Asculta Live
LIVE :
H...Orlogiu Horion

Scorpions


Scorpions este cea mai renumită şi consacrată trupă hard rock/heavy metal din Germania. De-a lungul carierei lor, care durează de mai bine de 40 de ani, aceştia au vândut peste 70 de milioane de albume. S-au făcut cunoscuţi mai ales prin hituri ca Wind Of Change sau Still Loving You.
Succesul pe plan european (1965-1977)

ÃŽnceputul
Ca mulţi adolescenţi născuţi în Germania postbelică, Klaus Meine şi Rudolf Schenker au fost impresionaţi de stilul Rock'n'Roll, exportat din SUA în Europa mai ales de Elvis Presley. Datorită unor familii cu dare de mână, Klaus Meine şi Rudolf Schenker se găsesc în cluburile din Germania alături de formaţiile lor încă din 1965. În 1965, Rudolf Schenker înfiinţează la Hanovra (R.F.G.) trupa Scorpions. În anul 1970, Klaus Meine şi fratele mai mare al lui Rudolf Schenker, Michael schimbă de la trupa Copernicus la Scorpions. În acel moment, Klaus Meine şi Rudolf Schenker au pus bazele unei prietenii care s-a păstrat la fel de bine până astăzi.

Primul album, "Lonesome Crow"

Pentru că încă de la început trupa Scorpions a vrut să se confrunte cu cele mai mari trupe rock, Klaus Meine scrie versurile melodiilor în limba engleză. Odată cu lansarea albumului în 1972, Scorpions cântă în deschiderea unor trupe ca Rory Gallagher, Uriah Heep sau UFO. Motorul trupei este de la început Rudolf Schenker, care din 1965 a avut obiectivul ca "odată şi odată Scorpions va ajunge una din cele mai mari trupe rock din lume", obiectiv care avea să se îndeplinească doar câţiva ani mai târziu. Acelaşi obiectiv l-a avut mai apoi fiecare membru al trupei. Michael Schenker schimbă în 1973 la trupa UFO, înfiinţând în 1976 MSG (Michael Schenker Group). Locul său este luat imediat de Ulrich Roth.

"Fly To The Rainbow"

ÃŽn 1973, trupa Scorpions pleacă în primul lor turneu european, împreună cu trupa Sweet. Albumul "Fly To The Rainbow", lansat în 1974, conÅ£ine melodii Hard-Rock , cea mai cunoscută fiind "Speedy's Coming". ÃŽncepà ¢nd din 1974, Scorpions concertează frecvent în alte state europene cum ar fi FranÅ£a, Spania sau Ţările Benelux. Acest album este văzut de mulÅ£i fani drept primul album datorită melodiilor rock, melodii absente pe "Lonesome Crow". Alte melodii importante de pe "Fly To The Rainbow": Fly To The Rainbow, This Is My Song ÅŸi They Need A Million.

"In Trance"

Începând cu al treilea album, "In Trance", apărut în 1975, Scorpions lucrează cu prdoucătorul de renume internaţional Dieter Dierks. În acelaşi an Scorpions organizează un turneu prin Europa împreună cu trupa Kiss, ca Headlineri. Încă de la primul lor turneu prin Marea Britanie Scorpions concertează în legendarul Cavern Club din Liverpool, fiind astfel recunoscuţi de către rockerii din Marea Britanie. Punctul culminant al concertelor din Marea Britanie îl constituie concertele din legendarul club londonez Marquee. Melodii importante de pe "In Trance": In Trance, Top Of The Bill şi Life's Like A River.

"Virgin Killer" ÅŸi "Taken By Force"

Al 4-lea album, "Virgin Killer" lansat în 1976 primeşte în Germania premiul de "cel mai bun album" iar în Japonia a primit Discul de Aur. Alte melodii importante de pe "Virgin Killer": Pictured Life, Hell Cat şi Catch Your Train. Aceeaşi soartă ca albumul care l-a precedat o are şi albumul "Taken By Force" apărut în 1977. Începând cu acest album, Scorpions au schimbat bateristul, locul lui Rudy Lenners fiind luat de Herman Rarebell. Cu un an înainte Scorpions au schimbat şi basistul, Francis Buchholz intrând în trupă. Melodii importante de pe "Taken By Force": We'll Burn The Sky; Suspender Love şi Steamrock Fever.

