Asculta Live
LIVE :
Folclor la Horion

Temperaturi extreme in Dolj,Olt Teleorman si Mehedinti! RECOMANDARI PENTRU PREVENIREA INCIDENTELOR ÎN TIMPUL PERIOADELOR DE TEMPERATURI EXTREME :


     1) Recomandari pentru populaţia generală:

  • Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
  • Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
  • Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
  • Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
  • Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
  • Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;
  • Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  • Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
  • Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
  • Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;
  • O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
  • Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).
  • Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
  • Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

  2) Recomandari  pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri în rândul copiilor:

2.1 Pentru sugari si copiii mici

  • realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de cadura, umiditate excesiva si curenti de aer.
  • sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in aceasta perioada
  • se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita
  • copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hainuţe din materiale textile vegetale comode
  • nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu căciulita pe cap
  • copiii vor primi apa plată sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate;
  • mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plată sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe facute în casă fara adaus de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igiena riguroasă a sânului şi evident igiena generală;
  • la cel mai mic semn de suferinţa al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
  • atenţie deosebită se va acorda condiţilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va ingriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi îmbaiat cel puţin odata pe zi, şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta localaă ori de cate ori este nevoie.
  • copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apa la temperatura camerei.

 

  • Recomandari pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:

 

  • crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  • hidratare corespunzatoare cu apa plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casaă fara adaus de conservanţi;
  • alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
  • se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
  • este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
  • se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi îmbracăminte usoară din materiale vegetale precum şi pălariuţa de protecţie pe cap;
  • persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor   Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;
  • menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.

 

 

  • Recomandari pentru persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic deosebit
    • aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de periodele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;
    • se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;
    • este total contraindicat consumul de cafea şi alcool in aceasta perioada;
    • utilizarea unui echipament corespunzator, din materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

 

 

 

  • Recomandari pentru angajatori :

 

  1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
  2. a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
  3. b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
  4. c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
  5. d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
  • Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
  1. a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
  2. b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  3. c) asigurarea de duşuri.

 

  1. Recomandari pentru situatiile de cod rosu :

 

  • Reduceţi deplasările la cele esenţiale!
  • Nu vă deplasaţi între orele 11.00-17.00!
  • Consumati lichide intre 2- 4 litri /zi!
  • Nu consumaţi alcool!
  • Daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa,
  • Nu scoateti copii sub 3 ani afara decat inainte de ora 9 dimineata si dupa ora 20.00!
  • Evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase!
  • Folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie.

Comentarii