Reguli europene pentru un nivel comun de siguranta în utilizarea dronelor!

Deputatii europeni au aprobat noile reguli europene care asigura utilizarea în siguranta a dronelor si actualizeaza regulile de siguranta în aviatie. Raportorul dosarului a fost deputatul român Marian-Jean Marinescu (PPE).

Marti, 12 iunie 2018, deputatii din Parlamentul European au aprobat o propunere agreata în noiembrie 2017 între Consiliul Uniunii Europene si negociatorii Parlamentului European privind aplicarea unor principii comune la nivelul UE pentru asigurarea unui nivel comun de siguranta în utilizarea dronelor si pentru crearea unui cadru predictibil în care operatorii si producatorii de drone sa-si poata dezvolta serviciile si produsele. În prezent majoritatea dronelor sunt concepute si utilizate conform unor reguli care difera de la un stat la altul, ceea ce poate afecta dezvoltarea pietei.

Conform noilor reguli, dronele trebuie sa fie proiectate într-un mod care sa permita operarea lor fara a reprezenta un pericol pentru oameni. Tinând cont de riscuri precum cele legate de greutatea aparatului sau de zona de operare, dronele vor avea nevoie de caracteristici suplimentare precum posibilitatea de aterizare automata în cazul în care operatorul pierde contactul cu drona sau sisteme de evitare a coliziunilor.

Operatorii de drone trebuie sa cunoasca toate regulile care li se aplica si sa poata sa utilizeze o drona în conditii de siguranta, fara a reprezenta un pericol pentru oameni si pentru utilizatorii spatiului aerian. Aceasta înseamna ca unii operatori de drone vor trebui sa fie instruiti înainte de a utiliza o drona.

Pentru a putea identifica operatorii de drone în cazul unui incidenþ acestia vor trebui sa fie inclusi în registre nationale, iar dronele lor vor trebui marcate pentru identificare. Aceasta regula nu se aplica operatorilor celor mai mici drone.

Pornind de la aceste principii cheie, Comisia Europeana va fi responsabila sa dezvolte reguli mai detaliate la nivel european, precum stabilirea altitudinii maxime si a limitelor de distanta pentru zborul dronelor si ce categorii de drone si operare a dronelor vor avea nevoie de certificare în functie de riscurile pe care le ridica. Aceste reguli vor determina si ce operatori au nevoie de instruire suplimentara, de înregistrare si ce drone au nevoie de sisteme de siguranta suplimentare.

Modernizarea regulilor de siguranta în aviatie

Pe lânga stabilirea unor reguli la nivelul UE pentru drone, modificarile actualizeaza legislatia UE în sectorul aviatic pentru mentinerea sigurantei în aviatie la cel mai înalt nivel al UE si asigura adaptarea regulilor la scopul urmarit. De asemenea, noile reguli sunt concepute ca masuri prin care sa poata fi gestionata cresterea traficului aerian prevazuta pentru urmatoarele decenii.

Modificarile stimuleaza cooperarea între agentia UE pentru siguranta aviatiei si autoritatile nationale în contextul evaluarii riscurilor în ceea ce priveste zborurile în zonele de conflict. Totodata, aceste modificari ofera mandat Comisiei sa dezvolte standarde pentru descarcarea informatiilor din registrele de zboruri în timp real, când un aparat de zbor are nevoie de asistenta, pentru raspuns rapid în situatii de urgenta.

Etapele urmatoare

Textul a fost aprobat cu 558 voturi pentru, 71 împotriva si 48 de abtineri. Regulile trebuie sa fie aprobate de ministrii UE.

Background

Pâna acum, dronele cântarind mai putin de 150 kg au fost reglementate la nivel national, ceea ce însemna conditii de siguranta si de constructie diferite pentru producatori si operatori.

Tehnologia privind utilizarea dronelor în sectorul aviatiei civile ar putea ajunge la 10% din piata aviatica la nivelul UE în urmatorii 10 ani (circa 15 miliarde euro / an). Conform datelor Comisiei Europene, industria dronelor poate crea în jur de 150.000 de locuri de munca în UE pâna în anul 2050.

sursa: Parlamentul European.

Credit foto: dronextremebcn.es