20 iulie 2020: 77 de ani de la naşterea marelui poet Adrian Păunescu

Cunoscut ca susţinător al Universităţii Craiova, al carei imn „Oltenia Eterna Terra Nova l-a compus”, Adrian Păunescu  s-a născut pe 20 iulie 1943, in Copăceni, Republica Moldova.  Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet — debutând în 1960 şi fiind unul dintre cei mai prolifici autori români ai perioadei — şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire muzical-culturală desfăşurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în oraşele mari ale României, unde artiştii promovaţi de poet prezentau lucrări muzicale şi literare în faţa unui public numeros. În cadrul cenaclului, Păunescu a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicul tânăr, fiind tolerat până la un punct de puterea comunistă care însă l-a închis în cele din urmă; el a inventat sintagmele „generaţia în blugi” şi „muzică tânără” pentru a-şi desemna tinerii spectatori amatori ai unui stil vestimentar nonconformist, respectiv sonorităţile iubite de aceştia, ale genurilor folk şi rock.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărţi, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeţi români contemporani. Cărţile sale au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare.[necesită citare] Un număr apreciabil de poezii ale sale au fost făcute cunoscute prin punerea lor pe muzică de către compozitori din genurile folk şi rock; există şi situaţii în care Păunescu a colaborat direct cu muzicienii, îndeosebi în cadrul Cenaclului Flacăra.

Talentul său poetic a fost apreciat de mulţi critici literari importanţi. Astfel, Şerban Cioculescu a spus că Adrian Păunescu că este cel mai mare poet social de după Tudor Arghezi, iar Eugen Simion îl consideră„ultimul mare poet social român”.[8]

Adrian Păunescu plecat dintre noi mult prea devreme, la 67 de ani, pe 5 noiembrie 2010.

Sursa: wikipedia