu, Ionesco?”, în cadrul Cvadrienalei de Scenografie de la Praga. În 2015, Alexandra Panaite a luat premiul pentru cel mai bun proiect scenografic în cadrul Galei Absolventilor, Master, U.N.A.T.C. Deși este licențiată de curând, în anul 2014, Alexandra Panaite a semnat deja set design pentru numeroase producții de scurtmetraj, remarcate deja la renumite festivaluri de film, naționale și internațional (Cannes, Anonimul, Next, Timishort).

PREMIERA spectacolului „EXPLOZIV”, de Elise Wilk, este programată sâmbătă, 16 ianuarie 2016, ora 18:00, la Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, iar biletele se pot procura online http ://tncms.ro/bileteportal.php sau de la Agenţia teatrală a TNCMS. Avanpremiera va avea loc vineri, 15 ianuarie, de la aceeași oră.