Succesul pe plan internaţional (1978-1992)
]
"Tokyo Tapes"

După ce Scorpions au cucerit, rând pe rând, ţări din Europa Occidentală , în 1978 şi-au făcut debutul în afara Europei. În aprilie 1978, Scorpions organizează un turneu în Japonia, în urma nenumăratelor cereri primite din partea fanilor din Ţara-Soarelui-Răsare. Aici Scorpions au simţit pentru prima dată cum este să fii star. Deşi avionul a aterizat în jurul orei 12 noaptea pe aeorportul din Tokyo, 1000 de fani aşteptau cu nerăbdare să le smulgă un autograf. Tot aici, Scorpions scot un album live cu melodii din concerte. Albumul Tokyo Tapes este şi astăzi unul dintre cele mai de succes "Insider-Tips" din istoria muzicii rock. La întoarcerea în Germania, mai mulţi fani americani le-au scris întrebându-i dacă au ceva împotriva SUA, deoarece cântă peste tot în lume doar în SUA, nu.
]
"Lovedrive" ÅŸi "Animal Magnetism"

La întoarcerea din Japonia Ulrich Roth părăseşte trupa, însă locul său este luat de chitaristul de care Scorpions avea nevoie: un puşti de 23 de ani din Hanovra, Matthias Jabs. Astfel, Scorpions a ajuns la cea mai bună componenţă pe care a avut-o vreodată: Klaus Meine - vocalist, Rudolf Schenker - chitară ritmică, Matthias Jabs - Lead Guitar, Francis Buchholz - chitară bass şi Herman Rarebell - baterii. În 1979, respectând cererea fanilor, Scorpions au intrat ca openeri in SUA, pentru trupe ca: Aerosmith, Ted Nudgent sau AC/DC. Prima dată când au concertat în SUA, a fost la festivalul de la Cleveland unde erau programaţi să cânte 30 de minute, însă recitalul s-a prelungit. Astfel, se anunţa un viitor strălucit pentru Scorpions în State, cu prilejul lansării următoarelor albume. Melodii importante de pe "Lovedrive": Holiday (una din cele mai frumoase balade), Always Somewhere şi monumentala piesă instrumentală Coast To Coast. Următorul album, Animal Magnetism, lansat în 1980, urmărea instalarea Scorpions ca Headlineri în Statele Unite, dar, în timpul înregistrărilor, solistul Klaus Meine "şi-a peirdut vocea"; aceasta a fost cea mai neagră oră din istoria de peste 40 de ani a trupei. Cu toate acestea, cu ajutorul unui ORL-ist de la Orchestra din Viena, Klaus Meine îşi recapată vocea, făcând astfel posibilă lansarea albumului. Melodii importante de pe "Animal Magnetsim": The Zoo, Make It Real şi Animal Magnestism.

"Blackout" ÅŸi primul turneu din SUA ca Headlineri

Scorpions la finalul U.S. Festival 1983: Matthias Jabs, Herman Rarebell, Klaus Meine, Francis Buchholz ÅŸi Rudolf Schenker.

După ce startul în SUA ca Headlineri a fost anulat şi Scorpions şi-au dat seama că au nevoie de melodii mai heavy, în 1982, trupa lansează albumul "Blackout". Ştiind prin ce a trecut Klaus Meine, presa de specialitate din SUA şi-a pus întrebarea ce fel de corzi vocale are acum Klaus Meine. Acest album este unul al contrastelor cu melodii Heavy Metal cum ar fi Blackout, Dynamite,China White sau No One Like You precum şi cu balade ca When The Smoke Is Going Down. La lansarea albumui în SUA, fanii au cerut organizarea unui turneu în State. Scorpions s-au conformat şi între aprilie 1982 şi ianuarie 1983 au concertat de-a lungul şi de-a latul SUA. Concertele din SUA au culminat cu prezenţa ca Headlineri la U.S. Festival din San Bernardino, California în iulie 1983. Melodii ca Blackout su Dynamite se aud în fiecare magazin de muzică din Statele Unite. Scorpions nu au concertat ca Headlineri la concerte mari doar în SUA ci au fost Headlineri la concetul Super Rock Japan-Tokyo 1984. Au urmat concertele din Madison Square Garden din New York.

