5 decembrie 2015: Premiera spectacolului „Pescarusul” la Teatrul National Marin Sorescu!

Finalul acestui an aduce la Teatrul National „Marin Sorescu” un eveniment mult asteptat al stagiunii, premiera unei celebre opere a dramaturgiei universale, „Pescarusul”, de Anton P. Cehov, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos.
PREMIERA spectacolului „Pesacrusul”, de A.P.Cehov, este programatã Sâmbãtã, 5 decembrie 2015, ora 19:00, la Sala „Amza Pellea” a Teatrului Na?ional „Marin Sorescu” din Craiova.
Invitat pentru a patra oarã sã monteze pe scena Nationalului craiovean, dupã ce a regizat aici spectacolele „Romeo si Julieta” (2005), „Medeea” (2006) si „Lysistrata” (2013), Yiannis Paraskevopoulos revine cu plãcere spre a lucra din nou cu trupa de actori craioveni.
Actor si regizor de teatru din anul 1995, Yiannis Paraskevopoulos s-a nãscut în Germania în 1971 si în prezent locuieste în Salonic, Grecia. A absolvit Studiile Superioare de Artã Dramaticã de la Teatrul National al Greciei de Nord, în 1993, iar în 1996 a fondat Organizatia Teatralã „Nees Morphes”, la Salonic. Yiannis Paraskevopoulos continuã sã activeze drept artist plurivalent fiind deopotrivã actor, dar si regizor, colaborând cu Teatrul Naþional al Greciei de Nord – Salonic, Teatrul Naþional Grecesc – Atena, Organizaþia Teatralã a Ciprului – Nicosia si cu Teatrul Naþional Marin Sorescu – Craiova. Yiannis Paraskevopoulos a predat actorie la workshopul de Teatru Nees Morphes scoala de Dramã a TNGN, la Academia de Varã a Teatrului Naþional al Greciei (a IV-a si a VII-a editie), la întâlnirea Internaþionalã a scolilor de Teatru de la Sinaia si în cadrul programului „Diaspora” la Teatrul National al Scotiei, în Glasgow. În vara anului 2002, el a participat la întâlnirea tinerilor regizori si scriitori organizatã de Convenþia Teatralã Europeanã în Franta (Pelussin) si la Festivalul Mondial al scolilor de Teatru din Tampico, Mexic, în primãvara lui 2004.
Versiunea scenicã a acestui spectacol cu piesa „Pescãrusul” de A.P.Cehov, se bazeazã pe traduceri semnate de Maia Dinescu, Moni Ghelerter si R. Tegulescu. Decorul si costumele sunt semnate de Lia Dogaru, iar asistent de regie este tânãrul actor Laurentiu Tudor, care a mai lucrat cu Yiannis Paraskevopoulos si la spectacolul „Lysistrata”.
Din distributia de exceptie a spectacolului fac parte actorii Cerasela Iosifescu, Iulia Colan, Sorin Leoveanu, Vlad Udrescu, Valentin Mihali, Iulia Lazãr, Adrian Andone, Anca Dinu, Dragos Mãcesanu, Eugen Titu, Cãtãlin Vieru.
Muzica spectacolului este special creatã de compozitorul grec Manos Milonakis care se aflã la cea de-a treia colaborare cu regizorul Yiannis Paraskevopoulos el compunând si muzica spectacolelor „Absurd Person Singular”, de Alan Ayckbourn (adaptari muzicale; la Teatrul National al Greciei de Nord, Salonic, 2014), compune muzicã originalã pentru piesa „Zyklon sau destinul”, de Thanassis Triaridis (la Teatrul BlackBox / Teatrul Alkmini, Salonic / Atena, 2015). Manos Milonakis este compozitor si arhitect grec, nãscut la Salonic, unde a studiat pian clasic, teoria muzicii si armonie la nivel avansat. Manos Milonakis are o diplomã de studii în armonie, iar în timpul studiilor de Arhitecturã a combinat principalele sale domenii de interes scriind un eseu de disertatie pe cercetarea arhitecturii sonice si rolul subiectivismului în perceptia spatiului arhitectural, intitulat „Soundscapes” (2008). În prezent el compune muzicã pentru spectacol de teatru, documentare, clipuri video online si alte proiecte, dar sustine si concerte cu diferite ocazii (Pic Nic Festival Urban 2014, Sofar Sunete 2015, Festivalul Dimitria 2015).