Gabriel Prăjitură: „Ordine și haos”

Matematicianul Gabriel Prăjitură este invitatul lunii decembrie în cadrul proiectului „Taifasuri Rânduite Artistic Despre Emoţii Manifestate (TRADEM)”, derulat la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. Gabriel Prăjitură va susține joi, 3 decembrie, ora 18.00, în Salonul Medieval al instituției, conferinţa „Ordine și haos”.
„Sunt haosul și ordinea opuse? Există haos în ordine? Dar ordine în haos? De sute de ani universul este studiat prin intermediul modelelor matematice. Există un nivel al realității, un nivel al modelului matematic al realității și un nivel al omului de știință care studiază realitatea prin lentila modelului matematic. La care dintre aceste niveluri se manifestă haosul? Și, în cele din urmă, ce este haosul? ”. Sunt câteva dintre întrebările la care va răspunde matematicianul Gabriel Prăjitură, în cadrul acestei întâlniri, moderată de Cornel Mihai Ungureanu.

După un master în matematică la Universitatea din București (1986) și un doctorat la University of Tennessee (1999), Gabriel Prăjitură este, din 2001, profesor de matematică la State University of New York, College of Brockport (Statele Unite ale Americii). A publicat zeci de studii și lucrări științifice și a ținut conferințe la numeroase Universități din Statele Unite, Canada, Spania și România.

„Taifasuri Rânduite Artistic Despre Emoţii Manifestate” (TRADEM) este un proiect care promovează relaţia dintre cunoaştere, raţiune şi emoţii manifestate prin dialogul cultural-artistic dintre specialişti în diferite domenii şi publicul larg. Întâlnirile au loc în fiecare lună în Salonul Medieval al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Fiecare întâlnire are câte un moderator şi câte un invitat, care a ajuns la nivel de performanţă în domeniul în care activează.

De asemenea, prin acest proiect sunt promovați și fotografi care, cu măiestrie, au imortalizat imagini transformându-le în artă; fiecare afiş corespunzător întâlnirilor din cadrul proiectului este ilustrat cu una dintre fotografiile acestor artiști, urmând ca afişele să fie valorificate printr-o expoziţie pe simezele Galeriei Vollard a Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Artistul fotograf care ilustrează afișul manifestării din 3 decembrie 2015 este Cristina Bacicu Botez.

Intrarea publicului este liberă.