Asculta Live
LIVE :
De Garda in FM

Tori Amos


Tori Amos nascuta pe 22 august 1963 este printre primele cantarete- compozitoare de la inceputul anilor 90, care folosea pianul drept instrument principal. Pe numele adevarat Myra Ellen Amos, este cunoscuta pentru tematica emotionala ce acopera o varietate de subiecte precum sexualitatea, religia sau tragediile personale. Printre hiturile ei se numara Crucify, Silent All These Years, Cornflake Girl, Caught a Lite Sneeze sau Spark.

Tori Amos si-a urmarit visul inca din primii ani de viata, la varsta de 5 ani ajungand sa fie cea mai tanara persoana din Peabody Conservatory of Music (fiind acceptata printr-o bursa). La varsta de 11 ani, bursa a fost intrerupta si Toni a fost rugata sa plece.

Ea e convinsa ca bursa i-a fost retrasa din cauza pasiunii sale pentru rock, si, nu in ultimul rand, pentru ca cantatul dupa partituri nu-i facea foarte mare placere. Dupa doi ani, Tori Amos ajunge la Montgomery College si incepe sa studieze pianul, insotita de catre tatal ei care trimite inregistrarile mai multor case de discuri.

 

In 1977 Tori a castigat un concurs local cu un cantec intitulat More Than Just a Friend. In perioada liceulu , Tori Amos era deja cunoscuta in zona Washington D.C.. Pe durata studiului la Montgomery College, ea a primit titlul de Regina Balului si recunostinta pentru implicarea sa in proiectul Black Maskers (trupa de teatru a liceului).

 

In ultimul an de liceu Amos impreuna cu fratele ei Mike, au castigat competita Baltimore Orioles, cu cantecul Baltimore, piesa ce avea sa devina primul ei single. Numele Tori a venit la sugestia unei prietene care era de parere ca acest nume se potriveste mai mult decat Myra Ellen.

 

La varsta de 21 de ani Tori Amos s-a mutat in Los. Dupa ce a reusit sa obtina cateva roluri de actorie incluzand o reclama pentru Kellogs (rol pentru care s-a luptat cu Sarrah Jessica Parker), a ajuns sa sustina cateva concerte in barurile locale.

 

In 1985 dupa un astfel de concert Tori a fost agresata sexual, o experienta pe care ea o va relata mai tarziu in cantecul Me And a Gun. De asemenea, in acelasi an l-a intalnit pe chitaristul Steve Caton cu care avea sa colaboreze o perioada indelungata de timp.

 

Tot in 1985 Tori a format un grup muzical intitulat Y Kant Tori Read. Ideea numelui a venit din perioada sederii la Peabody conservatory, cand toata lumea radea datorita faptului ca artista nu putea sa citeasca partiturile de pe foi. Formatia era compusa din Tori Amos, Steve Caton, Matt Sorum si Brad Cobb.

 

Un an mai tarziu Atlantic Records i-a oferit lui Tori un contract valabil pentru 6 albume, iar in iulie 1988 a fost lansat discul de debut al trupei intitulat Y Kant Tori Read. Materialul a fost batjocorit de catre toti criticii de specialitate, lasand-o pe Tori intr-un mare impas. Dupa ce apele s-au linistit, Tori Amos a inceput sa lucreze cu diversi artisti (precum Stan Rdgway, Sandra Bernhard si Al Stewart) ocupand pozitia de backing vocalist. De asemenea, a inregistrat o piesa intitulata Distant Storm pentru filmul China O'Brien.

 

In ciuda esecului primului album, Amos a trebuit sa respecte contractul Atlantic Records, asa ca trupa a inceput sa compuna piese noi. Cand Tori a prezentat casei de discuri inregistrarile initiale, acestia au refuzat din start ideea de "girl and a piano thing" pentru simplul motiv ca nu va atrage vanzari, piata anilor 90 constand in grunge, rock, rap si dance. Insa dupa o re-inregistrare a albumului alaturi de artisti precum Steve Caton, Eric Rosse, Will MacGregor, Carlo Nucio si Dan Nebenzal, Atlantic Records a decis sa lanseze albumul.

 

Materialul punea foarte mult accent pe tematici precum sexualitate, religie, identitate si viol. Planul casei de discuri a fost de a o promova pe Tori drept mostenitorul lui Joni Mitchell sau varianta feminina a lui Elton John. Bazandu-se mai mult pe piata din UK, Atlantic Records au mutat-o pe Tori in Anglia, la inceputul lui 1991. Tori urma sa cante in cluburile locale pentru a promova noul album, ce va purta numele de Little Earthquakes.

