PARADISUL COPIILOR Come on Kids, The Nature Waits For Us!

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT PARADISUL COPIILOR CRAIOVA a desfasurat Proiectul de parteneriat strategic pentru sustinerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, proiecte doar între școli, Programul  ERASMUS +   ACTIUNEA KA2– Come on Kids, The Nature Waits For Us! , Numarul de referinta –2017-1-TR01-KA219-045875_4.

PERIOADA DERULARE:

 • 1 septembrie 2017-31 august 2019
 • Coordonator: Cumhuriyet anaokulu – Turcia, Mersin
 • Parteneri: Portugalia, Estonia, Macedonia, Romania
 • Total Grant pentru Gradinita Paradisul copiilor Craiova –  23.210,00 euro

SCURTA DESCRIERE:

 • Proiectul vizează să faca prescolarii  conștienți de mediul înconjurător înca din copilăria timpurie cu ajutorul jocurilor de natură. Grupul țintă este format din 1552 copii, 3.104 părinți și 73 profesori din unitatile scolare partenere.

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

– Să susțină copiii din copilăria timpurie, astfel încât aceștia să fie conștienți de mediul în care trăiesc si să-l protejeze

– Să vadă activitățile din diferite țări legate de natură și să transfere aplicații în gradinitele proprii

– Sa imbunătățeasca curriculum-ul privind natura si mediul

– Sa elimine fobia privind insectele la copii

 • Sa tina copiii departe de computer, televizor și casa prin aducerea lor în natură
 • Sa dezvolte jocuri originale care pot fi jucate în natură în întreaga lume în copilăria timpurie

IMPACT ȘI REZULTATE PE TERMEN SCURT:

1. Impactul și consecințele asupra participanților:

-Dezvoltarea curriculum-ului si a materialelor didactice necesare desfasurarilor jocurilor in natura

– Transferul bunelor practici în școli

– Dezvoltarea cooperării internaționale

2. Impactul și rezultatele asupra copiilor:

 • Invata sa iubeasca natura prin descoperire, prin actiunea directa cu aceasta prin cresterea timpului petrecut în natură
 • Infrângerea fobiei de insecte
 • Asumarea responsabilității și contribuția la protecția vieții naturale
 • Pe termen lung, pentru a se asigura continuitatea activitatilor privind natura si constientizarea mediului dupa finalizarea proiectului, unitatile scolare se inscriu in Programul ECO SCOALA.      

DESFASURAREA PROIECTULUI LA GRADINITA CU P.P. PARADISUL COPIILOR CRAIOVA A VIZAT:

Participarea la 3 intalniri transnationale de proiect (2 cadre didactice pe intalnire) si 4 mobilitati de formare (4 si 7 cadre didactice pe intalnire). In total, cadrele didactice au beneficiat de 25 de locuri la care au participat 12 cadre didactice.

Proiectul a vizat desfasurarea unor activitati lunare:

 • Seminar: Am organizat un seminar de prezentarea proiectului în comunitatea școlară și de lucru, la care au participat 78 cadre didactice din 28 de unități școlare și doi invitați din cadrul Universității de Agronomie.
 • Au fost instalate două acvarii – unul cu viermi și unul cu insecte, un acvariu special cu furnici în holul grădiniței și șase ferme pentru furnici  în fiecare sală de grupa – unde preșcolarii au putut interacționa cu insectele, devenind responsabili cu ingrijirea acestora;
 • Am realizat o expozitie cu cele 80 obiecte din materiale naturale, expozitie deschisa tuturor părinților, prescolarilor și cadre didactice din unitate dar si din unitati partenere.
 • Am realizat 14 clipuri cu jocuri, excursii in natura și alte activități.
 • Am realizat un număr al revistei electronice  pe care am postat-o pe site-ul proiectului și acest material a avutaproximativ 1600 de vizualizări
 • Am desfasurat un spectacol de moda într-un centru comercial aglomerat lângă grădiniță, activitate care a contribuit, împreună cu alte activități din proiect, la realizarea obiectivului acestuia de a familiariza copiii cu insectele și de a elimina fobia cu privire la acestea. Prescolarii, imbracati in insecte, au defilat prin centrul comercial si au distribuit 1000 de pliante informative despre proiect si obiectivele sale. Aproximativ 300 de elevi, părinți și profesori au participat la spectacolul de modă.
 • Excursii în natură cu preșcolari în Gradina Botanica, în Parcul Romanescu,  in Parcul Tineretului, la sere.  În cadrul unei excursii am avut ca invitati scolari si prescolari din 3 unități școlare. În total, 594 de copii, 103 părinți și 34 de profesori au participat la aceste activitati.
 • Prescolarii gradinitei dar si copii din cele 6 unitati scolare partenere au vizionat filmulete sau secvente din filme cu viata animalelor, insectelor etc.
 • Festivalul jocurilor in  natura, unde prescolarii au desfasurat jocuri in natura impreuna cu copii din unitatile scolare  partenere și au distribuit 1000 de broșuri persoanelor prezente si trecatorilor.
 • Am aplicat testul preliminar, testul de mijloc și testul final  la 232 prescolari, 232 părinți și 17 profesori cu scopul obtinerii informatiilor cu privire la schimbarile pe care derularea proiectului le-a produs grupului tinta.
 • Am elaborat 3  broșuri informative pentru părinți și profesori  care au fost distribuite în cadrul intalnirilor desfasurate.
 • Pe site-ul proiectului http://www.comeonkids.org am postat 14 documente cu: planuri de activitate, revista electronica, excursii in natura, broșuri, educație familială, jocuri din natura, 80 materiale naturale, materiale care au avut aproximativ 6000 vizionări.
 • Pe pagina facebook COME ON KIDS! THE NATURE WAITS FOR US!: am postat 32 materiale cu 4379 de vizualizări
 • Centrele naturale: Am organizat 8 centre naturale – în sălile de clasă sau în holul grădiniței la care au participat profesorii, părinții și preșcolarii. Centrele au fost deschise tuturor profesorilor, părinților și preșcolarilor pentru vizitare, precum si cadrelor didactice sau elevilor care au vizitat gradinita in cadrul diferitelor activitati organizate de aceasta.
 • Grădina botanică – am construit o grădină botanică în curtea grădiniței, unde preșcolarii, educatoarele și părinții, au plantat căpșuni, flori etc…
 • Curriculum și dezvoltarea  materialelor: Avem un total de 80 de planuri de activitate cu jocuri in natura și 80 materiale. 64 cadre didactice, in cadrul unui schimb de experienta, au beneficiat de aceste materiale.
 • Activitati cu parintii – Am organizat si desfasurat sedințe de informare a familiilor. În al doilea an am organizat întâlniri de informare cu aproximativ 60 de părinți și opt intalniri de educație familială, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor partenere – Universitatea din Craiova – Grădina Botanică Alexandru Buia – 2 întâlniri, Administrația Națională de Apă – Administrația Bazinului Apelor Jiu – 2 întâlniri, Direcția Silvică Dolj – 1 întâlnire, Prokinetic Craiova – 1 întâlnire, Muzeul Oltenia Craiova – 1 întâlnire și o întâlnire – atelier  de lucru pentru a realiza obiecte cu materiale din natură la care au participat 196 de părinți și profesori. În cadrul a patru întâlniri, 131 de copii au participat la întâlniri, beneficiind de informațiile prezentate. În total, 410 părinți și profesori și 131 copii în 20 de întâlniri.
 • Am diseminat proiectul cu prilejul diferitelor activitati organizate de gradinita noastra sau de alte unitati/institutii unui numar de 1024 cadre didactice.
 • Am incheiat protocoale de colaborare cu: Universitatea din Craiova – Facultatea de Agronomie, Agentia pentru Protectia Mediului Dolj, Administratia Nationala Apele Romane – Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova, Directia Silvica Dolj, Prokinetik Craiova, Muzeul Olteniei – Sectia Stiintele Naturii, Gradina Botanica  – Alexandru Buia – Universitatea din Craiova, 5 gradinite si o scoala.

Am inscris gradinita in programul mondial Eco-Scoala pentru a asigura continuitatea activitatilor privind natura si dupa finalizarea proiectului.

Beneficiarii directi ai proiectului au fost: 17 cadre didactice, 232 prescolari si 464 parinti de la Gradinita cu P.P. Paradisul copiilor Craiova.

Prin activitatile desfasurate (activitati lunare, moblitati, intalniri transnationale, diseminari etc.) proiectul si-a atins obiectivele stabilite cu succes, iar chestionarele aplicate ne-au demonstrat impactul pe care desfasurarea proiectului l-a avuta asupra grupului tinta, comunitatii.

” Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.”