"Love At First Sting"

Cele trei concerte din datele 20, 21 şi 23 mai au avut loc cu casa închisă şi tot aici s-a lansat al 10-lea album al trupei, inititulat "Love At First Sting", titlul fiind o modificare a expresiei Love at First Sight (dragoste la prima vedere). Sting(înţepătură) vine de la înţepătura scorpionului. Albumul Love At First Sting se dovedeşte a fi mai de succes ca cel care l-a precedat; Scorpions pleacă într-un turneu care va dura 2 ani; Concertând din nou în SUA, punctul culminant al concertelor din America de Sud îl constituie prezenţa în calitate de Headlineri la prima ediţie al celui mai mare concert rock din istorie: Rock in Rio '85. La finalul concertului, trupa nu mai cântă Rock You Like A Hurricane ci vine cu o surpirză: o melodie nemaicântată până atunci, Still Loving You, îi face pe cei 500.000 de oameni de pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro să aplaude şi timp de 10 minute să strige "Scorpions". Scorpions concertează mai departe prin lume, iar în 26 august 1986 ei devin prima trupă hard-rock/heavy metal care concertează în blocul comunist, la Budapesta. Melodii renumite de pe "Love At First Sting": Bad Boys Running Wild, Rock You Like A Hurricane, Big City Nights, Coming Home şi balada care în 1985 a devenit imnul rock al lumii, Still Loving You.

"Savage Amusement" ÅŸi concertele din URSS

După ce au cucerit SUA la mijlocul anilor '80, pentru Scorpions a apărut o nouă provocare: concertele de dincolo de Cortina de Fier. Cu toate că în 1986 au concertat în Ungaria, şi au încercat de nenumărate ori să susţină concerte în Germania Democrată (R.D.G.) autorităţile de la Berlin nu au dat voie trupei să cânte în RDG. A venit însă o propunere din partea URSS: Scorpions să concerteze în martie 1988 de cinci ori la Leningrad (Sankt Petersburg) şi de cinci ori la Moscova. Scorpions nu au stat mult pe gânduri, dar înainte de plecarea în URSS, concertele de la Moscova s-au anulat pe motivul unei răscoale a rockerilor sovietici de 1 mai. Cu toate acestea, Scorpions au mers în Uniunea Sovietică şi au ţinut 10 concerte la Leningrad. Cele 600.000 de bilete la cele 10 concerte s-au epuizat în câteva ore, iar pe 17 aprilie 1988 ei devin prima trupă hard-rock/heavy metal care a concertat în Uniunea Sovietică; la concerte au mers chiar şi fani din Siberia, iar după ce concertele de la Leningrad au decurs fără cusur, autorităţile sovietice dau undă verde oraganizării un an mai târziu (1989) festivalului "Moscow Music Peace Festival". Ca un OZN de pe altă planetă, aterizează în august '89 Scorpions şi alte trupe rock la Moscova; 260.000 de fani sovietici îşi trăiesc Woodstock-ul în august 1989 pe parcursul Moscow Music Peace Festival. La întoarcerea în Hanovra, solistul Klaus Meine compune melodia "Wind of Change", smash-hitul Scorpions, care alături de Still Loving You este cea mai cunoscută peisă a lor. Klaus Meine spunea: "în septembrie am venit acasă, în octombrie a apărut Wind of Change, iar în noiembrie a căzut zidul Berlinului. Mulţi au crezut că Wind of Change a apărut după căderea zidului, dar a apărut înainte.