 

Amos a petrecut o mare parte din 1991 cantand prin diverse cluburi din Londra, mai mult pentru jurnalisti si membrii pietei muzicale. Ep-ul Me and a Gun a fost lansat in octombrie 1991 si s-a bucurat de atentia criticilor. Single-ul a fost re-editat in luna urmatoare de data aceasta prima piesa fiind Silent All These Years. Ep-ul a insemnat pentru Tori prima intrare in topul Uk precum si prima aparitie radio si Tv, la BBC. Cand albumul a fost lansat in ianuarie 1992, a ajuns pe locul 14 in topul UK, iar o luna mai tarziu a fost lansat si in USA, fara un succes similar cu cel britanic.

 

Dupa turneul din 1992 (ce a inclus Israel, Europa, America de Nord si Australia), Amos a ajuns in New Mexico impreuna cu partenerul personal si profesional, Eric Rosse. Intentia lui Tori era de a inregistra al doilea album solo. Inspiratia albumului precedent a provenit din experientele personale, insa al doilea album s-a inspirat din cu totul alta arie- lucrarile lui Georgia O'Keeffe si Salvador Dali, literatura lui Alice Wakler si printesa Anastasia Romanov.

 

Muzical, Amos se inspira din stilul compozitorilor clasici pe care i-a studiat in copilarie si punea mare accent pe partile solo de pian. Complexitatea muzicala inspirata din copilaria sa este evidentiata in cantece precum Icicle sau Yes, Anastacia. Dupa lansarea albumului Under the Pink in 1994, acesta a debutat pe locul 1 in UK (fiind sustinut de single-ul Cornflake Girl) si pe locul 12 in US.

 

In ciuda succesului, unii critici erau de parere ca acest nou album este un pas inapoi in comparatie cu precedentul material. La inceputul lui 1994 Amos a pornit in turneul Under the Pink, ce a durat pana in luna noiembrie a aceluiasi an, iar in luna iunie a aceluiasi an, artista a fondat RAINN (The Rape Abuse and Incest National Network).

 

Ideea pentru un al treilea album solo a venit in august 1944, in timpul unei pauze a turneului Under The Pink. La aceea vreme, Amos a rupt toate relatiile cu Eric Rosse dupa o convietuire ce a durat aproximativ 7 ani. A urmat o calatorie in Hawaii, unde Tori a studiat vulcanul Pele, considerat drept vocea suprema a feminitatii.

 

De aici a venit si titlul noului album, intitulat Boys for Pele. Materialul a fost inregistrat intr-o biserica din Irlanda in 1995. Boys for Pele se concentra pe influentele stilului baroc, aducand in muzica sa un sound mai intunecat. De asemenea, albumul prezinta si intrumente precum armonica, harpa, clavicordul sau clopote bisericesti.

 

Boys for Pele a fost lansat in ianuarie 1996. Materialul se intindea pe o durata de 70 de minute si a beneficiat de pareri impartite din partea criticilor. Unii ii laudau intensitatea in timp ce altii l-au renegat din start. Succesul a fost enorm, Boys for Pele ajungand pe locul 2 atat in US cat si in UK (in US s-au vandut 1 milion de copii, asigurandu-i lui Tori discul de Platina).

 

Tot in 1996 Amos si-a lansat propia casa de discuri, o subdiviziune a lui Atlantic Records ce purta numele de Igloo. Prima trupa care a semnat cu Igloo au fost cei de la Pet.

 

A urmat turneul Boys for Pele, moment in care Amos si sunetistul Mark Hawley au intemeiat o relatie. Artista a ramas insarcinata, si-a dorit se concentreze pe acest aspect, lasand deoparte inregistrarile precum si alte concerte. Din pacate sarcina nu a fost dusa la bun sfarsit, fapt care a deschis noi orizonturi emotionale pentru Amos. In timpul recuperarii, cantareata a inceput sa compuna piese pentru noul album.

 

Dupa sederea in Florida, Amos s-a stabilit in Cornwall (situat in Anglia). Si-a transformat hambarul intr-un studio de ultima ora, intitulat Martian Engineering Studios. Acolo Amos si-a petrecut anul 1997 inregistrand noul album. Dupa 3 albume acustice, Amos s-a concentrat pe elemente aferente stilului dance precum si aranjamente de pian, coruri, electronic si jazz. Albumul From the Choirgirl Hotel a fost lansat in mai 1998. Majoritatea pieselor de pe acest nou material tratau problema neimplinirii sarcinii. Albumul a ajuns pe locul 6 in UK si pe 5 in US. Reactiile au fost in mare parte favorabile, laudand originalitatea artistei.

 

Dupa incheierea turneului, Tori Amos a decis ca urmatorul proiect sa fie un dublu album ce va cuprinde materiale live inregistrate de-a lungul turneului, precum si cateva piese b-sides. Cei de la sunet au sfatuit-o sa renunte la b-sides in favoarea unui album de studio. Astfel proiectul a devenit un set de doua discuri, ce risca sa compromita piesele live din turneu precum si noul disc (planurile pentru un DVD au fost de asemenea abandonate).

