Nereguli grave în jurizarea pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii

Asociaţia „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021” a semnat, alături de Asociaţia „Braşov 2021 – Capitală Europeană a Culturii”, Asociaţia „Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021”, Fundaţia „Iaşi – Capitală Europeană a Culturii” şi Asociaţia Târgu-Mureş 2021”, o scrisoare de contestare a rezultatului procedurii preliminare de selecţie pentru desemnarea oraşelor care au intrat pe lista scurtă.

În scrisoare, semnatarii explică în baza căror criterii din Regulamentul competiţiei europene consideră aceştia că faza de preselecţie a oraşelor din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost profund viciată, rezultatele comunicate fiind puse, în mod grav, sub semnul îndoielii.

Scrisoarea va fi transmisă concomitent Dlui. Jean-Claude Juncker – Preşedintele Comisiei Europene, Dlui. Donald Tusk – Preşedintele Consiliului European, Dlui. Martin Schulz – Preşedintele Parlamentului European, Dlui. Markku Markkula – Preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Dlui. Tibor Navracsis – Comisar European pentru Cultură, Educaţie, Tineret şi Sport, Dlui. Karel Bartak – Head of Culture Unit, Comisia Europeană, Dlui. Klaus Iohannis, Preşedintele României, Dlui. Dacian Cioloş, Prim-Ministru al Guvernului României, Dlui. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, Dlui. Steve Green, Preşedintele Juriului de Selectare şi Monitorizare a titlului de Capitală Europeană a Culturii.

„În contestaţia noastră ne bazăm pe neîndeplinirea criteriilor prevăzute chiar în documentele oficiale care normează organizarea acestei acţiuni, dar şi pe lipsa de experienţă dovedită a celor două aşa-zis experte desemnate de Ministerul Culturii pentru a juriza etapa de preselecţie din România a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În calitate de preşedinte al ACCEC 2021, le solicit public celor două experte din România ale juriului să ne comunice dacă au lucrat la dosarul Bucureşti 2021, care este expertiza lor în dezvoltarea culturală a unui oraş şi să nominalizeze oraşul Capitală Europeană a Culturii pentru care au lucrat, acestea fiind criterii pe care ar fi trebuit să le îndeplinească în calitate de expert şi membru al juriului pentru o asemenea competiţie. Totodată, le rugăm să ne comunice public dacă au depus declaraţie pentru un potenţial conflict de interese în ceea ce priveşte dosarul Bucureştiului, având în vedere că ambele membre ale juriului din România – Valentina Iancu şi Raluca Velisar – lucrează în instituţii des menţionate laudativ în dosarul de candidatură Bucureşti 2021, dar şi faptul că, în cazul în care Bucureştiul devine Capitală Europeană a Culturii în 2021, instituţiile cu care colaborează cele două experte vor fi principale beneficiare ale proiectelor incluse în dosarul de candidatură. În acest moment, avem dubii foarte mari inclusiv legate de verificarea dosarelor înscrise în competiţie, ţinând cont că în dosarul de candidatură al oraşului Baia Mare se menţionează că, la data depunerii acestuia – 10 octombrie 2015, strategia culturală a oraşului a fost deja adoptată, condiţie obligatorie solicitată candidatelor de către Uniunea Europeană. În realitate, strategia culturală a oraşului Baia Mare nu este nici la această oră adoptată în Consiliul Local, fiind în dezbatere publică până la data de 10 decembrie. În concluzie, noi solicităm, în mod legal şi în spiritul Regulamentului competiţiei Capitală Europeană a Culturii, reluarea procedurii de selecţie pentru faza a doua a competiţiei şi revocarea calităţii de membru al juriului celor două doamne – Raluca Velisar şi Valentina Iancu”, a precizat Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei „Craiova 2021”.