"Crazy World", şi despărţirea de Buchholz

Coperta albumului single Wind Of Change

După despărÅ£irea de producătorul Dieter Dierks în 1989, Scorpions au dorit să producă singuri un album. Nimeni însă nu se aÅŸtepta la un aÅŸa mare succes. ÃŽn aprilie 1990, Scorpions lansează albumul "Crazy World", album care conÅ £inea ÅŸi imnul căderii comunismului, Wind of Change. Scorpions încep turneul care va dura 2 ani. ÃŽn 1991, Scorpions lansează versiuni în limbile rusă ÅŸi spaniolă, facându-se iubiÅ£i de fanii din America de Sud, dar mai mare succes a avut versiunea în limba rusă; Scorpions câştigă un "fan" important: ultimul preÅŸedinte al URSS, Mihail Gorbaciov. ÃŽn 1991, Scorpions sunt invitaÅ£i la o discuÅ£ie cu Mihail Gorbaciov în Kremlin, acesta fiind apogeul carierei lor. După un turneu la finele căruia au câştigat un nou Disc de Platină ÅŸi au vândut peste 25 de milioane de albume, basistul care i-a însoÅ£it pe Scorpions timp de 18 ani, Francis Buchholz, se retrage din trupă. Melodii renumite de pe "Crazy World": Wind of Change, Tease Me Please Me, Send Me An Angel (baladă acustică), Kicks After Six, Hit Between The Eyes ÅŸi Lust or Love.

Istoria recentă (1993-prezent)
]
"Face The Heat", intrarea lui Ralph Rieckermann în trupă şi despărţirea de Herman Rarebell

După ce s-au despărţit de Francis Buchholz, Scorpions au căutat un basist, iar la recomandarea lui Herman Rarebell l-au luat în trupă pe germanul Ralph Rieckermann. După Crazy World Tour, Scorpions scot primul album în altă componenţă decât aceea care i-a făcut cunoscuţi în toată lumea. A urmat un tur care a durat un an, mai bine zis o prelungire a Crazy World Tour (1990-1992) iar cel mai important concert la care au concertat a fost cel de la Mexico City, unde pe stadionul Azteca au cântat în faţa a 85.000 de oameni. Pe data de 21 Septembrie 1993 Scorps concerteaza la Bucureşti pe stadionul Dinamo. După ce turneul s-a încheiat şi după ce Scorpions au scos albumul "Live Bites" cu melodii din diferite concerte, Herman Rarebell lasă bateriile pentru a deschide o casă de înregistrări la Monte Carlo, Monaco. Herman Rarebell locuieşte din 2003 la München şi este la fel de bun prieten cu Scorpions ca înainte. Melodii consacrate de pe "Face The Heat": Under The Same Sun, No Pain No Gain, Someone To Touch şi Nightmare Avenue.

"Pure Instinct" şi intrarea lui James Kottak în trupă

După ce Herman Rarebell a părăsit trupa, primul membru al trupei din afara Germaniei intră în trupă: americanul James Kottak. James Kottak este responsabil cu buna-dispoziţie în trupă, conform spuselor lui Klaus Meine. James Kottak a susţinut primul său concert în Germania, la Bremershaven la doar 3 săptămâni după ce a intrat în trupă, însă totul a fost O.K. Albumul Pure Instinct este presărat cu balade care mai de care mai frumoase, dar include mai multe hit-uri rock, cel mai cunoscut este "But The Best For You". Melodii cunsocute de pe "Pure Instinct": Wild Child, Does Anyone Know, Soul Behind The Face şi You And I.

"Moment Of Glory" şi concertele alături de Berliner Philarmoniker şi "Acoustica"

Din anul 1995, cea mai cunoscută orchestră din lume, Filarmonica din Berlin, a căutat o trupă rock alături de care să organizeze un Crossing-Over între muzică de orchestră şi melodii ale unei trupe hard rock. Acea trupă pe care o căutau s-a dovedit a fi Scorpions. Scorpions au acceptat imediat acest angajament iar la finalul EXPO 2000 din oraşul natal al Scorpions, Hanovra, Scorpions şi Berliner Philarmoniker au organizat două concerte, care au avut loc cu casa închisă. Melodiile cântate au fost toate melodii Scorpions, iar muzica pentru orchestră a fost scrisă de către compozitorul austriac, Christian Kolonovits. Alături de Christian Kolonovits şi de alţi prieteni ai "scorpionilor", printre care românca Ariana Arcu, Scorpions au susţinut concerte unplugged în mănăstirea Convento do Beato din Lisabona, Portugalia.