 

Dupa sedinte rapide de inregistrare, dublul album a fost lansat in septembrie 1999 sub titlul de To Venus And Back. Albumul a inclus si un disc live intitulat Venus Live: Still Orbiting, precum si un material de studio, Venus Orbiting. Materialul a ajuns doar pe locul 22 in UK si locul 12 in US. To Venus And Back a fost promovat printr-un scurt turneu in 1999 intitulat Five and a Half Weeks Tour, avand-o drept support act pe Alanis Morissete.

 

Amos a luat o pauza concentrandu-se asupra vietii personale. In septembrie 2000 artista a devenit mama a unei fetite: Natashya. Inspirata de piesele auzite la radio in timpul sederii sale in Florida, Tori a venit cu ideea de a realiza un album de coveruri, ce avea sa se bazeze foarte mult pe perspectiva feminina. Albumul s-a intitulat Strange Little Girls si a fost lansat in septembrie 2001.

 

 Materialul a fost considerat de critici drept o mixtura neconventionala, albumul incluzand coveruri ale unor piese precum 97 Bonnie and Clyde (Eminem) sau Raining Blood (Slayer). A urmat si o a doua editie intitulata Strange Little Girl (The Strangles), ce contine piese precum After All (David Bowie) sau Only Women Bleed (Alice Cooper). Albumul a avut o atentie sporita din partea presei, mai ales datorita pachetului special ce o prezenta pe Amos in diverse ipostaze feminine, in functie de piesa pe care o canta. Strange Little Girls a ajuns pe locul 16 in UK si pe 4 in US.

 

Dupa Strange Little Girls, Amos a parasit Atlantic Records (dupa o perioada de 15 ani) si a semnat cu Sony/Epic la inceputul lui 2002. In luna octombrie a aceluiasi an, artista a lansat al 8-lea album intitulat Scarlet's Walk. Descris drept o "nuvela sonica", Scarlet's Walk era compus din 18 piese care din punct de vedere stilistic erau bazate pe toba si bass, pianul fiind folosit drept un instrument ce va pune accentul pe anumite pasaje.

 

Povestea se invarte in jurul unor subiecte precum America, pornografia, homofobia si misoginismul. Primul single, A Sorta Fairytale a ajuns in Top 10 Adult Contemporary hit in US. In incercarea de a opri circularea albumului pe Internet, Amos impreuna cu sotul si restul staffului au folosit lipici pentru a lega cd-ul de cd-player. Cd-urile au fost distribuite presei, acestia trebuind sa returneze materialul in maxim 48 de ore. Succesul a fost atat de mare incat si restul caselor de discuri au inceput sa adopte ideea.

 

Cu acest album Amos a fost nominalizata la premiile Grammy, iar in mai 2004 Amos a lansat un DVD/CD intitulat Welcome to Sunny Florida. DVD-ul continea inregistrarea ultimului concert din cadrul turneului On Scarlet's Walk, filmat in West Palm Beach. Albumul a ajuns pe locul 1 in cadrul topului Music Videos and DVD's.

 

Dupa plecarea de la Atlantic, Amos a inregistrat cel mai mare succes comercial din ultimii 5 ani, o data cu albumul de debut lansat de Epic. In noiembrie 2003 Amos a scos pe piata Tales of a Librarian, un album pe care ea l-a numit o autobiografie sonica. Ea s-a concentrat mult pe piesele care nu au fost exploatate pe cat ar fi trebuit. Albumul a beneficiat si de un DVD ce contine o galerie foto precum si 3 piese live (Honey, Pretty Good Year si Northern Lad).

 

Urmatorul material semnat Tori Amos s-a focusat pe arta ce poarta numele de apicultura. In viziunea lui Tori, apiculura era o sursa de inspiratie feminina. Drept urmare albumul a fost lansat - in februarie 2005 - sub numele de The Beekeeper. Tematica acestuia curpindea subiecte precum moartea, adulterul si conflictul romantic. Muzica este ceva mai melodica, bazata pe un sound ce tinde spre aria groove. The Beekeeper a ajuns pe locul 24 in UK si locul 5 in US.

 

Odata cu acest album Amos a lansat si o carte autobiografica intitutlata Piece by Piece. Cartea se avanta in interesul, mitologia si religia pe care Amos le-a explorat-o de-a lungul carierei sale. In noiembrie 2004 fratele lui Tori, Michael a decedat in urma unui accident de masina, Amos dedicandu-i ultima piesa de pe The Beekeeper, Toast.

 

In timpul turneului de promovare a DVD-ului A Piano, Tori Amos a dezvaluit cateva detalii legate de al 9-lea album de studio American Doll Pose, lansat pe 1 mai 2007. Primul interviu legat de noul album a fost publicat pe 12 martie de catre jurnalistul Paul Tingen. Interviul relata tematica noului album si conceptul din spatele acestuia. Amos a declarat ca noul material este inceputul unui nou capitol, lasand in spate era ce s-a incheiat o data cu DVD-ul A Piano. American Doll Posse a debutat pe locul 5 in US, desi a avut mai putine vanzari fata de The Beekeeper.