19 noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun

În România, unde 70 de oameni mor zilnic din cauza fumatului, este marcată joi, 19 noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Pneumologie, profesor doctor Florin Mihălţan, 42 de mii de oameni suferă, anual, complicaţii, din aceeaşi cauză.

În context, mai multe organizaţii grupate într-o coaliţie denumită „România Respiră”, cer votarea în regim de urgenţă de către plenul Camerei Deputaţilor – a legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise, în forma avizată de Comisia pentru Sănătate şi Familie a acestei Camere.

Semnatarii apelului susţin că o astfel de lege va permite României să nu se mai regăsească printre ultimele 3 ţări europene care nu au reglementat interzicerea pe scară largă a fumatului în spaţiile publice închise.

Cele peste 250 de organizaţii medicale, academice de tineret şi protecţie a drepturilor copiilor din cadrul Coaliţiei cer, totodată, respingerea oricărei tentative de imixtiune în decizia politică a Parlamentului – a reprezentanţilor din industria tutunului.