"Unbreakable" ÅŸi "Humanity: Hour 1"

După ce în 2002 au organizat World Living Tour şi după ce au reuşit să concerteze în Piaţa Roşie din Moscova, Scorpions au schimbat din nou basistul; în locul lui Ralph Rieckermann a venit polonezul Paweł Mą ciwoda. Astfel, Scorpions au ajuns la componenţa lor actuală: Klaus Meine (vocale), Rudolf Schenker (chitară ritmică), Matthias Jabs (Lead-Guitar), James Kottak (baterii) şi Paweł Mąciwoda (chitară bass). Odată cu lansarea albumului Unbreakable din anul 2004, fanii Scorpions au adus trupa din nou pe primul loc în topuri, deoarece Scorpions nu au mai scos un album "pure rock" din 1993. Astfel, Scorpions înşişi s-au declarat Unbreakable.[2]Un alt punct de referinţă în istoria trupei a fost prezenţa ca Headlineri la cel mai mare festival rock al lumii: Wacken Open Air din 2006. Melodii celebre de pe "Unbreakable":Deep And Dark, Love 'Em Or Leave 'Em, New Generation, Blood Too Hot şi Through My Eyes. După un tur prin lume care a durat 2 ani, Scorpions au lansat în 2007 penultimul album al trupei: "Humanity: Hour 1". Scorpions au început Humanity Tour în iunie 2007 în SUA, iar pe parcursul turului care a durat 2 ani şi jumătate, au concertat pe data de 10 noiembrie 2007 şi în Capitala Culturală Europeană de la acea vreme, la Sibiu iar pe 23 octombrie 2008 au concertat la Craiova. În aprilie 2008, Scorpions au organizat un nou tur prin Rusia, tur care a continuat în Spania, Polonia, Finlanda, SUA, Brazilia, Turcia, Franţa şi în Ţările Baltice. Turul s-a încheiat în noiembrie 2009 cu concertul acustic de la Estoril, Portugalia. Chitarsitul de la Scorpions, Rudolf Schenker spunea înaintea începerii turului: "Având în vedere că turul va începe la Los Angeles, locul unde a început şi Crazy World Tour, sperăm să avem acelaşi succes şi cu Humanity Tour." [3]. Melodii importante de pe "Humanity: Hour 1":Hour 1, Humanity, 321, The Game Of Life şi The Future Never Dies.

"Sting in the Tail" ÅŸi ultimul turneu

Încă de la începutul anului 2009, trupa Scorpions anunţase oficial că doreşte să scoată pe piaţă un nou album. Acest fapt fiind imposibil în anul 2009, din cauza programului încărcat al trupei, la începutul anului 2010 fanii au primit o veste bună şi una rea. Vestea bună a fost că un nou album, "Sting in the Tail" va fi lansat în luna martie, dar în acelaşi timp, fanii au primit o veste cutremurătoare: acesta avea să fie ultimul album lansat de trupă, membrii trupei hotărând că a venit vremea să pună punct unei cariere care va dura aproape 50 de ani.[4] Totuşi, membrii trupei au promis fanilor că vor susţine un turneu ce va dura cel puţin 3 ani (acest fapt nu s-a mai întâmplat din 1984) şi că vor concerta în cât mai multe ţări cu putinţă. Ultimul turneu al Scorpions a început pe 15 martie 2010 la Praga, iar de-a lungul anului 2010 trupa va susţine un turneu în Germania (Leipzig, München, Frankfurt, Berlin, Zwickau, Hannover şi Stuttgart, va continua cu o serie de 3 concerte în Franţa (Paris, Liévin şi Strasbourg), 3 concerte în Grecia (Ioannia, Thessaloniki şi Patras) iar începând din luna iunie până în octombrie, vor susţine un turneu în State. Albumul "Sting in the Tail" conţine, la fel ca şi precedentele, atât melodii hard-rock ("Sting in the Tail", "Raised on Rock", "Turn You On"), cât şi balade ("Sly", "Lorelei" sau "The Good Die Young").

Membri

Klaus Meine
Klaus Meine este solistul trupei Scorpions încă din anul 1969. El s-a născut pe data de 25 mai 1948 în oraşul german Hanovra. Klaus cântăreşte 68 de kg şi are înălţimea de 168 cm(1,68 m). Are ochi albaştri, şi are păr şaten; din 1979 este căsătorit cu Gabriela Meine cu care are împreună un fiu pe nume Christian, născut în 1981. Printre mâncărurile sale preferate se află bucatele italiene şi cele chinezeşti, dar nu are preferinţe când merge cu trupa în turneu. Preferă maşinile germane, iar preferata sa este Mercedes 500 SL; sporturile sale preferate sunt tenisul şi fotbalul european; culorile sale preferate sunt roşu, negru şi albastru; îi place foarte mult să citească biografii. Filmele sale preferate sunt Rain Man şi Forrest Gump, iar actorii săi preferaţi sunt Tom Hanks şi Dustin Hoffman. Locaţiile unde ar vrea să locuiască: Berlin, Los Angeles, Paris, New York. Urăşte intoleranţa şi orice nouă provocare, muzica şi oamenii creativi îl motivează. Îşi petrece timpul liber împreună cu familia şi cu prietenii, iar din 1995 face frecvent donaţii la UNICEF.[5]

Rudolf Schenker
Rudolf Schenker, Rudi cum este alintat de prieteni, este fondatorul şi chitaristul Scorpions încă din anul 1965. Are terminat Conservatoriul din Köln în anul 1967. Rudolf s-a născut pe 31 mai 1948 în oraşul din apropierea Hanovrei, Emeplde. Rudi cântăreşte 74 de kg, şi are 1.84 m înălţime; are un fiu pe nume Marcel şi îi place foarte mult filozofia indiană în special yoga. La fel ca şi lui Klaus, lui Rudolf îi plac foarte mult maşinile germane, dar preferata sa rămâne Mercedes. Culorile sale preferate sunt negru şi albastru, iar printe lectura sa preferată se numără cărţile "Autobiografia unui yoghin" şi "Alchimistul". Filmul său preferat este Pulp Fiction dar şi filmul german "Geschenkt ist noch zu teuer" este preferat de Rudolf. Actorii lui preferaţi sunt Tom Hanks, Bruce Willis şi John Travolta. Destinaţiile sale preferate sunt Paris, Londra, New York, Buenos Aires. Rudolf a lucrat în tinereţea sa şi ca electrician dar şi ca fotograf pentru o revistă de tineret din Hanovra. Muzica, un lucru care îl motivează, a rămas însă preferata sa.

Matthias Jabs
Matthias Jabs s-a născut pe 25 octombrie 1955 la Hanovra, iar din iunie 1978 este Lead-Guitar-ist la Scorpions. Matthias cântăreşte 68 de kg, şi are 1.79 metri înălţime. Are ochi albaştri şi părul şaten, şi este tatăl lui Nicolas Jabs, născut în 1984. Mâncărurile sale preferate sunt cele italieneşti iar maşinile lui preferate sunt cele germane, în special Mercedes şi Porsche. Sporturile sale preferate sunt tenisul şi fotbalul european; culorile sale preferate sunt roşu aprins, argintiu şi negru. Preferă cărţile istorice, dar şi Biblia; filmul său preferat este Odyssey 2001, iar actorul său preferat este Dustin Hoffman. De-a lungul carierei sale muzicale, Matthias Jabs a mai cântat şi la trupele Lady şi Fargo. Creativitatea şi muzica îl motivează.

James Kottak
James Kottak este din noiembrie 1996 bateristul Scorpions. James s-a născut pe 26 decembrie 1962 la Los Angeles, dar din 1997 este stabilit împreună cu Scorpions la Hanovra. Are 1.80 metri înălţime şi cântăreşte 72 de kg. Are păr blond şi ochi albaştri. Este căsătorit cu Athena, cu care are împreună trei copii: Tori, Miles şi Matthew. James este vegetarian, iar mâncarea sa preferată o reprezintă legumele cu orez. Maşina sa preferată este Ford Expedition şi în timpul liber lucrează la sală sau exersează la baterii. Culorile sale preferate sunt negru şi albastru. Îi place să citească ghidul TV. De-a lungul carierei sale, James Kottak a mai cântat în trupa Krunk. Truepele sale rock preferate sunt AC/DC şi Aerosmith.

Pawel Maciwoda
Pawel Maciwoda este din iulie 2004 noul basist Scorpions. Pawel s-a născut pe 20 februarie 1967 în oraşul polonez Cracovia. Cântăreşte 70 de kg şi are 1.75 m înălţime; ochi caprui şi este brunet. Pawel preferă literatura S.F. şi preferă să discute despre budism. Mâncarea italiană este favorita sa, dar nici bucatele orientale (în special cele thailandeze) nu lipsesc din meniul său. Îi plac foarte mult maşinile de tip Corvette, iar culorile sale sunt cele ale curcubeului. Cărţile sale preferate sunt "The Hermit" de T. Lobsang Rampa şi "Flamanzii" de Arturo Perez-Reverte. Nu are vreun film preferat, dar actorii săi preferaţi sunt Monica Belluci, Benicio del Toro, Jack Nicholson şi Johnny Depp. Prin faptul că ţara sa a avut de suferit din cauza războaielor, Pawel urăşte războiul şi agresivitatea. De-a lungul carierei sale Maciwoda a mai cântat în trupe ca TSA sau Section 31. [6]

Discografie

Albume
Lonesome Crow (1972)
Fly To The Rainbow (1974)
In Trance (1975)
Virgin Killer (1976)
Taken By Force (1977)
Tokyo Tapes (live) (1978)
Love Drive (1979)
Animal Magnetism (1980)
Blackout (1982)
Love At First Sting (1984)
World Wide Live (live) (1985)
Savage Amusement (1988)
Crazy World (1990)
Face The Heat (1993)
Live Bites (live) (1995)
Pure Instinct (1996)
Eye To Eye (1999)
Moment Of Glory (live) (2000)
Acoustica (live) (2001)
Unbreakable (2004)
Humanity: Hour 1 (2007)
Sting In The Tail (2010)
Compilaţii
Hot & Slow
Essential
Gold
Hot & Hard
Master Series
Hot & Heavy
Selection
Hurricane Rock
Still Loving You
Hot & Slow
Born To Touch Your Feelings
Gold Ballads
Best Of Vol. 1 & 2
Pictured Life
Big City Nights
Wind Of Change (Japan)
Deadly Sting
Classic Bites -
Deadly Sting The Mercury Years
Millenium Edition
Best
Best Of Rockers N Ballads
Bad For Good: The Very Best Of Scorpions
Box Of Scorpions
The Platinum Collection

Albume Single

Coperta single-ului "No One Like You", apărut în 1984
In Trance (1975)
He's A Woman, She's A Man (1979)
All Night Long (1979)
Lovedrive (1979)
Is There Anybody There (1979)
Another Peace Of Meat (1979)
Make It Real (1980)
The Zoo (1980)
Hey You (1980)
Can't Live Without You (1982)
Now (1982)
No One Like You (1982)
Still Loving You (1984)
Big City Nights (1984)
Rock You Like A Hurricane (1984)
Coming Home (1984)
Rhythm Of Love (1988)
Believe In Love (1988)
Passion Rules The Game (1988)
Can't Explain (1989)
Living For Tomorrow (1989)
Wind Of Change (1990)
Wind Of Change Russian Version (1990)
Send Me An Angel (1990)
Hit Between The Eyes (1990)
Tease Me Please Me (1990)
Don't Believe Her (1990)
White Dove (1992)
Alien Nation (1993)
No Pain No Gain (1993)
Under The Same Sun (1993)
Woman (1993)
You & I (1996)
Does Anyone Know (1996)
Wild Child (1996)
Where The River Flows (1996)
Over The Top (1997)
Edge Of Time (1997)
When You Came Into My Life (1997)
To Be Number One (1999)
Ten Light Years Away (1999)
Eye To Eye (1999)
Mysterious (1999)
Aleyah (1999)
Moment Of Glory (2000)
Hurricane 2000 (2000)
Here In My Heart (2000)
When Love Kills Love (2001)
Miracle (2004)

DVD/Video

Coperta DVD-ului "A Night to Remember, A Journey Through Time"
First Sting (1984)
World Wide Live (1985)
To Russia With Love (1988)
Moscow Music Peace Festival (1990)
Crazy World Tour Live ... Berlin (1991)
Moment Of Glory Live (2000)
Acoustica (2001)
One Night In Vienna (2004)
A Night to Remember, A Journey Through Time (2007)
Amazonia - Live In The Jungle (2009)

sursa: wikipedia.com